animated-greece-flag-image-0011

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Πλησιάζει η ώρα των πιο δύσκολων αποφάσεων

Πλησιάζει η ώρα των πιο δύσκολων αποφάσεων για την Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά.
Στην Συγγρού περιμένουν με μεγάλη αγωνία το αποτέλεσμα των επαφών...
και των διαπραγματεύσεων του Λουκά Παπαδήμου στις Βρυξέλλες, αλλά και την νέα συνάντηση των κοινωνικών εταίρων στην Αθήνα για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.

Οι κόκκινες γραμμές που έθεσε ο κ. Σαμαράς για μισθούς, συντάξεις και αναπτυξιακά μέτρα βάζουν εκ των πραγμάτων πολύ ψηλά τον διαπραγματευτικό πήχη για τον πρωθυπουργό και όπως είναι φυσικό υπάρχει μεγάλη ανησυχία μήπως δεν εξασφαλιστούν οι στοιχειωδώς απαιτούμενες συναινέσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Όλα αυτά συζητήθηκαν στην σύσκεψη που είχε το πρωί ο Αντώνης Σαμαράς με τους στενούς του συνεργάτες όπου και επισημάνθηκε η αναγκαιότητα να επιμείνει η ΝΔ στην προώθηση αναπτυξιακών μέτρων που απουσιάζουν από την ατζέντα της τρόικα.

Και στον μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό των υφεσιακών μέτρων που απαιτούνται από τους δανειστές.

Στηριζόμενος στο σκεπτικό ότι οι οριζόντιες πολιτικές το να κόβεις μισθούς και συντάξεις μας έχουν οδηγήσει στην σημερινή κατάσταση, ο Εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, μιλώντας στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1, επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή αν δεν διαπραγματευθούμε σθεναρά, δεν υπάρχει περίπτωση να βγούμε από την κρίση, πρέπει ν’ αλλάξει η πολιτική.»

Στην ίδια γραμμή, για την ανάγκη σθεναρής διαπραγμάτευσης που ζήτησε από τον κ. Παπαδήμο ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών κινούνται τα περισσότερα κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στις δημόσιες τοποθετήσεις τους. «Είναι καιρός να γίνει διαπραγμάτευση,» ανέφερε ο Γραμματέας της ΚΟ της Δ Κ. Τασούλας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης και τόνισε ότι «δεν είναι πλέον λόγος να γίνεται υπαγόρευση, είδαμε πού οδήγησε η υπαγόρευση.»

Αλλά και ένας υπουργός της κυβέρνησης Παπαδήμου και στέλεχος της ΝΔ, ο Αναπληρωτής Υπ.. Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στο Bημαfm, επικαλέστηκε τις σκληρές διαπραγματεύσεις που καλείται να κάνει ο κ. Παπαδήμος και τόνισε ότι «πρέπει να κατανοήσουν και οι εταίροι ότι 30 χρόνια στρεβλώσεων δεν μπορούν να επιλυθούν σε 6 μήνες.»

Προβληματισμένος ακόμη και για το αν θα βρεθούν οι απαιτούμενοι 151 βουλευτές για να ψηφίσουν την δανειακή σύμβαση εμφανίστηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Κων/νος Μαρκόπουλος και στην τακτική της καγκελαρίου επέκρινε την Γερμανία για τις πιέσεις της προς την Ελλάδα , λέγοντας πως « οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, χθες συμφώνησαν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, ούτε δεκτό ούτε ανεκτό.»

Ο Κ. Μαρκόπουλος επέμεινε στις επιφυλάξεις της ΝΔ για τον κατώτατο μισθό αναδεικνύοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο δύσκολα θα στηριζόταν από γαλάζιους βουλευτές αντίθετα στόχευσε στα λεγόμενα ρετιρέ, σημειώνοντας πως «θα χαιρόμουνα πάρα πολύ αν ξεκίναγαν από τα υψηλά, μηνιάτικα στις ΔΕΚΟ και στις Τράπεζες και θα χαιρόταν κι η κοινωνία γιατί είναι δικαιοσύνη».

Ένα ακόμη όχι της ΝΔ εκτός από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ανέδειξε ο Αν. Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χ. Σταϊκούρας, ο οποίος τάχθηκε ευθέως απέναντι σε οποιαδήποτε αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ενώ ταυτόχρονα επέμεινε στην γραμμή της αλλαγής της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Μιλώντας στο Ράδιο 9 , τόνισε ότι «έχουμε πει τι τροποποιήσεις και εμπλουτισμοί θέλουμε να γίνουν...είναι μια συζήτηση που θα έρθει ίσως και σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων και τότε θα τοποθετηθούμε με υπευθυνότητα.»
briefingnews.gr