animated-greece-flag-image-0011

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Λουκέτο και απολύσεις σε 6 οργανισμούς τον Αύγουστο

Την κατάργηση, μέσα στον Αύγουστο, 6 ΔΕΚΟ (ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, ΕΟΜΜΕΧ και ΙΓΜΕ) και τη συγχώνευση άλλων 5 (ΟΣΚ, Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε., ΔΕΠΑΝΟΜ και ΕΘΙΑΓΕ με ΔΗΜΗΤΡΑ) προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα.

Το νέο «κύμα» των περικοπών δεν θα αφήσει αλώβητη την ΕΡΤ καθώς η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε νέα συρρίκνωση της κρατικής τηλεόρασης.

Επίσης, βάσει των αυστηρών επιταγών του μνημονίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στο κλείσιμο άλλων 40 μικρών οργανισμών του Δημοσίου καθώς και η συγχώνευση άλλων 25.

Στη νέα έκδοση του μνημονίου(σελ. 114) αναφέρεται ξεκάθαρα πλέον ο όρος των απολύσεων(dismissed), εφόσον οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα είναι πάνω από 12 μήνες σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας (δηλαδή παίρνουν το 60% του βασικού τους μισθού μόνο) και δεν έχουν βρει άλλη θέση απασχόλησης.

Για τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία προβλέπεται:

- Η διαγραφή τους από τον πίνακα κατάρτισης εάν βρουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

- Να μετατάσσονται έπειτα από αίτησή τους σε αντίστοιχη κενή θέση στον «στενό» δημόσιο τομέα.

- Θα έχουν προτεραιότητα και θα καταλαμβάνουν το 30% των θέσεων ορισμένου χρόνου που θα προκηρύσσονται από φορείς του Δημοσίου.

- Θα προηγούνται όλων των κατηγοριών για την επιλογή υποψηφίων μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο εφόσον καταθέσουν αίτηση.

- Θα μπορούν να αποχωρούν με εθελουσία έξοδο κατ' εξαίρεση, η οποία θα χρηματοδοτείται από ειδικό πρόγραμμα.