Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011

Θα απογειωθούν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ-Αύξηση 9,2% ανακοίνωσε ο Παπακωνσταντίνου

Στο 9,2% έκατσε τελικά η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος στο υπουργικό συμβούλιο για να... μην είναι μεγαλύτερη η αύξηση θα χυθεί αίμα...
Όπως είπε, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί από την επιχείρηση και την ΡΑΕ πολύ σύντομα η ΔΕΗ δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις δανειακές της υποχρεώσεις, ενώ η κερδοφορία της βρίσκεται σε κίνδυνο.

Το συσσωρευμένο χρέος της ΔΕΗ είναι στο τέλος του 2011 4,5 δις ευρώ.

Η εισήγηση της ΔΕΗ ήταν για αύξηση των τιμολογίων μεσοσταθμικά κατά περίπου 20%, συμπεριλαμβανομένου του τέλους ΑΠΕ, για το οποίο έχει ήδη ανακοινωθεί από την ΡΑΕ μια αύξηση που επιβαρύνει το λογαριασμό της ΔΕΗ περίπου 3%. Η εισήγηση της ΡΑΕ πρότεινε αυξήσεις 16%.

Τις παραπάνω αυξήσεις αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι τις θεωρεί το ΥΠΕΚΑ αδιανόητες. (δηλαδή το 9,2% είναι φυσιολογικό;)

Για να μην υπερβούμε όμως το 9,2% πρέπει να γίνουν τα εξής:

- Περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης κατά 10-15% και περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους

- Κατάργηση παροχών όπως η έκπτωση 80% στα τιμολόγια των νυν και πρώην υπαλλήλων της ΔΕΗ (αφορά πάνω από 55.000 δικαιούχους και κοστίζει στην επιχείρηση περίπου 40 εκ. ευρώ τον χρόνο)

- Να προχωρήσει σε συμψηφισμό οφειλών προς το δημόσιο

- Να μην υπάρξει καμία δυσμενής μεταβολή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο τιμολόγιο των πολυτέκνων (συνολικά πάνω από 265 χιλιάδες νοικοκυριά)

- Να υπάρξει προοδευτική μεταβολή στα τιμολόγια ώστε η υψηλή κατανάλωση να επιβαρυνθεί συγκριτικά περισσότερο από την χαμηλή

- Να υπάρξει λελογισμένη αύξηση στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων

- Να επιτευχθεί κερδοφορία το 2012.

- Παράλληλα, προτείνεται να εξεταστεί η μείωση του τέλους της ΕΡΤ στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
dete.gr