animated-greece-flag-image-0011

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Η ΑΤΕbank και η ΕΥΔΑΠ



Η ΑΤΕbank και η ΕΥΔΑΠ25 |1 |2012
Η ΑΤΕbank και η ΕΥΔΑΠ

Πώς θα προχωρήσει ο κ. Πανταλάκης την πώληση του 10% που κατέχει η τράπεζα στην εταιρεία ύδρευσης; Με διαγωνισμό, book building ή … fast track εκποίηση;

Ως γνωστόν, η ΑΤΕbank θα προβεί έως τις 30/6 σε πώληση όλων των συμμετοχών της στον χρηματοοικονομικό τομέα και σε βιομηχανίες. Κάτι που ήδη έκανε με την πώληση ποσοστού 4,6% στην ΕΧΑΕ. Ωστόσο, και όσον αφορά τα μερίδια που κατέχει σε εισηγμένες εταιρείες (EBZ, Folli Follie κ.λπ.), ένα εξ αυτών φαίνεται να ιντριγκάρει ιδιαίτερα την αγορά. Ο λόγος για το 10% που κατέχει ο τραπεζικός όμιλος στην ΕΥΔΑΠ, στην οποία επίσης ποσοστό 61% κατέχει το Δημόσιο.

Κατά συνέπεια, και δεδομένης της πρόθεσης της τράπεζας για αναδιάρθρωση των συμμετοχών της, το προσεχές διάστημα η ΑΤΕbank θα πουλήσει και το μερίδιο στην ΕΥΔΑΠ. Πώς όμως θα γίνει αυτό; Με κάποιον διεθνή διαγωνισμό; Με placement; Με τον τρόπο που έγινε και η παραχώρηση του πακέτου μετοχών της ΕΧΑΕ, δηλαδή μέσω της διαδικασίας βιβλίου προσφορών (book building); Θα γίνει σε συνδυασμό με πώληση μεριδίου και από πλευράς δημοσίου; Θα αναλάβει κάποιος σύμβουλος, μια χρηματιστηριακή, να πουλήσει στα γρήγορα το 10%; Και σε τι τιμές άραγε; Στα χαμηλά, όπως έγινε και με την ΕΧΑΕ; Γιατί η ΕΥΔΑΠ είναι και αυτή σε χαμηλά επίπεδα, κάπου στα 3,2 ευρώ, και στην αποτίμηση των 340 εκατ. ευρώ, όταν της οφείλονται από πελάτες (ΟΤΑ, Δημόσιο κ.λπ.) σχεδόν τα διπλάσια!

Ομως το θέμα της ΕΥΔΑΠ έχει και προεκτάσεις, καθώς υποτίθεται ότι η εταιρεία ύδρευσης, που εσχάτως έχει αναπτυξιακά σχέδια, εντάσσεται στη λίστα των υπό αποκρατικοποίηση εταιρειών του Δημοσίου. Με το χρονοδιάγραμμα να αναφέρει ότι αναμένονται εξελίξεις προσεχώς, ίσως στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αν όλα πάνε βέβαια βάσει σχεδιασμού.

Επιπροσθέτως, είναι γνωστό ότι για το management αλλά και για την απόκτηση μετοχικών πακέτων της ΕΥΔΑΠ έχουν δείξει ενδιαφέρον ξένοι και εγχώριοι όμιλοι, όπως η Suez, ο Ομιλος Ελλάκτωρ, ενώ ουδόλως αποκλείεται να εμφανιστούν και άλλοι μνηστήρες από την Ελλάδα ή το εξωτερικό (Ισπανοί, Γάλλοι κ.λπ.).

Άλλωστε, για την "μικρότερη" σε μέγεθος συγγενική ΕΥΑΘ υπήρξε παλιότερα ενδιαφέρον από Suez, Ελλάκτωρ, Veolia, MIG, Aqualia, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.λπ. Οπότε, πιθανόν είναι τα παραπάνω ονόματα, μαζί με άλλα (ίσως η Intrakat, εταιρείες του Ομίλου Λάτση, γκρουπ από Ευρώπη και Ασία κ.λπ.) να δώσουν το παρών στις όποιες διαδικασίες λάβουν χώρα για τη "μεγαλύτερη" ΕΥΔΑΠ.