animated-greece-flag-image-0011

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Τους 100 μπορεί να φθάσουν οι νεκροί στη Νορβηγία

Νέοι τα περισσότερα θύματα

Διαστάσεις εκατόμβης παίρνει η διπλή επίθεση στη Νορβηγία, καθώς τα θύματα στο νησί Οτόγια φθάνουν ήδη τα 80 και στο Όσλο έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 7 ανθρώπων. Σύμφωνα με το Reuters, τα περισσότερα θύματα στο νησί είναι νέοι, που έπαιρναν μέρος σε εκδηλώσεις του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας. Οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 14, αρκετοί εκ των οποίων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος διεμήνυσε ότι πρόκειται για μία «δειλή τρομοκρατική πράξη».

Τόσο ο Νορβηγός πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης, υποστήριξαν, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο, ότι πρόκειται για επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας της Νορβηγίας, αλλά ορκίστηκαν πως αποκλείεται μία τέτοια πράξη να οδηγήσει τη χώρα στη σιωπή. «Κανείς δεν μπορεί να μας βομβαρδίσει για να σωπάσουμε» , είπε χαρακτηριστικά.

Παρά τη συγκεκριμένη δήλωση και παρά τη σύλληψη του 32χρονου Νορβηγού, ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε να αποκαλύψει δημοσίως περισσότερες πληροφορίες για τον συλληφθέντα, υποστηρίζοντας ότι «κάτι τέτοιο είναι στην αρμοδιότητα της δικαιοσύνης». Επιπλέον, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε, μέσω της τηλεόρασης TV2, ότι η κατάσταση είναι «πολύ σοβαρή».