animated-greece-flag-image-0011

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Από τις 20 Αυγούστου η εφαρμογή του «εργόσημου»


Το «εργόσημο» έρχεται τον Αύγουστο με 600 σημεία στη χώρα. Πρόκειται για το κουπόνι που πρέπει να πληρώσει ο εργοδότης που απασχολεί...
με κατ΄οίκον απασχόληση ή προσωπικό που εργάζεται περιστασιακά καταβάλλοντας το τίμημα της αμοιβής που έχει συμφωνήσει με τον εργαζόμενο και στη συνέχεια να το εξαργυρώνει ο εργαζόμενος.
Το «εργόσημο» θα είναι πλέον ο μοναδικός τρόπος πληρωμής για δουλειά στο σπίτι.
Η παραλαβή του «εργόσημου» θα ξεκινήσει από τις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ, ενώ σε λίγο καιρό θα γίνεται η παραλαβή του και από μεγάλες αλυσίδες super markets, που ήδη εκδηλώνουν ενδιαφέρον να χορηγούν τα κουπόνια από τα καταστήματα τους.
Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, ανακοίνωσε ότι το μέτρο του εργοσήμου θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στις 20 Αυγούστου.
Όπως διευκρίνισε, το μέτρο είναι για όλους, μετανάστες και μη.
Με «εργόσημο» θα πρέπει να πληρώνονται και όσοι εργάζονται περιστασιακά στο χώρο του επισιτισμού, όπως για παράδειγμα σερβιτόροι που κάνουν τα ρεπό συναδέλφων τους ή και τραγουδιστές που πάνε να τραγουδήσουν κάπου, έστω και για δύο μόνον ημέρες.
Το μόνο που απαιτείται είναι ο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) του εργοδότη και εργαζόμενου.
Μέσα από την εξαργύρωση του εργόσημου, θα παρακρατούνται οι εισφορές για το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ.
Με τη νέα διαδικασία ο εργοδότης θα πληρώνει μόνο το δίπτυχο κουπόνι που θα φέρει ταινία γνησιότητας και όταν το εξαργυρώνει ο απασχολούμενος, θα γίνεται απευθείας η παρακράτηση (σ.σ. 20% για μισθωτή εργασία και 10% για αγροτική εργασία).