animated-greece-flag-image-0011

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Κύπρος: To δράμα μετά την τραγωδία-Εκκλήσεις για αίμα, φως και νερό-Χαροπαλεύουν 12


Απίστευτη είναι η τραγωδία που βιώνει η Κύπρος από νωρίς χθες το πρωί.Συγκλονισμένος είναι ο ελληνισμός από το τραγικό συμβάν των φονικών εκρήξεων που σημειώθηκαν στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στη Λεμεσό. Ερωτηματικά για το αν μπορούσε να αποφευχθεί η τραγωδία, νεκροι, τραυματίες και εικόνες βιβλικής καταστροφής, συνθέτουν το δυσάρεστο σκηνικό.Σκηνές του 74’ ήρθαν στο μυαλό των Κυπρίων βλέποντας τις εικόνες καταστροφής στο Ζύγι της Κύπρου, που πλέον θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.

Το τραγικό δυστύχημα προκάλεσε τον θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 62, δώδεκα από τους οποίους δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.
Όλα τα νοσοκομεία της Κύπρου, απηύθυναν την Δευτέρα επείγουσα έκκληση για προσφορά αίματος όλων των ομάδων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση.
Όλα ξεκίνησαν στις 04:27 από μια φωτιά. Μια φωτιά που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής κύριο Λεωνίδου ξεκίνησε μέσα από την Ναυτική Βάση. Μία ώρα αργότερα όμως η φωτιά ακόμη έκαιγε και κατάφερε να φτάσει στα 98 κιβώτια με πυρομαχικά και ως αποτέλεσμα ήταν να γίνει η ισχυρή έκρηξη που έσπειρε τον θάνατο και την καταστροφή.
Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που βγήκαν στη δημοσίοτητα από το Wikileaks αυτά ζητήθηκε να δεσμευτούν από τις ΗΠΑ. Οι κυπριακές αρχές τα δέσμευσαν πριν από ένα χρόνο όμως κανείς δεν είχε σχέδιο για το τι θα γίνουν αυτά τα κιβώτια.
Ο Νικόλας Ιωαννίδης γιος του αποθανόντος Διοικητή του Ναυτικού, Ανδρέα Ιωαννίδη μιλώντας στο ΡΙΚ, υποστήριξε:"Αυτό που συνέβη σήμερα στο Μαρί ήταν μια έκρηξη στα θεμέλια του κράτους μας. Ο πατέρας μου έκανε επανειλημμένες εκκλήσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Χθες είχαν πληροφορίες ότι είχαν φουσκώσει τα κιβώτια, τα οποία για 1,5 χρόνο βρίσκονταν κάτω από τον ήλιο. Ο πατέρας μου κλήθηκε να πάει όταν ξεκίνησαν οι μικρο εκρήξεις και πήγε ''πρώτος'' εκεί. Είναι μεγάλη ντροπή για αυτό το κράτος που ακόμα δεν έχουν παραιτηθεί όλοι τους.”
Στο μεταξύ, στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας έχει τεθεί όλο το ιατρικό δυναμικό, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτών ιατρών όλων των ειδικοτήτων.Σε ανακοίνωσή του ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, αναφέρει ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας, τα κρατικά νοσηλευτήρια, τους Τοπικούς Ιατρικούς Συλλόγους και αναμένει αν χρειαστεί να κινητοποιηθούν ιατροί και νοσηλευτήρια ιδιωτικού τομέα για αντιμετώπιση της κατάστασης.

Εκτός όμως από την ανθρώπινη τραγωδία η πρωτοφανής έκρηξης έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και ύδρευσης του νησιού.Η Αρχή Ηλεκτρισμού έχει τεθεί σε πλήρη κινητοποίηση εξαιτίας της μεγάλης καταστροφής που έχει προκαλέσει η έκρηξη στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας. Προς αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών για ηλεκτροδότηση η ΑΗΚ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο της προμήθειας προσωρινά κινητών μονάδων παραγωγής ρεύματος, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών σε Βασιλικό και Μονή.

Η τραγωδία στο στρατόπεδο στο Ζύγι όμως έφερε και περικοπές νερού.Ήδη αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης συνεπεία της μειωμένης παραγωγής ρεύματος από την ΑΗΚ, με αποτέλεσμα το ένα μετά το άλλο τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας να εξετάζουν διάφορα μέτρα που αφορούν περικοπές στην υδροδότηση.

Μετά τη διακοπή της λειτουργίας των εργοστασίων αφαλάτωσης και την ανάγκη για μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας (ΣΥΛ) άρχισε να εφαρμόζει αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Σε ανακοίνωση μάλιστα του ΣΥΛ αναφέρεται ότι το νερό θα παρέχεται για 12 ώρες περίπου, κάθε δύο μέρες, ενώ το κοινό «καλείται το κοινό να συνεργαστεί και να επιδείξει πνεύμα υδατικής συνείδησης για αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης».
Δ. Χριστόφιας: Μια ακόμη μαύρη μέρα Ιουλίου για την Κύπρο
"Σήμερα καταγράφεται μια ακόμη μαύρη μέρα Ιουλίου για την Κυπριακή Δημοκρατία και το λαό της", δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος και πρόσθεσε : "Συγκλονιστήκαμε από αυτό το γεγονός, όχι τόσο από τα ζημιές όσο από την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τον τραυματισμό πολλών συμπατριωτών μας. Θέλω να εκφράσω τη συμπάθεια και τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες των ανθρώπων που εκτελώντας το καθήκον τους με αυταπάρνηση έχασαν τη ζωή τους. Οι υλικές ζημιές επανορθώνονται όσο μεγάλες και αν είναι, οι ζωές δεν επιστρέφουν πίσω".
Συγκλονισμένος o Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος
Συγκλονισμένος για την τραγωδία που έπληξε την Κύπρο από τις εκρήξεις στη ναυτική βάση Ζυγίου, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. "Ανείπωτη είναι η θλίψη και η οδύνη μας για το κακό που μας βρήκε. Πρόσωπα αγαπημένα, χάθηκαν τόσο άδικα και τραγικά, ενώ άλλα πολλά τραυματίσθηκαν και σηκώνουν το σταυρό της δικής τους φοβερής δοκιμασίας, δίνοντας τη μάχη για τη ζωή τους", αναφέρει σε γραπτή του δήλωση.
Στη διάθεση της Κύπρου οι νοσοκομειακές δομές της Ελλάδας
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια καθώς και με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Γιώργο Παπανδρέου, οι οποίοι εξέφρασαν τα βαθιά τους συλλυπητήρια για την τραγωδία που συνέβη στη Ναυτική Βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" και την ετοιμότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
"Στείλαμε μήνυμα στους αδελφούς μας πως, ότι χρειαστούν, εμείς είμαστε εδώ και η απάντηση που πήρα ήταν ότι αν πράγματι χρειαστούν κάτι, θα ζητήσουν την βοήθειά μας. Όλες οι νοσοκομειακές δομές της Ελλάδας είναι στην διάθεσή τους" δήλωσε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος μετά από επικοινωνία που είχε με τον Χρήστο Πατσαλίδη, υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Χριστόφια και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας.
/100greekblogs.blogspot.com