animated-greece-flag-image-0011

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Δελτίο Τύπου - Συνάντηση ΓΣΕΕ με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012 συνάντηση του Προεδρείου της ΓΣΕΕ με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, στα γραφεία του κόμματος. Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια της απόφασης μας να ενημερώσουμε τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την Κυβέρνηση για τις θέσεις μας ενόψει του διαλόγου με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας αναπτύχθηκαν οι θέσεις και τα επιχειρήματα της Συνομοσπονδίας για την κατηγορηματική απόρριψη κάθε πρότασης ή προσπάθειας για περαιτέρω μείωση μισθών, ημερομισθίων, του 13ου και 14ου μισθού και των ωριμάνσεων, με την επίκληση δήθεν ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Η θέση της ΓΣΕΕ είναι απόλυτη και ξεκάθαρη: καμία παρέμβαση στην Εθνική Σύμβαση. Δεν πρέπει και δεν μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου που βίαια θα ανατρέπει τις συμφωνίες εργοδοτών - εργαζομένων.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ αναγνώρισε την ισχύ και τη δύναμη των διμερών συμβάσεων των κοινωνικών φορέων, ενώ συμφώνησε με τις προσεγγίσεις της ΓΣΕΕ χαρακτηρίζοντας αφύσικο και κακό να προωθηθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως επίσης συμφώνησε μαζί μας ότι δεν πρέπει να προωθηθεί η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, η μείωση του κατώτατου μισθού και οι οριζόντιες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.
Σε κάθε περίπτωση η Συνομοσπονδία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει και να εντείνει τις προσπάθειές και τον αγώνα της με όλα τα μέσα τόσο προς τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, όσο και προς τους εργοδοτικούς φορείς για τον απόλυτο σεβασμό της ΕΓΣΣΕ και των συμβάσεων που υπογράφονται μεταξύ των δύο μερών.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Σας επισυνάπτουμε τη δήλωση του Προέδρου της ΓΣΕΕ.
 Δηλώσεις του Προέδρου της ΓΣΕΕ μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε:
Ενημερώσαμε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για τις θέσεις της ΓΣΕΕ ενόψει της συζήτησης που γίνεται και που απαιτεί με επιτακτικό μάλιστα τρόπο η Τρόικα για τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
Του είπαμε ότι το «μπαλάκι» δεν μπορεί να έρχεται στον περίφημο κοινωνικό διάλογο. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε για οτιδήποτε αφορά στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, επ΄ ουδενί όμως για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και το μισθολογικό κόστος. Στο σημείο αυτό είμαστε αμετακίνητοι.
Ζητήσαμε από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, όπως επίσης ζητήσαμε από όλα τα κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση, να μη συμφωνήσει σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Ο κ.Σαμαράς είπε ότι αυτά τα ζητήματα δεν λύνονται με νομοθετικές παρεμβάσεις. Μας είπε ότι προσδοκά τη λύση από τη συζήτηση που θα κάνουμε με τους εργοδοτικούς φορείς. Αυτό όμως που πρέπει εγώ να διαβεβαιώσω όλους τους εργαζομένους, είναι ότι επ΄ουδενί δεν θα συζητήσουμε και δεν θα αποδεχθούμε μείωση των μισθών, κατάργηση ή μείωση του 13ου και του 14ου μισθού, και βεβαίως αυτά που ακούγονται για ωριμάνσεις, κανονισμούς και οτιδήποτε άλλο. Η Εθνική Σύμβαση είναι ιερή και απαραβίαστη.
Κατά τη γνώμη μου πρέπει το πολιτικό σύστημα στα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας να πάρει τις ευθύνες του γιατί όπως θα δείτε στις σχετικές μελέτες, είναι οι Κυβερνήσεις και η Πολιτεία που ευθύνονται για την έλλειψη ανταγωνιστικότητας και βεβαίως οι επιχειρηματίες που έχουν βρει εύκολους τρόπους αύξησης του περιθωρίου κέρδους. Αυτό το βλέπετε τον τελευταίο καιρό, που ενώ μειώνονται με πολλούς και ποικίλους τρόπους οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, με απειλές, εκβιασμούς, απολύσεις, εντούτοις, οι τιμές παραμένουν στα ύψη.
