animated-greece-flag-image-0011

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Ο σεβασμός στην ενημέρωση ξεκινά από τον σεβασμό στους ανθρώπους που την υπηρετούν ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ Ι.Τ.


 Aθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο σεβασμός στην ενημέρωση ξεκινά από τον σεβασμό στους ανθρώπους που την υπηρετούν
Στήριξη και Αλληλεγγύη στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ

Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όλης της χώρας βρίσκονται κυριολεκτικά στη «δίνη» της οικονομικής κρίσης, επωμιζόμενοι σχεδόν αποκλειστικά όχι μόνο το δυσβάσταχτο βάρος από την παρατεταμένη ύφεση στον κλάδο τους αλλά και το τεράστιο κόστος από τις εσφαλμένες «επενδυτικές;» επιλογές των ιδιοκτητών τους κατά την περίοδο των «παχιών αγελάδων».
Η ανεργία στο χώρο των ΜΜΕ έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη και η προοπτική επανόδου στη συγκεκριμένη αγορά εργασίας είναι σχεδόν αδύνατη τη δεδομένη συγκυρία. Οι μαζικές παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο, το «μπλοκάκι» και οι μειώσεις μισθών έχουν γίνει απαραίτητες προϋποθέσεις για να διατηρήσει κανείς –έστω και προσωρινά– τη δουλειά του, την ώρα που η εκ περιτροπής εργασία επεκτείνεται ραγδαία.
Δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι, σκιτσογράφοι, επιμελητές κ.α. αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα όχι μόνο επαγγελματικής αλλά και βιολογικής επιβίωσης, καθώς είτε είναι απλήρωτοι για πολλούς μήνες είτε παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στις «λίστες» του ΟΑΕΔ.
Πολλοί εργοδότες, με πρόσχημα τη μείωση του τζίρου και εκμεταλλευόμενοι κάθε δυνατότητα αυθαιρεσίας που τους παρέχουν τα αντεργατικά νομοθετήματα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, καταστρατηγούν θεσμικά δικαιώματα επιβάλλοντας επιχειρησιακές ή ακόμα και ατομικές συμβάσεις με αμοιβές που αγγίζουν τα όρια της φτώχειας.
Ταυτόχρονα, το ίδιο το κράτος «ασελγεί» πάνω στο δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης με την «εργασιακή εφεδρεία = απόλυση» χρήσιμων εργαζομένων στην ΕΡΤ, το ΑΠΕ και τη ΓΓΕ, την απαξίωση των δημόσιων δομών πληροφόρησης καθώς και με την ουσιαστική «εξόντωση» της δημοτικής ραδιοφωνίας.
Ιστορικές εφημερίδες βάζουν «λουκέτο», ο επαρχιακός τύπος καταρρέει, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί κλείνουν ενώ παραδοσιακά εκδοτικά συγκροτήματα συρρικνώνονται διαμορφώνοντας συνθήκες «μονοπωλίων» που πλήττουν καίρια τόσο την ανεξαρτησία όσο και την πολυφωνική λειτουργία της ενημέρωσης.
Η πρόσβαση στη διαφανή και αντικειμενική πληροφόρηση αποδυναμώνεται και η δημοσιογραφική δεοντολογία υπονομεύεται, με τον κίνδυνο της μετατροπής των ΜΜΕ σε εργαλείο χειραγώγησης και υποταγής να μοιάζει πιο ορατός από ποτέ.
Η ΔΑΚΕ Ι.Τ., πίστη πάντοτε στη θέση ότι «ο σεβασμός στην ενημέρωση ξεκινά από τον σεβασμό στους ανθρώπους που την υπηρετούν», δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στους συναδέλφους στα ΜΜΕ που δοκιμάζονται. Στηρίζουμε με κάθε μέσο τις κινητοποιήσεις των συναδέλφων και συμμετέχουμε από κάθε μετερίζι στον μεγάλο αγώνα που πραγματοποιούν τα σωματεία τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ελληνικής ενημέρωσης και η αξιοπρέπεια των οικογενειών τους.
Όπως όλα δείχνουν, ο κατήφορος δεν θα έχει τελειωμό, εκτός και αν εμείς οι εργαζόμενοι τον σταματήσουμε…

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ Ι.Τ.