animated-greece-flag-image-0011

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Αμεσες αποκρατικοποιήσεις ζητεί η τρόικα από την κυβέρνηση

Αρον - άρον πωλήσεις των θεωρούμενων ως «φιλέτων» του ελληνικού Δημοσίου, όπως η ΔΕΗ [DEHr.AT]  και ο ΟΠΑΠ και των προνομιακών ακινήτων, ζητεί η τρόικα από την κυβέρνηση, καθώς τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων συνδέονται άμεσα με τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.
Στην τελευταία, από τις πολύ πυκνές συναντήσεις, που έχουν τα στελέχη της τριμερούς από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ με τα στελέχη του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, το κλίμα ήταν ηλεκτρισμένο.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, Κώστας Μητρόπουλος ανακοίνωσε ότι το 2011 έκλεισε με ταμιακά έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 1,55 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι και τα τέλη του Φεβρουαρίου αναμένεται να εισπραχθούν άλλα 280 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων για τον περασμένο χρόνο στο 1,83 δισ. ευρώ έναντι στόχου είσπραξης 5 δισ. ευρώ.
Εντονη αβεβαιότητα
Η ηγεσία του ταμείου εξήγησε στους εκπροσώπους της τρόικας ότι στην παρούσα χρονική φάση, δηλαδή με τη διαδικασία του PSI σε εξέλιξη και χωρίς να έχει υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση, υπάρχει έντονη αβεβαιότητα στην αγορά για την Ελλάδα.
Τούτο έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μεν ενδιαφέρον για συγκεκριμένα τμήμα της δημόσιας κινητής και ακίνητης περιουσίας, αλλά οι επενδύσεις βρίσκονται εν αναμονή των εξελίξεων. Το θέμα που φόρτισε την ατμόσφαιρα με την τρόικα ήταν η παραδοχή του Ταμείου ότι για τους πρώτους 3-4 μήνες του χρόνου είναι πολύ πιθανό το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων να παραμείνει εντελώς παγωμένο.
Με αυτά τα δεδομένα αλλά και την καθυστέρηση στην προετοιμασία αποκρατικοποιήσεων τα έσοδα αναμένεται να προσεγγίσουν τα 4,5-4,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις πολιτικής ή άλλης φύσης. Αντίθετα, η τρόικα προσδοκά μέχρι και το τέλος του χρόνου 10 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,8 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Η απάντηση των ελεγκτών είναι ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων συνδέεται άμεσα με τους στόχους του μνημονίου και ειδικότερα με το ευαίσθητο μέγεθος του χρέους.
Υπενθύμισαν μάλιστα τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για αποκρατικοποιήσεις ύψους 38 δισ. ευρώ έως τα μέσα του 2014. Το ποσό δεν συνδέεται με την επιτυχία (μερική ή ολική) του PSI, αλλά με την πρόβλεψη για την αποκλιμάκωση του χρέους μέχρι και το 2020. Με αυτά τα δεδομένα τόνισαν ότι, παρά τις πρόσκαιρες δυσκολίες, θα πρέπει η Ελλάδα να προωθήσει το πρόγραμμα.
«Πουλήστε ό,τι καλύτερο έχετε»
«Πουλήστε ό,τι καλύτερο έχετε, όποια κρατική εταιρεία συμμετέχει στο διεθνή ανταγωνισμό και μπορεί να ενδιαφέρει επενδύτες. Πουλήστε, για παράδειγμα, τώρα τη ΔΕΗ ή τον ΟΠΑΠ σε τιμές που θα δώσει η αγορά. Πουλήστε καθαρή ακίνητη περιουσία ώστε να κινηθεί κα αυτή η αγορά», φέρεται να τόνιζαν στα στελέχη του Ταμείου Αξιοποίησης, υπενθυμίζοντας ότι από το κρατικό Real Estate αναμένονται έως το 2015 έσοδα ύψους 35 δισ. ευρώ.
