animated-greece-flag-image-0011

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Άμεσες απολύσεις ζητά η τρόικα


Ραγδαίες οι εξελίξεις μέχρι τις 15 Αυγούστου
Σε απολύσεις, χωρίς καν να μεσολαβήσει εφεδρεία, προχωρά η κυβέρνηση με βάση σαφή δέσμευση που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο και πρέπει να γίνει νόμος του κράτους έως τις 15 Αυγούστου.

Η τρόικα ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει σήμερα η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», και δήμευση περιουσιών κραταιών ονομάτων και μεγάλων εταιρειών που έχουν βεβαιωμένες οφειλές ή φοροδιαφεύγουν, δραστικές αλλαγές στο μισθολόγιο με την προσαρμογή των μισθών, του Δημοσίου (και των ΔΕΚΟ) σε αυτούς του ιδιωτικού τομέα, άμεσο λουκέτο εταιρειών και φορέων του Δημοσίου.

Στόχος είναι, μέσα στις επόμενες 30 ημέρες που απομένουν έως τη νέα αξιολόγηση από την τρόικα (τα στελέχη της καταφθάνουν στην Αθήνα μέσα στον Αύγουστο αντί για τέλη Ιουλίου), να υπάρχουν απτά αποτελέσματα με τριπλό στόχο:

1 Να διασώσουν τη χώρα από πιθανή αστοχία στην υλοποίηση δεκάδων πρωτοβουλιών (νόμοι, αποφάσεις, έλεγχοι, μεταρρυθμίσεις) που περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο μνημόνιο για το επόμενο διάστημα και είναι σχεδόν αδύνατον να γίνουν στην ώρα τους.
Η τρόικα φέρεται ανένδοτη: «Δεν πρέπει να καθυστερήσουν ούτε μία ημέρα οι αλλαγές και να εφαρμοσθούν πλέον οι νόμοι που ψηφίστηκαν» αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της Ε.Ε. φέροντας ως ορόσημο την 15η Αυγούστου, οπότε πρέπει να έχει ψηφιστεί ο εφαρμοστικός νόμος 2 που θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, στο μισθολόγιο (εξίσωση μισθών και απολύσεις) και στις ΔΕΚΟ (λουκέτα-συγχωνεύσεις).
Ωστόσο, απέναντι στο ενδεχόμενο να καθυστερήσουν άλλες δεσμεύσεις, η κυβέρνηση επιχειρεί να προχωρήσει σε εντυπωσιακά μέτρα άμεσης απόδοσης, με βασικό τις βεβαιωμένες οφειλές, ώστε να πείσει για τις προθέσεις της.
2 Να αντιμετωπίσουν τη λαϊκή κατακραυγή που πιθανώς θα κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες με την ανακοίνωση των νέων -πολύ πιο επώδυνων από αυτά του Ιουνίου- μέτρων, αλλά και της πολύ έντονης ενδοκυβερνητικής δυσφορίας. Γι' αυτόν το σκοπό, πέρα από τους φοροφυγάδες -μεγαλοοφειλέτες αναζητούνται και άλλα μέτρα που θα δίνουν το στίγμα ότι πληρώνουν και οι «έχοντες».
3 Να βρεθούν λεφτά που θα αντισταθμίσουν τον νέο κίνδυνο ο οποίος δημιουργείται στο μέτωπο των εσόδων: Το κίνημα του «Δεν πληρώνω» λέγεται ότι επεκτείνεται και στους φόρους είτε με τη διαπραγμάτευση μειωμένης τιμής χωρίς απόδειξη είτε μετην πρόθεση να μην πληρώσουν τον Σεπτέμβριο τα νέα «μπιλιέτα» που θα στείλει η εφορία.

Σε αυτή την περίπτωση η «τρύπα» στα έσοδα που, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες διαρροές στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, υπολογιζόταν σε 2,2 -2,5 δισ. ευρώ το εξάμηνο του 2011, μπορεί να αυξηθεί και άλλο. Αν το εγχείρημα της εύρεσης μέρους των βεβαιωμένων οφειλών άμεσα, μπορεί να κλείσει η τρύπα.