animated-greece-flag-image-0011

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Σε τουρκικά χέρια περνούν και άλλες τρεις μαρίνες της Ελλάδας

Η μαρίνα Ζέας έγινε ξανά… Πασαλιμάνι
Ο τουρκικός όμιλος Doguş, με τη θυγατρική εταιρία D-Marin εξαγόρασε το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής εταιρίας MedMarinas, που ανήκει στον όμιλο Κυριακούλη, και που διαχειρίζεται τις μαρίνες της Ζέας, της Κέρκυρας και της Λευκάδας.
H D-Marin είναι η ίδια εταιρία που τον προηγούμενο μήνα είχε εξαγοράσει το 50% της Μαρίνας Φλοίσβου. Η τουρκική εταιρία ανακοίνωσε τη συμφωνία και γίνεται κυρίαρχος στο θαλάσσιο τουρισμό και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στην Ελλάδα θα διαθέτει συνολικά 4 μαρίνες. Η μαρίνα της Κέρκυρας διαθέτει 1.785 θέσεις ελλιμενισμού, της Λευκάδας 900 και της Ζέας 670.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Doğuş, Χουσνού Ακχάν, ανακοίνωσε πως «με τη συμφωνία αυτή κάναμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την επέκταση της εταιρίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Αδριατική και τώρα διαθέτουμε τη μεγαλύτερη δυνατότητα ελλιμενισμού σε όλη αυτή την περιοχή». Η ανακοίνωσή του, μάλιστα, καταλήγει με τη φράση, «είμαστε περήφανοι που στα διεθνή ύδατα κυματίζουμε την τουρκική σημαία»!
Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Δεκεμβρίου, η ίδια τουρκική εταιρία είχε ανακοινώσει τη συμφωνία της εξαγοράς του 50% της μαρίνας του Φλοίσβου, από τη Lamda Development του ομίλου Λάτση.
Ποιος είναι ο Doguş
Ο όμιλος Doguş θεωρείται από τους μεγαλύτερους της Τουρκίας, διαθέτει τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της χώρας Garanti Bank, έχει στην ιδιοκτησία του 4 τηλεοπτικά δίκτυα (NTV, STAR, NTV Spor και CNBC-ε) και παράλληλα κατέχει ηγετική θέση στον τουρισμό, στον κατασκευαστικό τομέα και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, είναι ο διανομέας όλων των οχημάτων του ομίλου Volswagen στην Τουρκία. Συνολικά ο όμιλος Doğuş διαθέτει περίπου 150 εταιρίες και απασχολεί 30.000 εργαζόμενους.
Παράλληλα, τώρα επενδύει στον τομέα της εστίασης και έχει εξαγοράσει κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια της Κωνσταντινούπολης όπως τα “Nusr-Et”, “Lacivert”, “Κiva” και την αλυσίδα “Kahve Dünyası” που θεωρούνται τα τουρκικά Starbucks.
Ο Τούρκος κροίσος
Ιδιοκτήτης της εταιρίας είναι ο 49χρονος Φερίτ Σαχένκ, του οποίου η προσωπική περιουσία ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Ανέλαβε τα ηνία του ομίλου όταν ήταν 37 ετών, αμέσως μετά το θάνατο του πατέρα του και ιδρυτή του ομίλου, Αϊχάν Σαχένκ. Οταν ο Φερίτ ανέλαβε την εταιρία ήταν το 2001, τότε που η Τουρκία μαστιζόταν από τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της, και ο ίδιος κλήθηκε να σώσει έναν όμιλο που πλήττονταν, κυρίως στον τραπεζικό τομέα. Ο ίδιος συγχώνευσε άμεσα τις τρεις τράπεζες που διέθετε τότε ο όμιλος, έλαβε δραστικά μέτρα και κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο τον όμιλο Doğuş, με τη βοήθεια και της ραγδαίας ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας.
Ο Φερίτ Σαχένκ σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και ανθρώπινου δυναμικού, ενώ το 1997 ολοκλήρωσε και σπουδές διοίκησης επιχειρήσεων στο Harvard. Είναι παντρεμένος με την Αμερικανίδα Nταϊάνα Σαχένκ και έχουν μία κόρη.
Από τον Ελεύθερο Τύπο