animated-greece-flag-image-0011

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Πιο κοντά το ρίσκο της κάλπης

Άρχισαν και στο Μαξίμου τα εκλογικά σενάρια για το φθινόπωρο

Μια φράση του Ευάγγελου Βενιζέλου στο τελευταίο ΚΤΕ Οικονομίας επανέφερε με δριμύτητα τα εκλογικά σενάρια για το φθινόπωρο.

«Αναρωτιέμαι αν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να σώσει τη χώρα ες πείσμα και ερήμην των πολιτών» είπε, δεχόμενος την πίεση των «πράσινων» βουλευτών για τα ασφυκτικά μέτρα και τη θηριώδη φορολογία.

Ο Ευ. Βενιζέλος το σκέφτεται καιρό τώρα και πως πρέπει να στηθούν κάλπες το φθινόπωρο κι αυτό είναι γνωστό.

Όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η «Real News» το καινούριο είναι πως εκλογικά σενάρια άρχισαν να κάνουν και στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και θεωρείται απολύτως βέβαιο πως πρωθυπουργός και υπουργός έχουν διαφορετικές επιδιώξεις ως προς το αποτέλεσμα της κάλπης.

Ο Γ. Παπανδρέου θα σκεφτεί σοβαρά τις εκλογές αν πετύχει μια συμφέρουσα συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους κι όχι φυσικά την επιλεκτική χρεοκοπία, αλλά και μια δανειακή σύμβαση που να λύνει το πρόβλημα δανεισμού για την Ελλάδα έως το 2014.

«Αυτές είναι συνθήκες αλλαγής σκηνικού» θέλουν να αισιοδοξούν οι στενοί του συνεργάτες, ενώ είναι αρκετοί πια και οι υπουργοί που τους περνά απ’ το μυαλό, με «όπλο» τη ρύθμιση του χρέους και του δανεισμού, να αρχίσουν να στρώνουν το έδαφος για εκλογές-εξπρές.

Ανάμεσά τους; Ο Δημήτρης Ρέππας, έστω κι αν ποτέ δεν πρόκειται να το παραδεχτεί δημόσια, αλλά και ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου κιόλας είχε ταχθεί υπέρ της εκλογικής νομιμοποίησης της σκληρής πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση.

Η αναφορά των δύο παραπάνω υπουργικών ονομάτων δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς αυτή την περίοδο πρόκειται για δύο από τους στενότερους πρωθυπουργικούς συνεργάτες.

Αλλά δεν είναι οι μόνοι που εισηγούνται πως αν το ΠΑΣΟΚ κλείσει τα δύο μεγάλα οικονομικά μέτωπα με τρόπο επιτυχή, πρέπει να το ρισκάρει, καθώς είναι αμφίβολο αν στο μέλλον θα βρει ξανά την ευκαιρία να δημιουργήσει συνθήκες πρώτου κόμματος.

Όσο για τις δημοσκοπήσεις; Η διεύρυνση της ψαλίδας με τη ΝΔ, που στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής έφτασε στις 6 μονάδες στην τελευταία μέτρηση της εταιρείας Public Issue, τους τρομάζει.

Αλλά προτιμούν να κάνουν διαφορετική ανάγνωση των δεικτών. «Ακόμη και σε αυτή τη δημοσκόπηση, που είναι η χειρότερη μέχρι τώρα για το ΠΑΣΟΚ, μόνο ο 34% των ερωτώμενων θέλει πρόωρες εκλογές. Αυτό σημαίνει πως διαφωνεί με την πολιτική μας, αλλά δεν είναι έτοιμο να αλλάξει ακόμη κυβέρνηση. Άρα, έχουμε μια τελευταία ευκαιρία, διαβάζουν.

Στο μεταξύ θα ανεβάσουν στροφές απέναντι στη ΝΔ, επιχειρώντας να κόψουν τη φόρα του Α. Σαμαρά και την πορεία του προς μια δημοσκοπική διαφορά που θα του δώσει τον αέρα του σίγουρου νικητή.

Το δεδομένο είναι, πάντως, πως καμιά απόφαση δε μπορεί να ληφθεί πριν από το τέλος Αυγούστου, οπότε θα κλείσει και η διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση. Κι από αυτήν θα κριθούν πολλά.