animated-greece-flag-image-0011

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ Στο 25% η μείωση των επικουρικών συντάξεων

Στο 25% τοποθέτησε τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 15 Ιανουαρίου, αλλά θα έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/12. Πρόκειται για το τρίτο ψαλίδισμα τους τελευταίους πέντε μήνες


Στο 25% η μείωση των επικουρικών συντάξεων
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Εθνους», οι αναπροσαρμογές προς τα κάτω αναμένεται να κυμαίνονται από 10% -30% ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του κάθε Ταμείου, ενώ δεν αποκλείεται οι περικοπές να φτάσουν ακόμη και το 35% ή το 40% σε φορείς επικουρικής ασφάλισης που βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή.
Στην πρώτη γραμμή δείχνουν να μπαίνουν τα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, όπου το μεγάλο κύμα φυγής ανατρέπει τη σχέση εργαζομένων προς συνταξιούχους, ενώ από το «κλάδεμα» δεν γλιτώνει το ΕΤΕΑΜ (το Ταμείο των μισθωτών) και άλλα ελλειμματικά επικουρικά Ταμεία. Στο ΕΤΕΑΜ, που καλύπτει 670.000 συνταξιούχους η περικοπή αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες- να είναι κλιμακωτή και να κυμαίνεται μεσοσταθμικά γύρω στο 10%.
Η νέα περικοπή των επικουρικών έρχεται μαζί με τη συγχώνευση των πέντε μεγαλύτερων επικουρικών Ταμείων (ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΙΤ, ΕΤΕΑΜ, ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΑΤ) σε ένα Ταμείο-γίγαντα. Μέσω της ενοποίησης οι πιο «ευκατάστατοι» θα χρηματοδοτούν τους ασθενέστερους, για να αποφευχθούν μεγαλύτερες μειώσεις.
Οι μελέτες
Οι αναλογιστικές μελέτες έδειξαν ότι χωρίς τη συγχώνευση, οι μειώσεις που θα έπρεπε να γίνουν σε βάθος χρόνου θα ήταν της τάξης του 34% στο ΕΤΕΑΜ, 32% στο ΤΕΑΔΥ, 45% στα ΕΛΤΑ και στο Ταμείο των εργαζομένων στο φάρμακο, 48% στο Ταμείο των ναυτιλιακών και τουριστικών πρακτόρων, 65% στο Ταμείο της ΔΕΗ και έως 80% στο Επικουρικό Ταμείο Ασφάλισης Ναυτικών.Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να επικυρωθούν στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο που θα συγκαλέσει ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος.
Στην ατζέντα των εργασιακών βρίσκονται επίσης το ενδεχόμενο επαναφοράς της προσωποκράτησης για τους οφειλέτες του ΙΚΑ που οφείλουν πάνω από 150.000 ευρώ, η περικοπή των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% και η επιβολή επασφαλίστρου 0,1% στον τζίρο όλων των επιχειρήσεων μέσα στο 2012.