animated-greece-flag-image-0011

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Με κομμένη την ανάσα η κυβέρνηση περιμένει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις

Φόβοι για πιστωτικό γεγονός από την ευρωπαϊκή ανικανότητα

Αγωνία στην Αθήνα από τις τελευταίες πληροφορίες ότι η έκτακτη σύνοδος κορυφής πιθανότατα δεν θα πραγματοποιηθεί καθώς η ευρωζώνη ακόμα βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση και μια σύνοδος των ευρωπαίων ηγετών απλώς θα επιβεβαιώσει την πολυφωνία αν όχι την κακοφωνία.

Για την Ελλάδα όμως τα πράγματα τρέχουν πλέον με ξέφρενους ρυθμούς και η καθυστέρηση στην εξεύρεση μιας οποιασδήποτε πλέον λύσης μπορεί να έχει δυσμενή αποτελέσματα.

Ήδη το ΔΝΤ στην συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδος προειδοποίησε ολόκληρη την Ε.Ε. ότι αν δεν στηριχθεί η Ελλάδα από την ευρωζώνη το ΔΝΤ θα εφαρμόσει επακριβώς το καταστατικό του δεν θα στείλει υψηλόβαθμα στελέχη στην αποστολή και τον έλεγχο για την επόμενη δόση με ότι σημαίνει αυτό.

Το αν θα πραγματοποιηθεί τελικά η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την κρίση χρέους θα κριθεί εν πολλοίς από την πρόοδο των διαβουλεύσεων που αυτή τη στιγμή φαίνεται όμως να έχουν βαλτώσει.

«Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για μια έκτακτη σύνοδο» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης και προσέθεσε «Τώρα θα πρέπει κατ' αρχήν να συζητήσουμε τις αποφάσεις του Eurogroup για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας».

Χθες το βράδυ σε συνέντευξη του στο ARD ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θεωρούσε πιθανή μια έκτακτη σύνοδο κορυφής για την κρίση στην ευρωζώνη, κυρίως ως ένα πρόσθετο ψυχολογικό μήνυμα, για να ησυχάσουν οι αγορές.