animated-greece-flag-image-0011

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Η κυβερνητική υποχώρηση στις επικουρικές δικαιώνει την στάση του Σαμαρά


(Ανανεωμένο).  Όπως έχουμε ξαναγράψει, θα αποδειχθεί τελικά ότι ο Αντώνης Σαμαράς είχε δίκιο που στήριξε την Κυβέρνηση Παπαδήμου. Τους λόγους τους βλέπουμε καθημερινά. Πέρα από το γεγονός ότι απέφυγε τότε τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και την “χρέωσή” του στη ΝΔ, η κυβέρνηση του κ. Καταλληλότερου απομυθοποιείται καθημερινά. Καταρρέουν έτσι ένα ένα τα επιχειρήματα των δανειστών και των διαπλεκομένων που ήθελαν συναινετικά σχήματα. Παράλληλα επιταχύνεται η διάλυση του ΠΑΣΟΚ και αποδεικνύεται αυτό που φαντάζονταν προηγουμένως όλοι, ότι το ΛΑΟΣ μόνο για κόμμα διαμαρτυρίας κάνει και δεν μπορεί καν να συγκριθεί με τη ΝΔ ως κόμμα εξουσίας. Την ίδια στιγμή η ΝΔ έχει την ευκαιρία να δείξει την “κυβερνησιμότητά” της , το πως δηλαδή θα κυβερνήσει.
Κορυφαίο παράδειγμα, μέχρι στιγμής, η υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων. Με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού κ. Κουτρουμάνη, διαρροές στον Τύπο και κατάλληλα δημοσιεύματα η κυβέρνηση προσπάθησε να περάσει σχέδιο νόμου για την μείωση των επικουρικών συντάξεων, αλλά προσέκρουσε στην σταθερή άρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης και ο αρμόδιος Τομεάρχης Εργασίας βουλευτής  Νίκος Νικολόπουλος με δηλώσεις τους ξεκαθάρισαν ότι η ΝΔ αντιτίθεται στο νομοσχέδιο πρώτον επειδή οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις θα εξαθλιώσουν ακόμη περισσότερο τον Έλληνα συνταξιούχο και δεύτερον, επειδή με πρόσχημα τη μείωση λειτουργικών δαπανών των ταμείων, αποκρύπτεται η καταλήστευση των αποθεματικών τους τα τελευταία δυο χρόνια από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ
Τελικά η κυβέρνηση αναγκάστηκε σήμερα να υπαναχωρήσει και μάλιστα ο κ. Κουτρουμάνης δήλωσε ότι διασφάλισε από την … Τρόικα μιαν περίοδο δύο μηνών περίπου για να καταρτισθεί το νομοσχέδιο στο σύνολό του, να κατατεθεί στη Βουλή και τελικώς να ψηφισθεί . Δήλωσε μάλιστα  ανοικτός σε προτάσεις και εισηγήσεις για τροποποιήσεις και βελτιώσεις του νομοσχεδίου.
Τι σημαίνουν αυτά με άλλα λόγια; Ότι η Τρόικα συμφώνησε με την θέση της ΝΔ και καλεί τώρα για … διαπραγματεύσεις επί του θέματος.
Η υπαναχώρηση του κ. Κουτρουμάνη αποδεικνύει επίσης ότι η  ρύθμιση για τις επικουρικές κάθε άλλο παρά επείγουσα ήταν, όπως προσπάθησε να την παρουσιάσουν κυβέρνηση και ΜΜΕ – δεν ήταν δηλαδή παρά μια ακόμα απόπειρα εκβιασμού της ΝΔ που δεν πέρασε. Ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα δεν είναι και τόσο … δύσκολες.
Τι έγινε στο υπουργικό
Στην σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Σταύρος Δήμας παρουσίασε τις θέσεις της ΝΔ:
Πρώτον, δεν υπήρξε η απαραίτητη ενημέρωση των κομμάτων, ειδικά της ΝΔ, που έχει εκφράσει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα των συντάξεων. Απουσιάζει, επίσης, η δημοσιοποίηση των αναλογιστικών μελετών για τα Επικουρικά Ταμεία Ασφάλισης, κάτι που προβλεπόταν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Δεύτερον, υπάρχει αναφορά στην 5η Επικαιροποίηση του Μνημονίου για την ανάγκη περαιτέρω μείωσης του αριθμού των ταμείων και σταθεροποίησης των δαπανών σε βιώσιμα επίπεδα, χωρίς, όμως, ποσοτικούς προσδιορισμούς.
Όταν ο κ. Καψής πρότεινε να εγκριθεί η πρόταση του κ. Κουτρουμάνη, ο κ. Στ. Δήμας διευκρίνισε ότι: «Πήραμε απόφαση για διαβούλευση και ενημέρωση των κομμάτων και όχι για περικοπές. Αν η πρόταση τεθεί με το χαρακτήρα των περικοπών, εμείς θα διαφωνήσουμε».
Κατά τα άλλα αυτά που λένε από την κυβέρνηση, ότι δηλαδή “το θέμα θα επανέλθει σε δύο μήνες“, στη ΝΔ τα ακούνε …βερεσέ, επειδή σε δύο μήνες η χώρα θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, αν δεν έχουν γίνει μέχρι τότε εκλογές – επειδή έτσι που πάει η κυβέρνηση τις βλέπουμε να γίνονται … νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση, λένε στην Συγγρού, παρόμοιες ρυθμίσεις θα αποφασισθούν από τη νέα κυβέρνηση.
Η διαπραγμάτευση άρχισε λοιπόν… Καλά Χριστούγεννα.
Πάνος Ζ.