animated-greece-flag-image-0011

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Πρεμιέρα εφεδρείας Τα υπουργεία ετοιμάζουν τις λίστες - Η αρχή γίνεται με τους φορείς του υπουργείου Υποδομών

Τις πρώτες λίστες με τα ονόματα των υπαλλήλων που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και θα υπαχθούν στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας καλούνται να στείλουν έως αύριο οι διοικήσεις φορέων που εποπτεύονται από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σύμφωνα με σχετική επιστολή.
Σε πρώτη φάση η επιστολή του υπουργείου αφορά φορείς όπως το ΤΕΕ, ο ΟΑΣΠ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), το Αττικό Μετρό, το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Μελών Επιμελητηρίου, το Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών, ο ΟΣΚ, η ΔΕΠΑΝΟΜ, η ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική, η Εγνατία Οδό, η Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ και η Εταιρεία Παγίων της ΕΥΑΘ.
Σε ανάλογες κινήσεις έχουν προχωρήσει και οι ηγεσίες των λοιπών υπουργείων δίνοντας κατευθύνσεις ώστε να καταγραφούν οι υποψήφιοι έφεδροι, που σύμφωνα με τον πολυνόμο του υπουργείου Οικονομικών πληρούν τις προϋποθέσεις, δηλαδή διαθέτουν 33ετή προϋπηρεσία και είναι ηλικίας 53 ετών.

ΕΩΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2011. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθούν και οι σχετικές εγκύκλιοι δεδομένου πως έως τα τέλη του έτους πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για 30.000 υπαλλήλους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Η εντολή από το υπουργείο Υποδομών εστάλη την 21η Οκτωβρίου, την επομένη της ψήφισης του πολυνόμου Βενιζέλου. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, προηγήθηκε της δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προκειμένου να υπάρξει έγκαιρος υπολογισμός για τα κενά που θα δημιουργηθούν με την αποχώρηση των εφέδρων και να οργανωθούν αποτελεσματικά οι υπηρεσίες των φορέων ώστε να αποφευχθούν προβλήματα ανάλογα με εκείνα που παρατηρήθηκαν με τις μαζικές μετατάξεις υπαλλήλων από τους Ηλεκτρικούς Σιδηροδρόμους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήδη στο υπουργείο ξέρουν για παράδειγμα πως στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων είναι έτοιμοι προς αποχώρηση 90 υπάλληλοι, ανάμεσα στους οποίους 10 γενικοί διευθυντές και 8 τμηματάρχες. «Πρέπει να καταγραφεί η διοικητική πυραμίδα για να μην υπάρξει κενό», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Ενσταση της ΕΥΔΑΠ . Ενστάσεις της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ προκάλεσε το γεγονός πως συμπεριλαμβάνεται στους φορείς, όπου θα εφαρμοστεί η εφεδρεία. Πηγές της διοίκησης ανέφεραν πως έστειλαν επιστολή στο υπουργείο Υποδομών, υποστηρίζοντας πως «ο νέος νόμος δεν τους αφορά οπότε δεν είναι υποχρεωμένοι να στείλουν τη λίστα».
«Δεν είναι στο απυρόβλητο από τη στιγμή που το Δημόσιο είναι μέτοχος στην εταιρεία», υπήρξε η απάντηση από στελέχη του υπουργείου, ενώ και στον νόμο είναι σαφές πως η εξαίρεση των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ αφορά το νέο μισθολόγιο και όχι τις διατάξεις για την εφεδρεία.
Προφορικά πάντως, όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Υποδομών, έχει ζητηθεί από τις διοικήσεις και άλλων εποπτευόμενων φορέων, π.χ. των ΔΕΚΟ συγκοινωνιών, να αρχίσουν να συγκεντρώνουν τα σχετικά στοιχεία. Προφορικές εντολές έχουν δώσει όλα τα υπουργεία για να προετοιμαστούν οι καταστάσεις υπαλλήλων των κεντρικών τους υπηρεσιών ή εποπτευόμενων φορέων
Η έναρξη της διαδικασίας πυροδότησε την αντίδραση του Συντονιστικού των εργαζομένων σε φορείς που θα επηρεαστούν. «Πριν καλά καλά ψηφίσουν το έκτρωμά τους, είχαν ετοιμάσει και έστειλαν σε δημόσιους οργανισμούς και υπηρεσίες έγγραφο με το οποίο απαιτούν να σταλούν ονομαστικές καταστάσεις για την εφεδρεία», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.
.tanea.gr