animated-greece-flag-image-0011

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Οι εκλογές... ξεκίνησαν

Η Άρτα είναι ο τόπος καταγωγής του Δημήτρη Τσοβόλα. Έστω και συμβολικά δηλαδή, σχετίζεται με το λεγόμενο «κοινωνικό ΠΑΣΟΚ», που περισσότερο υπήρξε… στα χαρτιά, στη διακήρυξη της 3ηςτου Σεπτέμβρη, παρά συναντήθηκε στα χρόνια που ακολούθησαν με το Κίνημα το οποίο ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να ταυτίζεται με την εξουσία και το κράτος.

Στην Άρτα βρέθηκε σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου. Η Κυβέρνηση του οποίου βέβαια απέχει μακράν της κληρονομιάς του «κοινωνικού ΠΑΣΟΚ», χωρίς ωστόσο η πραγματικότητα αυτή να αποθαρρύνει τον γιο του ιδρυτή του Κινήματος από το να αγκαλιάζει μια ρητορική εικονικής πραγματικότητας.

Στη Άρτα λοιπόν, ο Γιώργος Παπανδρέου… κήρυξε ουσιαστικά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Το σκηνικό της υποδοχής του άλλωστε, με οπαδούς του ΠΑΣΟΚ να τον χειροκροτούν, κρατώντας και τις απαραίτητες σημαίες με τον πράσινο ήλιο σε λευκό φόντο, έμοιαζε καλά σκηνοθετημένο για να στείλει τέτοια μηνύματα.

Ο Πρωθυπουργός μάλιστα ανέπτυξε την πολιτική συλλογιστική με την οποία φαίνεται ότι θα επιδιώξει να προσφύγει στις κάλπες, με την προσδοκία να… ξεγελάσει και πάλι τους πολίτες. Ένα εγχείρημα εκτός της λογικής, που έχει διαμορφωθεί σήμερα στην Ελλάδα, απολύτως κατανοητό ωστόσο για έναν πολιτικό αρχηγό ο οποίος επιδιώκει να αποφύγει τη συνταξιοδότηση.

Μίλησε για τη Συμφωνία των Βρυξελλών, ως το «Ιερό Δισκοπότηρο» της σύγχρονης Ελλάδας. Προανήγγειλε και πάλι την χιλιοτραγουδισμένη αποκέντρωση, και μίλησε για το τέλος της εποχής του ρουσφετιού.

Μιας εποχής απόλυτα συνυφασμένης, αν όχι ταυτόσημης με το διαχρονικό ΠΑΣΟΚ. Ίσως γι’ αυτό οι συγκεντρωμένοι έδειχναν να έχουν χάσει τον αρχικό ενθουσιασμό τους. Αναρωτιούνταν για το τέλος… του ΠΑΣΟΚ.