animated-greece-flag-image-0011

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Διαψεύδει η ΝΔ σενάρια εκλογών πέραν της 8ης Απριλίου


Προβληματισμός για τις ελληνικές και ευρωπαϊκές εξελίξεις που θα κρίνουν και τον χρόνο εκλογών

Διαψεύδει κατηγορηματικά η ΝΔ ότι έχει συζητηθεί παράταση του βίου της κυβέρνησης μέχρι τέλη Απριλίου όπως άφησε να εννοηθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Όπως σημειώνουν ανώτατα στελέχη της ΝΔ «όποια κι αν είναι η εξέλιξη του PSI η χώρα δεν μπορεί να μείνει χωρίς ουσιαστική διαπραγμάτευση και παρέμβαση».

Παρά πάντως τους λεονταρισμούς στην Συγγρού υπάρχει σοβαρή ανησυχία για την πορεία του PSI αλλά και όσων θα κομίσει η τρόικα το στα μέσα Ιανουαρίου. Η ηγεσία της ΝΔ γνωρίζει ότι θα βρεθεί και πάλι πιεζόμενη να συμφωνήσει σε μέτρα προκειμένου να καταβληθεί η δόση μαμούθ των 90 δισ. ευρώ.

Ήδη υπάρχουν σοβαρές εισηγήσεις που υποστηρίζουν ότι η ΝΔ θα πρέπει εν ανάγκη να αποσύρει και την εντολή της και να προκαλέσει εκλογές μέσα στον Φεβρουάριο «για να πάρει την κατάσταση στα χέρια της».

Παράλληλα η Συγγρού παρακολουθεί με προσοχή τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ αλλά και τις κινήσεις του Γ.Καρατζαφέρη φοβούμενη ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δεν αποκλείεται να «σηκώσει σενάριο κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας να ζητήσει και να αποσύρει αυτός πρώτος την εντολή από την κυβέρνηση Παπαδήμου προκαλώντας εκλογές.

Σε γενικές γραμμές στην Συγγρού υπάρχει μεγάλος προβληματισμός καθώς εκτός από τις εσωτερικές εξελίξεις κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τις επόμενες κινήσεις μέσα στην ΕΕ όπου πληθαίνουν τα σενάρια για Ευρώπη πολλών ταχυτήτων αλλά και τα σενάρια του θέλουν την Γερμανία να σχηματίζει «πυρήνα του μάρκου» αποχωρώντας από την ευρωζώνη για να διασωθεί από την γενικευμένη κρίση.

Αν τους επόμενους μήνες υπάρξουν τέτοιου τύπου εξελίξεις στην ΕΕ είναι φανερό ότι οι μέχρι στιγμής στρατηγικοί σχεδιασμοί των ελληνικών κομμάτων είναι άνευ σημασίας. Η χώρα θα μπει σε άλλη τροχιά μείζονος κρίσης.

Υπ' αυτές τις συνθήκες η ΝΔ τηρεί μάλλον στάση αναμονής διερευνώντας και σχεδιάζοντας με βάση περισσότερα του ενός σεναρίου εξελίξεων..