animated-greece-flag-image-0011

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΖΗΤΕΙ Η ΕΕ


Την ανάγκη να υπάρξει συνολική συμφωνία για τη διάσωση της Ελλάδας, η οποία θα περιλαμβάνει την απομείωση του χρέους και το νέο δανειακό πρόγραμμα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας υπογράμμισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.
"Καλούμε τους υπουργούς Οικονομικών (της ζώνης του ευρώ) να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση" της συμφωνίας με τις τράπεζες "και την υιοθέτηση" του νέου προγράμματος δανείων 130 δισεκατομμυρίων για το οποίο έχουν δοθεί υποσχέσεις στη χώρα "έως το τέλος της εβδομάδας", ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ.
Μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, στην οποία δόθηκε το πράσινο φως για την υιοθέτηση του Δημοσιονομικού Συμφώνου από 25 κράτη-μέλη και την επίσπευση της λειτουργίας το μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM, ακολουθεί σύσκεψη για το ελληνικό ζήτημα

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και επίτροπος Όλι Ρεν.

Νωρίτερα, ο κ. Παπαδήμος είχε συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, έπειτα από αίτημα της γερμανικής πλευράς.

Στις δηλώσεις της, μετά το τέλος της Συνόδου, η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε να κλείσει το χάσμα στο ελληνικό πρόγραμμα, με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο PSI.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απέρριψε τα περί επιτροπείας για την Ελλάδα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την άμεση ολοκλήρωση τοτ PSI και δήλωσε ότι είναι στο χέρι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στο κούρεμα του ελληνικού χρέους.