animated-greece-flag-image-0011

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Μείωση του ΦΠΑ για όλους και όχι μόνο για τους έχοντες πιστωτικές κάρτες


Ξαφνικά, μπορούμε να μειώσουμε τη φορολογία!!!
Το Υπουργείο Οικονομικών, με την έγκριση της Τρόϊκα προωθεί ρύθμιση σύμφωνα με την οποία ο ΦΠΑ μειώνεται κατά 3% με τη χρήση πιστωτικής κάρτας!
Αν αναρωτιέστε γιατί το κάνουνε αυτό, η απάντηση βρίσκεται στη διαπίστωση ότι παρά την αύξηση του ΦΠΑ την τελευταία διετία από το 19% στο 23% (και σε ορισμένες περιπτώσεις από το 9% στο 23%) τα έσοδα από το ΦΠΑ όχι μόνο δεν παρουσίασαν αύξηση, αλλά μειώθηκαν κατά 7%!!!
Η εκδίκηση του Λαφέρ, που θα έλεγε και ο Ορέστιος!!!
Βέβαια, η απόφαση αυτή αποδεικνύει άλλη μια φορά πόσο αίολη (και έωλη) ήταν η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και της τρόϊκας οτι δεν είναι εφικτή η μείωση της φορολογίας.
Όχι μόνον είναι εφικτή, αλλά επιβάλλεται κιόλας!
Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση η Κυβέρνηση κάνει και μια χάρη στις τράπεζες, αφού υποχρεώνει τους πολίτες να χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα.
Το πρόβλημα βεβαίως είναι πόσοι στην παρούσα χρήση μπορούν πια να εξυπηρετήσουν τις πιστωτικές τους κάρτες!
Εκτός αν με τον τρόπο αυτό, θέλουν να επιτύχουν και αυτό ακριβώς!
Ποιός είπαμε ό,τι  φωνάζει εδώ και δυο χρόνια για μείωση της φορολογίας και λοιδωρείται;
Κατά τα άλλα, πριμοδότηση των Τραπεζών
Οι  πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για μείωση του ΦΠΑ κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, από 23% σε 20% και από 13% σε 10% για όσες αγορές γίνονται με χρήση πιστωτικής κάρτας. Έτσι, λένε στην κυβέρνηση θα τονωθούν οι επιχειρήσεις με τις αγορές και θα αποδίδεται και ο ΦΠΑ στο κράτος αφού την εκκαθάριση θα κάνει ουσιαστικά η τράπεζα.
Λένε μάλιστα ότι θα βοηθηθούν και οι καταναλωτές διότι τώρα που δεν έχουν μετρητά θα αγοράζουν με κάρτες.
Μιλάμε για τεράστια μυαλά.
  1. Πιστωτικές κάρτες έχουν όσοι μπορούν να τις πληρώσουν κι όχι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που φτάνει ο μήνας 15 και δεν έχουν ούτε ψωμί να αγοράσουν. Τι θα κάνουν για να πετύχουν καλύτερες τιμές; Θα πάνε να βγάλουν πιστωτικές κάρτες; Αστεία πράγματα.
  2. Γιατί να διευκολύνονται στις αγορές τους με χαμηλότερο ΦΠΑ μόνο όσοι έχουν κάρτες; Οι υπόλοιποι που δε θέλουν να έχουν πάρε – δώσε με τις τράπεζες, γιατί να πρέπει να πληρώνουν ακριβότερα τα προϊόντα που αγοράζουν; Μάλιστα, αυτοί που δίνουν μετρητά γιατί είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού σε σύγκριση με αυτούς που φεσώνουν τις πιστωτικές τους;
  3.  Οι τράπεζες κερδίζουν μεγάλα ποσά με τα εξοντωτικά επιτόκια που βάζουν. Την ίδια στιγμή που τα επιτόκια στις καταθέσεις είναι 3%-4% οι πιστωτικές χρεώνονται με επιτόκιο πάνω από 10%. Αν δε κάνει κάποιος και αναλήψεις την πάτησε. Επίσης, πολλές τράπεζες ζητούν ετήσια συνδρομή ή υπερβολικούς τόκους υπερημερίας αν καθυστερήσουν οι δόσεις. Γιατί να μας βάλουν όλους στο κόλπο και να πάμε να βγάζουμε κάρτες; Για να γεμίζουν οι τραπεζίτες τα χαρτοφυλάκιά τους;
  4. Η αύξηση του ΦΠΑ ήταν ένα ακόμη ανάλγητο μέτρο που επέβαλε η τρόικα και που συνέβαλε στη διάλυση της αγοράς. Γιατί να μην υπάρξει καθολική μείωση του φόρους ώστε να ζεσταθεί η αγορά και να πέσει και ο πληθωρισμός ο οποίος είναι ξεκάθαρα φοροπληθωρισμός;Μείωση ΦΠΑ λοιπόν για όλους κι όχι για τους έχοντες πιστωτικές κάρτες.