animated-greece-flag-image-0011

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

ΚΑΤΑ ΤΡΕΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Ο ΟΙΚΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ MOODY'S

 Moody?s: Στην κατηγορία «περιορισμένης χρεοκοπίας» η Ελλάδα  
Κατά τρεις μονάδες, σε CA από CAA1, υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας ο οίκος αξιολόγησης Moody's θέτοντας την οικονομία σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας, εκτιμώντας ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να καταβάλει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της απέναντι στους ιδιώτες πιστωτές. Σε ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης εξηγεί ότι η αναγγελία ενός δεύτερου σχεδίου διάσωσης και η ανταλλαγή παλαιοτέρων ελληνικών ομολόγων με νέα που το συνοδεύει, «σημαίνει ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα έχουν απώλειες».
Υπό σκιάν της νέας υποβάθμισης θα πραγματοποιηθεί το κρίσιμο, όπως χαρακτηρίζεται ταξίδι που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, την ώρα που μετά την επίτευξη της συμφωνίας στις Βρυξέλλες για τη διαχείρηση του ελληνικού χρέους, οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση αυξάνονται δραστικά. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον Αμερικανό ομόλογό του Τίμοθι Γκάιτνερ και άλλους αξιωματούχους του ΔΝΤ. Εν τω μεταξύ, νέα έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ ορίστηκε για σήμερα, πριν τη συνάντηση Βενιζέλου – Λαγκάρντ.
Αποκλειστικό θέμα της εν λόγω συνεδρίασης θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κρίση χρέους. Στις συνεδριάσεις του Ταμείου την Παρασκευή και το Σάββατο κατά τις οποίες, η Κριστίν Λαγκάρντ, ενημέρωσε τα στελέχη για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, υποστήριξε ότι «δεν δεσμεύτηκα για τίποτα», ενώ σύμφωνα με πηγές ανησυχία προκάλεσε άλλη μια δήλωσή της κατά την οποία φέρεται να είπε ότι για όλα αποφασίζουν τα μέλη του ΔΝΤ κι όχι η ίδια, κάτι που δεν ίσχυε επί Ντομινίκ Στρος Καν.
Στη συνάντηση της πάντως με τον κ. Βενιζέλο αναμένεται να συζητήσουν το ύψος της συμμετοχής του ΔΝΤ στο νέο πακέτο προς τη χώρα μας, ένα ποσό που πληφορίες θέλουν να μην ξεπερνά τα 5 δις ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι μετά τη σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών η κ. Λαγκάρντ είχε τονίζει ότι δεν μπορεί να αποφασιστεί νέα βοήθεια εάν δεν το ζητήσει μία χώρα. Και όπως τόνισε, «η Ελλάδα δεν έχει κάνει τέτοιο αίτημα».
Επίσης, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, καθώς και με τον πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων Τζον Κέρι, με στόχο να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εθελοντική συμμετοχή των αμερικανικών κεφαλαίων στην επαναγορά των ελληνικών ομολόγων από την αγορά.
Πέμπτος έλεγχος και υπογραφή της δανειακής σύμβασης
Εν τω μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τον πέμπτο έλεγχο της τρόικας και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης που αφορά ουσιαστικά το νέο δάνειο των 36 δις ευρώ -καθώς στα109 δις ευρώ της συμφωνίας της περασμένης Πέμπτης έχουν συμπεριληφθεί τα υπόλοιπα 45 δις ευρώ του περσινού πρώτου δανείου και 28 δις από ιδιωτικοποιήσεις. Τα τελευταία θα μετατραπούν σε δάνειο μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους είσπραξης εσόδων απο την πώληση της δημόσιας περιουσίας.
Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», η τρόικα αυτή τη φορά δεν θα παρακάμψει το ζήτημα και δεν θα αποδεχτεί καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων. Για το λόγο αυτό αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα πλήθος ελεγκτών της τρόικας για να επιβλέπουν την εφαρμογή των μέτρων. Σε πρώτο πλάνο θα τεθούν μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση με έμφαση στη μείωση των Ταμείων και η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων με πρώτη την επέκταση της σύμβασης του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και την πώληση του Καζίνου της Πάρνηθας.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στους υπουργούς να εντατικοποιήσουν το νομοθετικό έργο, προκειμένου έως το Σεπτέμβριο να κλείσουν όλες οι επιταγές του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Στην κυβέρνηση επιθυμούν η εκταμίευση της έκτης δόσης που θα είναι η πρώτη του νέου δανείου, να εξασφαλιστεί πολύ πριν απο την 15η Σεπτεμβρίου. Εν τω μεταξύ, ο Γιώργος Παπανδρέου θα ενημερώσει αναφορικά με το νέο πακέτο τους πολιτικούς αρχηγούς με διαδοχικές συναντήσεις αλλά και την ΚΟ ομάδα του ΠΑΣΟΚ, την Τετάρτη το πρωί.
Πηγή: http://tvxs.gr      
--       dake-elta.eu