Με διευρυμένη ατζέντα η συνάντηση συνδικαλιστών και εργοδοτικών φορέων. Το πάγωμα των αποδοχών για μία διετία ή τριετία, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και τη διατήρηση 13ου και 14ου μισθού πρότειναν οι έμποροι
Η «ώρα της κρίσης» έφτασε για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, καθώς πραγματοποιείται κρίσιμη συνάντηση των εργοδοτικών οργανώσεων με τη ΓΣΕΕ. Το θέμα θα κυριαρχήσει και στις επαφές της τρόικας με την κυβέρνηση, με τους εκπροσώπους των δανειστών να ζητούν μείωση του μισθολογικού κόστους ακόμα και χωρίς συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.Ουσιαστικά σε περίπτωση που δεν βρεθούν σημεία επαφής εργοδοτών και συνδικάτων σε μία σειρά «καυτών» θεμάτων», η κυβέρνηση είναι αυτή που θα πρέπει να παρέμβει. Μάλιστα, ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται πως θα την υιοθετήσει στο σύνολό της.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν η κυβέρνηση υιοθετήσει οτιδήποτε συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, σημείωσε «η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί μετά». Συνέχισε τονίζοντας «θα είναι βασικός παράγοντας στις θέσεις που θα πάρει η κυβέρνηση».
Η «ατζέντα» του διαλόγου είναι διευρυμένη, καθώς η τρόικα έχει κάνει αναφορά στη μείωση του κατώτερου μισθού, στο πάγωμα των αυξήσεων ακόμα και στον 13ο και 14ο μισθό. Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ προειδοποιεί πως η εθνική συλλογική σύμβαση είναι αδιαπραγμάτευτη και δέχεται να συζητήσει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους (εισφορές).
Οι εργοδότες θα προτείνουν μεταξύ άλλων πάγωμα των αυξήσεων, με τις κλαδικές συμβάσεις να βρίσκονται στο επίκεντρο. Οπως έγραψε χθες το «Εθνος», στο στόχαστρο θα βρεθεί ο μέσος μισθός, ενώ προς το παρόν δεν έχει τεθεί θέμα κατώτερων αποδοχών (που διαμορφώνονται στα 751 ευρώ).
Την υπογραφή «κοινωνικού πρωτοκόλλου» πρότεινε χθες η ΕΣΕΕ για το πάγωμα των μισθών για μία διετία ή τριετία, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και τη διατήρηση 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. «Η συγκράτηση των αποδοχών μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη αλλά όχι η οριζόντια μείωση μισθών» σημείωσε ο πρόεδρος των εμπόρων, Β. Κορκίδης, προσθέτοντας πως «η κοροϊδία, ο αιφνιδιασμός, ο εκβιασμός και οι διαρροές δεν έχουν θέση στον διάλογο που ξεκίνησε».
Πρόταση Ασημακόπουλου
«Η μόνη ρεαλιστική και συμβατή με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας λύση είναι το πάγωμα των όποιων μισθολογικών αλλαγών προβλέπονται για τα επόμενα δύο έτη, χωρίς αυτό να αφορά απαραίτητα την εθνική συλλογική σύμβαση.
Αλλωστε η εθνική συλλογική σύμβαση δεν επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας ούτε την ανεργία. Οσοι θεωρούν το αντίθετο δυστυχώς υπερίπτανται της πραγματικότητας» σημειώνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος.
Ουσιαστικά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έχουν ανοίξει όλα τα θέματα που αφορούν στους μισθούς, με την ατζέντα να περιλαμβάνει: την καθιέρωση συγκεκριμένου ποσοστού απόκλισης των κλαδικών από την εθνική συλλογική σύμβαση, το πάγωμα αυξήσεων και ωριμάνσεων (τριετίες), την επιβολή «πλαφόν» στον 13ο και 14ο μισθό και την ενίσχυση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
Κρίσιμη για την «τύχη» των μισθών θα είναι η συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα η τρόικα με τον Γ. Κουτρουμάνη. Σήμερα το τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών θα έχει συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή και της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας Αν. Στρατινάκη.
Εγκύκλιος του υπ. Εργασίας
Οι προϋποθέσεις για τις επιχειρησιακές συμβάσεις
Τη δυνατότητα να υπογράφουν επιχειρησιακές συμβάσεις με αμοιβές κάτω από την κλαδική σύμβαση έχουν οι ενώσεις προσώπων, που συγκροτούνται με τη συμμετοχή των 3/5 των εργαζομένων. Πάντως οι επιχειρησιακές συμβάσεις δεν μπορούν να προβλέπουν αμοιβές κάτω από την εθνική συλλογική σύμβαση.
Οι αλλαγές αυτές προβλέπονται στον ν.4024/11 και χθες εκδόθηκε η σχετική εγκύκλιος από τη γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Αννα Στρατινάκη. Σημειώνεται πως για όσο διάστημα διαρκεί η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου, δεν επεκτείνονται και δεν κηρύσσονται υποχρεωτικές με υπουργική απόφαση οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις.
Ουσιαστικά στόχος των ρυθμίσεων είναι να γίνει ευκολότερη η υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων και να μειωθεί το μισθολογικό κόστος. Σημειώνεται πως με βάση τα στοιχεία, το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχουν κατατεθεί πάνω από 300 αιτήσεις για υπογραφή επιχειρησιακών σωματείων.
Στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπονται τα εξής:
- Μέσα σε 15 ημέρεςείναι δυνατό να συγκροτηθούν σωματεία για την υπογραφή επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων.
- Το δικαίωμα σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων έχουν και οι ενώσεις προσώπων. Οι ενώσεις συγκροτούνται σε επιχειρήσεις που δεν υπάρχει άλλη συνδικαλιστική οργάνωση. Η σύμβαση που συνάπτεται καλύπτει όλους τους εργαζομένους της επιχείρησης ανεξάρτητα από την κατηγορία, τη θέση ή την ειδικότητά τους.
- Για τη σύσταση ένωσης προσώπου απαιτείται η κατάρτιση ιδρυτικής πράξης τουλάχιστον από τα 3/5 των εργαζομένων στην επιχείρηση. Η διάλυση επέρχεται όταν πάψει να συντρέχει αυτή η προϋπόθεση.
- Η ένωση προσώπων θα πρέπει να απαριθμεί τουλάχιστον πέντε μέλη.
- Κάθε εργαζόμενος που έχει συμπληρώσει ένα δίμηνο στην επιχείρηση, καθώς και ο ανήλικος και αλλοδαπός έχει δικαίωμα να γίνει μέλος στην ένωση.
- Η επιχειρησιακή σύμβαση υπερισχύει σε περίπτωση συρροής με την κλαδική και δεν πρέπει να περιέχει όρους δυσμενέστερους από την εθνική συλλογική.