animated-greece-flag-image-0011

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Την Τετάρτη η νέα καταιγίδα μέτρων - Συζητούν για έμμεσους φόρους σε είδη και υπηρεσίες και έκτακτη εισφορά στον τζίρο επιχειρήσεων

- Όλα αυτά τα μέτρα θα συζητηθούν στο υπουργικό και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις
- Παραπομπή στο αυτόφωρο οφειλετών με οφειλές από εισφορές πάνω από 150.000 ευρώ
- Το ΙΚΑ θα προχωρήσει σε λήψη άμεσων μέτρων και κατασχέσεις για τις οφειλές
- Στα ταμεία κάποιων ΔΕΚΟ και τραπεζών οι μειώσεις στις συντάξεις θα φτάσουν και το 45%

Το θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων και της εισφοροδιαφυγής με την εφαρμογή ενός νέου πακέτου μέτρων, αναμένεται να τεθεί κατά τη μεθαυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Με τα μέτρα αυτά η Κυβέρνηση, επιδιώκει να αντιμετωπίσει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα των Ταμείων χωρίς να υποχρεωθεί να προσφύγει σε νέα οριζόντια περικοπή των συντάξεων.

Θα οριστικοποιηθούν οι περικοπές των συντάξεων οι οποίες θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση πάντως θα κατατεθεί με τον καινούργιο χρόνο και όχι μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι περικοπές θα κινηθούν μεσοσταθμικά στο 15% ενώ σε ορισμένα ταμεία, μεταξύ των οποίων κάποιων ΔΕΚΟ και Τραπεζών θα φθάσουν έως και το 45%.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως παράλληλα, θα υπάρξει περιορισμός του εφάπαξ κατά τουλάχιστον 10%.

Με το νέο έτος θα εφαρμοσθούν και οι αλλαγές στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης με την ενοποίηση των πέντε μεγαλύτερων φορέων (ΙΚΑ, ιδιωτικού τομέα, δημοσίου, ΔΕΚΟ και τραπεζών) και της καθιέρωσης ενιαίων κανόνων χορήγησης και ποσοστού υπολογισμού της σύνταξης.

Στο θέμα της εισφοροδιαφυγής θα θεσμοθετηθεί αυστηρότερη αντιμετώπιση των οφειλετών, με την παραπομπή στο αυτόφωρο οφειλετών με οφειλές πάνω από 150.000 ευρώ, ενώ ήδη το ΙΚΑ προχωρεί σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και κατασχέσεις.

Τα Ταμεία έχουν υποστεί απώλειες 4,5 δισ. ευρώ από τη μείωση των εισφορών λόγω της ανεργίας και της μείωσης των αμοιβών αλλά και της αύξησης της εισφοροδιαφυγής.

Η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 1,5 δισ. ευρώ για το 2012, χωρίς να συνυπολογίζονται οι συνέπειες του "κουρέματος» των ομολόγων.

Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει επίσης εναλλακτικές λύσεις για την χρηματοδότηση των Ταμείων όπως η επιβολή έμμεσων φόρων σε είδη και υπηρεσίες ή η καθιέρωση έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων.

Στα πλαίσια της προσπάθειας για τη μείωση της εισφοροδιαφυγής αλλά και του κόστους εργασίας εντάσσεται και η μείωση κατά 10% των εισφορών στις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στις διαδικασίες ηλεκτρονικού ελέγχου μέσω της κάρτας εργασίας.
 newsit.gr