animated-greece-flag-image-0011

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Άγονες συζητήσεις στον δρόμο προς την χρεοκοπία



Σοφία Βούλτεψη
20/01/2012
Σε άγονες συζητήσεις εντός και εκτός Ελλάδας επιδίδονται Έλληνες και ξένοι αξιωματούχοι. Και ενώ η περίφημη διαπραγμάτευση για το PSI βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, στην Ελλάδα οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση βρίσκονται σε διαρκείς διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό, κατά μόνας ή όλοι μαζί, προσπαθώντας να βρουν έναν κοινό τόπο.

Η αδυναμία συνεννόησης έρχεται ως επιστέγασμα του βιαστικού και χωρίς καμιά προγραμματική συμφωνία τρόπου με τον οποίο σχηματίστηκε αυτή η κυβέρνηση – καθώς αποδεικνύεται πως άλλα εννοούσε ο καθένας όταν έλεγε το «ναι» και άλλα ο κ. Παπαδήμος όταν αναλάμβανε.

Η χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών  με τον κ. Παπαδήμο, κατέληξε σύμφωνα με τον πρωθυπουργό σε νέα έκφραση πλήρους στήριξης προς την κυβέρνηση, αν και είναι γνωστό πως τα αγκάθια παραμένουν.

Φυσικά, οι ειδήσεις από το εξωτερικό κάθε άλλο παρά ευχάριστες είναι.

Ο Σλοβάκος υπουργός των Οικονομικών Ιβάν Μίκλος δήλωσε χθες συζητώντας με δημοσιογράφους πως δεν αποκλείει μια στάση πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας, σημειώνοντας πως «αν δεν επιτευχθεί καμιά συμφωνία στην Ελλάδα, δεν θα υπάρξει εθελοντική συμμετοχή και θα υπάρξει στάση πληρωμών»!

Την ίδια ώρα, ο οίκος Fitch θεωρεί, σύμφωνα με δήλωση ανώτερου αναλυτή του, πως το αξιόχρεο της Ελλάδας θα τεθεί σε καθεστώς «προσωρινής χρεοκοπίας» (temporary default) ακόμα και αν διεκπεραιωθεί η ανταλλαγή του ελληνικού χρέους και ανεξάρτητα με τις ζημιές των επενδυτών!

«Θα είναι χρεοκοπία, ανεξάρτητα από το ύψος των ζημιών βάσει της καθαρής παρούσας αξίας (NPV)», ανέφερε χαρακτηριστικά o επικεφαλής αναλυτής της Fitch για την Ελλάδα Paul Rawkins, μιλώντας στο Ρόιτερ’ς.

«Θα το αξιολογήσουμε ως χρεοκοπία και μάλλον θα διατηρήσουμε αυτή την αξιολόγηση για κάποιο μικρό διάστημα πριν επαναξιολογήσουμε τα νέα ομόλογα, σε ένα επίπεδο που δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας πως σχετικά με τον κρατικό τομέα «θα αντιμετωπιστεί ως περιορισμένη χρεοκοπία (restricted default)», καθώς «τα παλαιά ομόλογα θα αξιολογηθούν με χρεοκοπία την ημέρα που θα ανακοινωθεί η περίοδος της προσφοράς για την ανταλλαγή».

Και ενώ όλοι μας έχουν για χρεοκοπημένους, ο υπουργός των Οικονομικών αξιοποίησε την χθεσινή εμφάνισή του στη Βουλή για να μιλήσει (με αφορμή την προχθεσινή εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων και των συλλήψεων προσώπων «υπεράνω υποψίας» μεταξύ των οποίων και ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ) για… «αυτοκάθαρση του ΣΔΟΕ»!

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που τον θέλουν «ενοχλημένο», γιατί ένας από τους συλληφθέντες στη Θεσσαλονίκη ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος των εφοριακών στο παρελθόν, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε: «Μπορεί να είναι και ψηφοφόρος του υπουργού Οικονομικών, μεταξύ των πολλών χιλιάδων ψηφοφόρων του. Στο παρελθόν. Θα δούμε τώρα», είπε προσθέτοντας πως «τίποτα από τα παραπάνω δεν τον έσωσε».

Και βέβαια, έσπευσε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, μεταφέροντας το θέμα σε άλλες επαγγελματικές τάξεις:  «Δεν είναι ευχάριστο», είπε, «να βλέπεις τον φερόμενο ως επικεφαλής μιας οικονομικής συμμορίας να είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Δεν είναι ευχάριστο να βλέπεις γνωστό, επώνυμο δημοσιογράφο με στενές σχέσεις με το χώρο της συντηρητικής παράταξης και της Εκκλησίας, να προσάγεται ως κατηγορούμενος. Δεν είναι καθόλου ευχάριστο και συνιστά επιβαρυντική περίπτωση, να κατηγορείται και να συλλαμβάνεται στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και είναι και στέλεχος του συνδικαλιστικού κινήματος».

Όλα αυτά, στο πλαίσιο της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, στη διάρκεια της οποίας οκ. Βενιζέλος άσκησε νέες πιέσεις, λέγοντας πως μέχρι τη Δευτέρα που ο ίδιος, ως υπουργός των Οικονομικών, θα προσέλθει στο Eurogroup, πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί και επισημοποιηθεί πολλά.

Για άλλη μια φορά, η Βουλή νομοθετεί υπό πίεση και κάτω από εκβιαστικά διλήμματα.

Και μάλιστα την ώρα που όλοι οι ειδήμονες θεωρούν πως και μετά την ολοκλήρωση του PSI, η χώρα θα χρεοκοπήσει ούτως ή άλλως.

Προφανώς οι αρμόδιοι δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους αυτές τις προειδοποιήσεις και οδηγούν τη χώρα σε μια μοιραία πορεία προς την καταστροφή.