Κρίσιμες οι σημερινές συναντήσεις των δανειστών με τον Γ. Κουτρουμάνη και το νέο ραντεβού ΓΣΕΕ - εργοδοτών για τους μισθούς. Στη φαρέτρα των επιχειρημάτων η πτώση του κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα την τελευταία διετία
Δύο καθοριστικά ραντεβού -της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας και των εργοδοτών με τη ΓΣΕΕ- θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο όσον αφορά στους μισθούς. Την ίδια στιγμή αποκαλυπτική μελέτη που παρουσιάστηκε από το υπουργείο στους δανειστές δείχνει πως την τελευταία διετία το μέσο κόστος εργασίας έχει μειωθεί κατά 14,3%, με τον ιδιωτικό τομέα να σηκώνει το βάρος.Τα στοιχεία της έρευνας του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού αποκαλύπτουν το μέγεθος των αλλαγών στον ιδιωτικό τομέα την τελευταία διετία. Ενδεικτικά αναφέρεται πως τη μεγαλύτερη μείωση του κόστους εργασίας παρουσιάζει ο κλάδος των καταλυμάτων και της εστίασης, όπου το τελευταίο τρίμηνο του 2011 το συνολικό κόστος εργασίας ήταν κατά 32,5% χαμηλότερο από ό,τι στις αρχές του 2010.
Σημαντική υποχώρηση του μισθολογικού κόστους το ίδιο διάστημα καταγράφεται ακόμα στους κλάδους παροχής ηλεκτρικού και νερού (μείωση 24,7% και 28,9% αντίστοιχα), στη μεταποίηση (μείωση 11,2%), στις κατασκευές (μείωση 13,9%) αλλά και στο εμπόριο (μείωση 14,1%). Στον δημόσιο τομέα το συνολικό κόστος εργασίας υποχώρησε κατά 9,3%, ενώ το μη μισθολογικό κατά 15,4%.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν σήμερα ή αύριο με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, με την ατζέντα να περιλαμβάνει εκ νέου τους μισθούς, τις εισφορές και τις επικουρικές συντάξεις. Το αργότερο μέχρι την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των κοινωνικών εταίρων σε μία προσπάθεια να υπάρξει κοινή πρόταση προς την κυβέρνηση.Βαρύ κλίμα
Πάντως το κλίμα είναι βαρύ μετά και το σαφές μήνυμα της τρόικας για μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα και χθες τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών πέρασε το κατώφλι του υπουργείου και συζήτησε τα εργασιακά με τη γενική γραμματέα Αν. Στρατινάκη.
Στη σημερινή συνάντηση ο Γιώργος Κουτρουμάνης θα επιχειρήσει για μία ακόμα φορά να πείσει την τρόικα να βγάλει από το τραπέζι τρία θέματα: τον κατώτερο μισθό, τον 13ο και 14ο μισθό και τη μετενέργεια των κλαδικών συμβάσεων (που ισχύουν για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη τους). Χαρακτηριστικά θα επισημάνει πως για τα θέματα αυτά υπάρχει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, προσθέτοντας παράλληλα πως ανάλογες παρεμβάσεις θα βαθύνουν την ύφεση.
Στόχος είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η σκληρή ατζέντα των δανειστών, ωστόσο θεωρείται δεδομένο πως για μια σειρά θεμάτων θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Δηλαδή, ενώ συνεχίζεται η «μάχη» για τον κατώτερο μισθό και τα δώρα φαίνεται πως είναι αναπόφευκτη η παρέμβαση σε πέντε θέματα:
- Το πάγωμα των αυξήσεων και των ωριμάνσεων, που προβλέπονται στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
- Την αλλαγή των κανονισμών προσωπικού ΔΕΚΟ και τραπεζών.
- Την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
- Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Σε πρώτη φάση η μείωση θα φτάσει έως και το 10% σε όσες επιχειρήσεις υιοθετήσουν την κάρτα εργασίας, κάνουν τις πληρωμές μέσω τραπεζών και ανταποκρίνονται εγκαίρως στις υποχρεώσεις τους.
- Την περικοπή των επικουρικών συντάξεων σε όσα Ταμεία είναι στο «κόκκινο» (η μεσοσταθμική μείωση θα είναι 15%).