Μάλιστα σε κάποια από τις παλαιότερες συναντήσεις με το Ταμείο η τρόικα επανέφερε το σενάριο Eureka που εκπόνησαν οι σύμβουλοι της κας Μέρκελ, με το οποίο προβλέπονταν η άμεση αγορά (και άρα μείωση του δημοσίου χρέους) κινητής και ακίνητης περιουσίας από μια εταιρεία ειδικού σκοπού, την οποία θα δημιουργούσαν οι πιστωτές και η οποία στη συνέχεια θα πωλούνταν σε επενδυτές όταν το επέτρεπαν οι συνθήκες της αγοράς.
Τεράστιο πρόγραμμα
Η αγωνία των στελεχών της τρόικας για προώθηση των αποκρατικοποιήσεων συνδέεται και με το σχεδιασμό του προγράμματος οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, το οποίο τώρα φαίνεται να τινάζεται στο αέρα. Τούτο, διότι το επίσημο πρόγραμμα αναμένει ούτε λίγο ούτε πολύ 28 αποκρατικοποιήσεις τμημάτων κινητής και ακίνητης περιουσίας μέσα στους επόμενους 12 μήνες με στόχο την είσπραξη 10 δισ. ευρώ.
Μόνο στο πρώτο τρίμηνο προβλέπει την πώληση της εταιρείας των κρατικών λαχείων, την πώληση του 34% του ΟΠΑΠ σε ιδιώτες, το πρώτο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων δημοσίων ακινήτων, την πώληση της ΛΑΡΚΟ και της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στο Καζίνο της Πάρνηθας.
Στο δεύτερο τρίμηνο την επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου των Σπάτων, την πώληση των ΕΛ.ΠΕ., μεριδίου της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ. του ΟΔΙΕ της περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ [OLPr.AT]  και του ΟΛΘ.
Στο τρίτο τρίμηνο έχει προγραμματιστεί η πώληση τουλάχιστον 38,8% της Αγροτικής Τράπεζας. οι συμβάσεις παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων, η πώληση μεριδίου τουλάχιστον 40% από τα ΕΛ.ΤΑ., η πώληση τουλάχιστον 17% από τη ΔΕΗ.
Στο τέταρτο τρίμηνο ετοιμάζεται η πώληση του 61% της ΕΥΔΑΠ [EYDr.AT]  και του 34% της ΕΥΑΘ, του 34% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου το πρώτο κομμάτι από μετοχές σε δικαιώματα των ελληνικών αυτοκινητόδρομων.
Συζήτηση για τα μέτρα 2011-2014
Τη συζήτηση για τα μέτρα με τα οποία θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που φτάνει τα 5,5 δισ. ευρώ (2,4% του ΑΕΠ) για 2011 και 2012 που εντόπισαν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας άρχισε από χθες ο υπουργός Οικονομικών με τους επικεφαλής των ελεγκτών με τους οποίους συναντήθηκε αργά το απόγευμα.
Τα ποσά προκύπτουν από την επεξεργασία των στοιχείων του 2011 και του 2012 και την αναθεώρηση των στοιχείων του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου που έχει κατατεθεί με τον προϋπολογισμό.
Κατά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών με τους επιτελείς του άρχισαν το διάλογο για τις εναλλακτικές προτάσεις σε υφιστάμενα ή νέα μέτρα που θα χρειαστούν για να καλύψουν το κενό της διετίας 2011-2012 λαμβάνοντας υπ' όψιν και την ελάφρυνση που θα υπάρξει από την ολοκλήρωση του PSI.
Τις επόμενες ημέρες θα γίνει ανάλογη εκτίμηση και για τα πρόσθετα μέτρα που χρειαστούν το 2013 και το 2014 σε συνδυασμό βέβαια με τη μακροοικονομική ανάλυση για την ανάπτυξη της οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει και η συζήτηση για διαρθρωτικά μέτρα με δημοσιονομικό χαρακτήρα, τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί στην πράξη.
Στη συνάντηση που είχε ο κ. Βενιζέλος με την τρόικα διαμορφώθηκε όλο το περίγραμμα των ειδικότερων συζητήσεων που πρέπει να γίνουν και των θεμάτων που πρέπει να αποσαφηνιστούν προκειμένου να ολοκληρωθεί το ουσιαστικό περιεχόμενο του νέου προγράμματος.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
 Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012