animated-greece-flag-image-0011

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Απολύσεις στο Δημόσιο διά χειρός Ράιχενμπαχ!

 
Στον... Γερμανό υπερπρωθυπουργό Χορστ Ράιχενμπαχ τρέχουν τώρα, παραδίδοντάς του ανερυθρίαστα τα κλειδιά της διακυβέρνησης της χώρας και προκαλώντας απορίες για το τι άλλο μπορεί να περιμένει τους Ελληνες. Ακόμα και ο καθ’ ύλην αρμόδιος -αλλά υποταγμένος- υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας ζήτησε χθες να μπει τέλος στην εφεδρεία, μην έχοντας όμως τίποτε άλλο να προτείνει παρά γενικά... αλλαγές στο κράτος, περιμένοντας τις λύσεις έξωθεν και απαντώντας με «καρφιά» στους υπουργούς που του χρέωναν μία μέρα πριν από την αποτυχία... Οσο για τις προτάσεις της Ν.Δ., που λέει «όχι» στην εφαρμογή αυτού του «κακέκτυπου εφεδρείας» και βεβαίως «όχι» στις απολύσεις, δεν βρήκε λέξη να πει.

«Η πολιτική της εργασιακής εφεδρείας έκανε τον κύκλο της. Εστειλε το μήνυμά της» είπε χθες, βγάζοντας τον εαυτό του από το κάδρο, καθώς θύμισε ότι πρόκειται για πολιτική ψηφισμένη από το καλοκαίρι. Σημειώνοντας πάντως ότι δεν είναι αυτοσκοπός αλλά εργαλείο (πράγμα που παραδέχεται ο κ. Μορς), υπερασπίστηκε τη θέσπιση αντικειμενικού κριτηρίου, παρατηρώντας όμως ανορθολογικότητα, με αποτέλεσμα να φεύγουν χρήσιμοι άνθρωποι από τις υπηρεσίες τους, με κίνδυνο δυσλειτουργίας. Δήλωσε μάλιστα «προβληματισμένος», χαρακτηρίζοντας λάθος τυχόν παράταση του μέτρου και γελοία τυχόν επέκταση του ηλικιακού κριτηρίου προς τα κάτω.

Μιλώντας για περίπου 10.000 εφέδρους μόνο δημόσιου δικαίου, άφησε να εννοηθεί ότι ο αριθμός θα μεγαλώσει τον Ιανουάριο με τα στοιχεία για εργαζομένους σε υπηρεσίες ιδιωτικού δικαίου και ΔΕΚΟ. «Η πολιτική αυτή έγινε για να στείλει πολιτικό μήνυμα. Αυτό έχει εκπεμφθεί» επανέλαβε, επιμένοντας ότι «θέμα απολύσεων από την τρόικα δεν έχει τεθεί». Παρατηρώντας ότι απολύσεις στο στενό Δημόσιο δεν επιτρέπονται από το Σύνταγμα, παρέπεμψε σε κατάργηση οργανικών θέσεων, παραδεχόμενος ότι η αξιολόγηση των ισάριθμων υπαλλήλων που πρέπει να φύγουν... χωλαίνει. Αφησε δε αιχμές κατά συναδέλφων του για καθυστερήσεις στην αναδιοργάνωση του κράτους. «Γιατί δεν έχουν γίνει ακόμα οι συγχωνεύσεις φορέων;» αναρωτήθηκε, παραπέμποντας ευθέως στον Θ. Πάγκαλο, «γιατί η τομή για το βαθμολόγιο-μισθολόγιο να γίνει τον Οκτώβριο του 2011 και γιατί δεν έχουμε ακόμα την ηλεκτρονική υπογραφή» συνέχισε, φωτογραφίζοντας τον Γ. Ραγκούση. Οι αιχμές συνεχίστηκαν, με τον κ. Ρεππα να απαντά σε όσους του χρέωσαν την αποτυχία της εφεδρείας -παρότι νωρίτερα είχε αρνηθεί ότι του ασκήθηκε κριτική στο υπουργικό συμβούλιο-, σημειώνοντας ότι στα ηλικιακά κριτήρια εμπίπτουν μόνο 10.000 υπάλληλοι και οι υπηρεσίες καθυστερούν να στείλουν στοιχεία. «Στον γενικό τους λόγο, υπουργοί και άλλοι δημοσιολογούντες παρατηρούν ότι «δεν πιάσαμε τους στόχους». Στον ειδικό τους λόγο, όμως, ζητούν εξαιρέσεις για τους τομείς της αρμοδιότητάς τους» είπε, επαναλαμβάνοντας τα περί «αστοχιών» στην απογραφή.

Απαντήσεις έδωσε και ο Ντίνος Ρόβλιας, θυμίζοντας με νόημα ότι από το μέτρο της εφεδρείας έχουν εξαιρεθεί 170.000 εκπαιδευτικοί, καθώς και ότι οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι είναι εκπαιδευτικοί και ένστολοι. Υποστήριξε μάλιστα ότι ο στόχος για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους το 2015 θα έχει επιτευχθεί μέσω του προγράμματος προσλήψεων 10:1 για το 2011 και 5:1 για τις επόμενες χρονιές, ενώ τόνισε την ανάγκη μετακινήσεων υπαλλήλων από τις υπηρεσίες με πλεονάζον σε εκείνες με ελλιπές προσωπικό. «Αναγκαστική επιλογή, που επιβλήθηκε από την τρόικα» χαρακτήρισε την εφεδρεία ο Χρ. Πρωτόπαπας, αφήνοντας και εκείνος αιχμές για ελλιπή αξιολόγηση στο δημόσιο και μη κλείσιμο οργανισμών, με το βλέμμα σε Γ. Ραγκούση και Θ. Πάγκαλο αντίστοιχα.