animated-greece-flag-image-0011

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

«Πήρα στις πλάτες μου αμαρτίες άλλων για να μη ζήσει η χώρα μία τραγωδία»

Διέψευσε για ακόμα μια φορά τα σενάρια περί χρεοκοπίας ο Γιώργος Παπανδρέου

Τέλος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών βάζει ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, λέγοντας ότι «όσοι μιλούν για πρόωρες εκλογές στην παρούσα συγκυρία λειτουργούν ανεύθυνα και θέλουν να σύρουν τη χώρα σε επικίνδυνες εξελίξεις».

Σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η χώρα δίνει κρίσιμη μάχη και καταλογίζει στη Νέα Δημοκρατία ανεύθυνη στάση. Μάλιστα, λέει για τον Αντώνη Σαμαρά ότι «έχει την πολυτέλεια να πολιτεύεται ανεύθυνα, γιατί εμείς πράξαμε υπεύθυνα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα συνεχίσει τις προσπάθειες για συναίνεση, είπε «θα επιμείνω αν και δεν τρέφω ιδιαίτερες ελπίδες ότι θα αλλάξει η ανεύθυνη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Παράλληλα, λέει ότι «κάποιοι έφτασαν στο σημείο να αμφισβητούν τον πατριωτισμό μου, ενώ πήρα στις πλάτες μου αμαρτίες άλλων για να μη ζήσει η χώρα μία τραγωδία».

Ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι κόκκινη γραμμή είναι το συμφέρον της χώρας και των πολιτών και σημειώνει «κάνουμε κάθε τι όχι μόνο για να εξασφαλίσουμε την καλύτερη διαχείριση του χρέους μας, αλλά και το πέρασμα σε μία καλύτερη κατάσταση να γίνει με ασφάλεια και προστασία της ελληνικής οικονομίας».

Μάλιστα, τονίζει ότι «είναι η πρώτη φορά που στην Ευρώπη τίθεται στο τραπέζι η μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους για τον Έλληνα πολίτη και αυτό αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει» και σημειώνει ότι «είμαστε στη φάση εξεύρεσης μακροπρόθεσμης ανάσας στο χρέος. Σε αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση δε χωρούν φωνές που καλλιεργούν το φόβο και ποντάρουν στην αποτυχία».

Για την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, λέει «είναι ώρα να ξυπνήσει η Ευρώπη».

Αναφερόμενος στη διαφθορά, δεσμεύθηκε να χτυπηθούν αλύπητα οι όποιες νησίδες παρανομίας υφίστανται στη χώρα και τόνισε ότι προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη είναι να γίνει το ίδιο το κράτος μοχλός ανάπτυξης, να σπάσει η γραφειοκρατία, να ολοκληρωθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις.

Για το φορολογικό είπε ότι αναζητούμε λύσεις για την καλύτερη κατανομή των βαρών και δεν τάζουμε μη ρεαλιστικές φορολογικές μειώσεις προς όλους όπως κάνει η ΝΔ.

Για το δημοψήφισμα, είπε ότι δεν είναι τέχνασμα, αλλά σκοπός του είναι να οδηγήσει σε νέες δημοκρατικές κατακτήσεις για τους πολίτες.

Για τα περιστατικά βίας εναντίον πολιτικών είπε ότι κατανοεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση, αλλά δε δέχεται την επίθεση στους πιο βασικούς δημοκρατικούς θεσμούς. «Άλλο η δημοκρατική αντιπαράθεση απόψεων, άλλο ο προπηλακισμός που συνιστά βία. Η βία φέρνει τη βία» τονίζει ο πρωθυπουργός.