Ερώτηση δημοσιογράφου: Πρόεδρε, έχουμε ανακοίνωση από το ΔΝΤ ότι δεν θέτει θέμα 13ου και 14ου μισθού. Έχουμε διάψευση από την Κομισιόν ότι δεν θέτει θέμα 13ου – 14ου μισθού. Βλέπουμε όμως τον κ.Παπαδήμο μαζί με τον κ.Δασκαλόπουλο του ΣΕΒ να ζητούν την κατάργηση ή τη μείωση του 13ου και 14ου μισθού. Εμείς και ο ελληνικός λαός φέραμε τον κ.Παπαδήμο για καλύτερα κι όχι για χειρότερα. Παίζεται μήπως κάποιο παιχνίδι;
Από διαψεύσεις θα ακούτε πολλές αυτόν τον καιρό. Η αλήθεια είναι ότι και σε μας, οι εκπρόσωποι της Τρόικα μας έχουν θέσει θέμα για τον 13ο και 14ο μισθό, αρνηθήκαμε κι όπως γνωρίζετε για να προστατεύσουμε από αυτόν τον κίνδυνο εντάξαμε τον 13ο και 14ο μισθό στην Εθνική Σύμβαση. Από κει και πέρα είναι προφανές ότι από κείμενα που έχω δεί, από κείμενα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ,από περίεργες απαιτήσεις των Τροικανών, ότι κουκουλοφόροι υπάρχουν πολλοί. Στην Ελλάδα του 2012 κάποιοι πηγαίνουν στην Τρόικα και καταδίδουν πολλά. Χαρακτηριστικά θα σας έλεγα ότι έχουν ανακινήσει το θέμα της μετενέργειας των συμβάσεων. Το ζήτημα της μετενέργειας ελάχιστοι το ξέρουν, αν το ξέρουν 10 συνδικαλιστές και 10 εργατολόγοι, και το ανακάλυψε η Τρόικα και ζητά στην ουσία να καταργήσει μέσω αυτού του θεσμού τις κλαδικές συμβάσεις. Αυτά είναι πράγματα απαράδεκτα και ανεπίτρεπτα.
Ερώτηση δημοσιογράφου: Κουκουλοφόρο λέτε τον κ.Δασκαλόπουλο;
Μιλάω για όλους αυτούς που δεν έχουν θεσμική ιδιότητα ή κρύβονται πίσω από θεσμικές ιδιότητες και δεν είναι στο διάλογο εργαζομένων – εργοδοτών. Πρέπει να ξέρετε ότι την ΕΓΣΣΕ την υπογράφει η ΓΣΕΕ με τρεις και μόνο εργοδοτικές οργανώσεις, τους εμπόρους, τους βιοτέχνες και το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Βιομηχανίας. Δεν αναφέρομαι λοιπόν σε αυτούς.
Ερώτηση δημοσιογράφου: Τι περιμένετε να κάνει ο κ.Παπαδήμος;
Περιμένω ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει απόλυτη γνώση ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας δεν εξαρτάται από το κόστος εργασίας, να ορθώσει ανάστημα και να κόψει κάθε διάθεση και κάθε όρεξη σε οποιονδήποτε θέτει στο τραπέζι τέτοια ζητήματα.
Ερώτηση δημοσιογράφου: Σας κάλυψε η θέση της Νέας Δημοκρατίας;
Οι διαβεβαιώσεις που πήραμε από τον κ.Σαμαρά αναφορικά με την πιθανότητα πράξης νομοθετικού περιεχομένου ήταν απόλυτα σαφείς.
Ερώτηση δημοσιογράφου: Συζητάτε για μειώσεις ή πάγωμα;
Δεν συζητάμε ούτε μείωση ούτε πάγωμα. Δεν συζητάμε καμία παρέμβαση επί της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.