Μπροστά σε δραματικές αλλαγές που θα επηρεάσουν άμεσα την καθημερινότητά τους θα βρεθούν πολύ σύντομα δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, αν υιοθετηθεί η πρόταση για καθιέρωση τετραήμερης εργασίας σε όλο το φάσμα του δημοσίου τομέα.
Πρώτο πεδίο εφαρμογής του νέου απάνθρωπου μέτρου, που θα συρρικνώσει ακόμη περισσότερο τις ήδη ισχνές αποδοχές των εργαζομένων στον κρατικό μηχανισμό, θα είναι οι ΔΕΚΟ και έπονται Υπουργεία και Δήμοι.
Στόχος είναι, μετά την αποτυχία της «εργασιακής εφεδρείας» και την αδυναμία της κυβέρνησης να απολύσει μέρος του μονίμου προσωπικού του Δημοσίου, καθώς αυτό προστατεύεται από την ομπρέλα της μονιμότητας, να μειωθεί δραστικά το κόστος λειτουργίας των Δημοσίων Υπηρεσιών.
Πράγματι οι «ιδιωτικοί σύμβουλοι» που θα αναλάβουν την «επανίδρυση του κράτους» ετοιμάζονται να εισηγηθούν τη θεσμοθέτηση της εβδομάδας των τεσσάρων ημερών με περικοπή ώς και 30% του κονδυλίου μισθοδοσίας.
Στο πλαίσιο αυτό χιλιάδες υπάλληλοι του Δημοσίου θα κληθούν να απαντήσουν στο εξής εκβιαστικό ερώτημα: Λιγότερες ώρες εργασίας και μείωση των απολαβών ή απόλυση με την κατάργηση των υπηρεσιών τους;
Το δίλημμα είναι συγκεκριμένο και πιεστικό, με δεδομένο τον φόβο της ανεργίας και της μη ύπαρξης εναλλακτικής πρότασης απασχόλησης.
Πρόθεση της κυβέρνησης ή μάλλον των υπουργών της που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ είναι να αιφνιδιάσει τους εργαζομένους και να τους φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων, ώστε να περιορισθούν στο μέτρο του δυνατού οι αντιδράσεις. Δεν αποκλείεται ακόμη και να κατατεθεί και άλλη πρόταση που θα προβλέπει τη μείωση των ωρών εργασίας από 40 που είναι σήμερα στις 20-25 εβδομαδιαίως.
ΑΠΕΤΥΧΕ ΤΟ ΝΕΟ ΩΡΑΡΙΟ
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα από τα προσδοκούμενα αποτελέσματα η καθιέρωση του 40ώρου από τα μέσα Αυγούστου, καθώς σχεδόν σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες επικρατεί ένα απίστευτο αλαλούμ σχετικά με τις ώρες προσέλευσης και αναχώρησης.
Πολλοί υπάλληλοι που έχουν δηλώσει πως θα «χτυπάνε» κάρτα στις 7 τελικά παρουσιάζονται στις 7.30 με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τον προγραμματισμό των υπηρεσιών τους.
Σύνηθες, πάντως, είναι το φαινόμενο να προσέρχονται και να αποχωρούν μαζικά οι εργαζόμενοι σε μια Υπηρεσία μη τηρώντας κανένα ωράριο, ενώ δεν λείπουν και οι άδειες από τη... σημαία με την πρόφαση της ξαφνικής ασθένειας που τείνει να λάβει διαστάσεις επιδημίας.
Το βέβαιο είναι ότι έρχονται ανατροπές τόσο στις ώρες απασχόλησης των δημοσίων υπαλλήλων όσο κυρίως στις αποδοχές που λαμβάνουν, σύμφωνα με τις εντολές της Τρόικας, που πιέζει για περαιτέρω μείωση μισθών και προσωπικού.
(Πηγή: www.adesmeytos.gr, 28/12/2011)