animated-greece-flag-image-0011

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

«Σάλος» με τις δηλώσεις Γιλμάζ

«Σάλος» με τις δηλώσεις Γιλμάζ

Αύριο η επίσημη απάντηση από την Τουρκία

Στάση αναμονής τηρεί, επί του παρόντος, η ελληνική κυβέρνηση, πριν λάβει τις αποφάσεις της σχετικά με τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος δήλωσε ότι υπήρξε δράση δολιοφθοράς Τούρκων, κατά της Ελλάδας, την περίοδο της πρωθυπουργίας της Τανσού Τσιλέρ. Ο κ. Γιλμάζ επιβεβαίωσε, στην ουσία, πληροφορίες που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια και έκαναν λόγο για εμπρησμούς σε ελληνικά δάση από Τούρκους πράκτορες.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως ανέφερε και ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, αναμένει να ενημερωθεί από την τουρκική κυβέρνηση για την ακρίβεια των όσων φέρεται να δήλωσε ο κ. Γιλμάζ, αλλά και για τις ενέργειες στις οποίες ενδεχομένως προβεί ο κ. Ερντογάν, πριν αποφασίσει τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί. Η κυβέρνηση θα περιμένει να έχει την σχετική ενημέρωση την Τρίτη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ΠΑΣΟΚ το οποίο επίσης αναμένει την επίσημη θέση της τουρκικής κυβέρνησης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Πάνος Μπεγλίτης, δήλωσε ότι οι καταγγελίες του κ. Γιλμάζ είναι πολύ σοβαρές και πρέπει να ερευνηθούν άμεσα από τη κυβέρνηση της Τουρκίας και τις τουρκικές αρχές.

Αρμόδια στελέχη του Κινήματος υπενθυμίζουν ότι παρόμοιες κινήσεις είχαν εντοπιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, πολλές από τις οποίες αποτράπηκαν, σε κάποιες περιπτώσεις και με συνεργασία των τουρκικών υπηρεσιών.

Επισημαίνουν επίσης ότι στο ίδιο διάστημα οι πληροφορίες, από τις υπηρεσίες, έκαναν λόγο και για άλλου είδους σχεδιασμούς από τουρκικούς κύκλους που συνδέονταν με το τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο. Οι σχεδιασμοί, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έφθαναν μέχρι και την πρόκληση θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις των ίδιων στελεχών οι κινήσεις κατά της Ελλάδας περιορίσθηκαν δραστικά από τότε που την εξουσία στη γειτονική χώρα ασκεί ο Ταγίπ Ερντογάν. Στον Τούρκο πρωθυπουργό αναγνωρίζεται η προσπάθειά του να εξαρθρώσει τα παρακρατικά κυκλώματα που δρούσαν σε βάρος των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οδηγώντας στη Δικαιοσύνη και στις φυλακές πολλούς από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση «βαριοπούλα».