animated-greece-flag-image-0011

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

"Μειώστε τώρα τους μισθούς των ΔΕΚΟ και μετά πωλήστε τις"


Συντονισμένες πιέσεις ασκεί η τρόικα για παρεμβάσεις στις μεγάλες ΔΕΚΟ -εισηγμένες και μη- αλλά και στον τραπεζικό κλάδο. Το αίτημα πρέπει να ικανοποιηθεί άμεσα, καθώς συνδέεται με το PSI και το νέο δάνειο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, το αίτημα είναι σαφές: «Μειώστε τώρα τους μισθούς στις ΔΕΚΟ και μετά πωλήστε τις».
Ζητείται άμεση αλλαγή του μισθολογικού και του εργασιακού καθεστώτος όχι μόνο στις εταιρείες που τελούν υπό τον έλεγχο του δημοσίου αλλά και στις τράπεζες, με στόχο άμεσο πωλητήριο σε μεγάλες ΔΕΚΟ και διευκόλυνση των συγχωνεύσεων και της εξυγίανσης των τραπεζών.
Ο στόχος είναι διπλός:
- Στο εργασιακό. Οι ΔΕΚΟ και οι τράπεζες βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα των εργασιακών αλλαγών, καθώς τα στοιχεία των επιτηρητών δείχνουν ότι εκεί εντοπίζονται οι πιο υψηλοί μισθοί, παρά τις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις. Ζητούν οι απολαβές να εξισωθούν με όσα ισχύουν τώρα και θα ισχύσουν στο μέλλον στον ιδιωτικό τομέα.
Ζητούν επίσης και παρεμβάσεις στο εργασιακό καθεστώς, στους εσωτερικούς κανονισμούς και στα κεκτημένα των εργαζομένων τα οποία θέλουν να εξομοιωθούν με τα ισχύοντα με αυτά του υπόλοιπου ιδιωτικού τομέα.
- Στις αποκρατικοποιήσεις. Το 2011 στα κρατικά ταμεία έφτασαν μόλις 1,5 δισ. ευρώ. Τα κοινοτικά στελέχη που ήρθαν στην Αθήνα εκτιμούν ότι το πρόγραμμα έχει βαλτώσει και οι πιθανότητες άντλησης εσόδων από την αξιοποίηση ακινήτων στο άμεσο μέλλον είναι μηδαμινές δεδομένου ότι όχι μόνο η ελληνική αγορά ακινήτων αλλά και η ευρωπαϊκή βρίσκεται σε καθίζηση και η ζήτηση είναι πολύ χαμηλή.
Ζητούν έτσι αλλαγή πλεύσης στο πρόγραμμα με άμεσο πωλητήριο των μεγάλων «ασημικών» του δημοσίου, δηλαδή των μεγάλων ΔΕΚΟ. Εκτιμάται ότι η θελκτικότητά τους με διαφορετικό μισθολογικό κόστος θα είναι μεγαλύτερη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζητά να έρθουν πιο μπροστά οι κινήσεις στον ΟΠΑΠ και στην ΔΕΗ.
Στο στόχαστρο βρίσκονται οι εταιρείες που ήταν να πωληθούν εντός του 2012 όπως οι ΕΑΣ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Ελευθέριος Βενιζέλος, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ΕΛΤΑ, περιφερειακά λιμάνια, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΤΤ.

Πηγή:www.capital.gr