animated-greece-flag-image-0011

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Αδυσώπητος πολιτικο-εκδοτικός πόλεμος

Ένας αδυσώπητος πολιτικο-εκδοτικός πόλεμος με πολλά παρασκήνια κι ακόμη περισσότερα συμφέροντα, βρίσκεται σε εξέλιξη. Πολλά από αυτά που γίνονται μας διαφεύγουν, άλλα ακόμη δεν έχουν συμβεί, ωστόσο, είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι ξεκινά μια μεγάλη μάχη που στόχο έχει την πλήρη αναδιάταξη του επιχειρηματικού και μιντιακού σκηνικού.
Αν διαβάσει κανείς το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» θα καταλάβει τι συμβαίνει, ειδικά αν συνδυάσει και το γεγονός ότι είναι εν εξελίξει και μια σφοδρή σύγκρουση της κυβέρνησης και φυσικά των μέσων ενημέρωσης που την στηρίζουν, με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά με τον Αλέξη Τσίπρα.

Το Πρώτο Θέμα έχει τίτλο «Μετωπική σύγκρουση στην Αττική οδό» με μεγάλες φωτογραφίες του Γ. Μπόμπολα από τη μια και του Α. Τσίπρα από την άλλη και με δήλωση του υπεύθυνου για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητή Γ. Σταθάκη ο οποίος λέει ότι ο όμιλος Μπόμπολα έχει κάνει απόσβεση του έργου και γι’ αυτό πρέπει να καταγγελθεί η σύμβαση και να επιστραφεί προφανώς η διαχείριση του δρόμου στο κράτος. Στο ρεπορτάζ υπάρχει και η θέση της άλλης πλευράς, χωρίς φυσικά δηλώσεις, αλλά όπως λέει το ρεπορτάζ ο Μπόμπολας πιστεύει ακράδαντα ότι επιχειρείται να στηθεί ένα σκηνικού τύπου «βασικού μετόχου» με σκοπό τη φίμωση των μέσων ενημέρωσης που ελέγχει.
Η αρχή της επίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Μπόμπολα ξεκίνησε με τα Μεταλλεία Χαλκιδικής, συνεχίστηκε με τη μετωπική σύγκρουση με το Mega, τον βασικό μέτοχο, τον Γ. Πρετεντέρη κ.λπ.
Είναι προφανές ότι στην περίπτωση αυτού του ρεπορτάζ έχουμε ένα «δούναι και λαβείν» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Θ. Αναστασιάδη. Ο Τσίπρας –όπως έχουμε γράψει- θέλει να δείξει ότι τα βάζει με την παραδοσιακή διαπλοκή στην Ελλάδα προς άγρα ψήφων. Ο δε εκδότης, πρώην συνεταίρος του Μπόμπολα (μην το ξεχνάμε αυτό, όπως δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις κατηγορίες σε βάρος του για ξέπλυμα) ήθελε να ανοίξει πόλεμο σε βάρος του Μπόμπολα και χρησιμοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ για να το κάνει αυτό. Άλλωστε, αν διαβάσει κανείς τη στήλη του Αναστασιάδη κάθε Κυριακή θα καταλάβει τις έμμεσες μπηχτές που ρίχνει κατά του πρώην συνεταίρού του.
Προφανώς, αυτή η επίθεση και από Πρώτο Θέμα και από ΣΥΡΙΖΑ δε θα μείνει αναπάντητη από τον όμιλο Μπόμπολα, οπότε σύντομα θα δουν και θα διαβάζουν πολλά τα μάτια μας.
Αυτά όλα θα πρέπει να συνδυαστούν επίσης με διάφορες φήμες, αληθινές και ψεύτικες, για τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης. Για παράδειγμα ακούγεται ότι ο Ψυχάρης έχει κάνει πρόταση εξαγοράς του Πήγασου στον Μπόμπολα και ο τελευταίος το σκέφτεται προκειμένου να απεμπλακεί από τα μέσα για τα οποία έχει στοχοποιηθεί. Το ερώτημα είναι, που θα βρει ο Ψυχάρης τα λεφτά αφού ο ΔΟΛ είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένος; Μήπως πρόκειται για στημένο σχέδιο των δύο εκδοτών ώστε να φανεί ως εξαγορά αλλά απλά να φαίνεται ότι ο Μπόμπολας αποχωρεί από τα εκδοτικά;
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις φήμες που συνόδευσαν την επανέκδοση της Ελευθεροτυπίας, ούτε τον αδυσώπητο πόλεμο που έχει ανοίξει μεταξύ των εργαζόμενων της Ελευθεροτυπίας και των πρώην εργαζόμενων σ’ αυτήν που δημιούργησαν την Εφημερίδα των Συντακτών.
Άλλες φήμες λένε ότι ο Χατζηνικολάου επιθυμεί διακαώς να φτιάξει τηλεοπτικό κανάλι, ακούστηκε ότι διαπραγματεύεται τη συχνότητα του 902, κι ότι επίσης έχει βρει χρηματοδότηση από επιχειρηματία ο οποίος όμως δεν είναι στα καλύτερά του.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ακόμη ότι ήδη έχει ανοίξει πόλεμος μεταξύ της τρόικας και της εγχώριας επιχειρηματικής ελίτ, φήμες που λένε ότι οι ξένοι δανειστές θέλουν να τελειώσουν τα παραδοσιακά τζάκια και είτε να τους κάνουν «γιουσουφάκια» στις δουλειές που ανοίγουν στην Ελλάδα είτε να τους εξαφανίσουν και να δημιουργήσουν μια νέα γενιά επιχειρηματιών και φυσικά διαπλοκής.
Σ’ αυτό το σκηνικό εντάσσονται φημολογίες ότι Μπόμπολας, Ψυχάρης, Μάνια Τεγοπούλου και Αλαφούζος συναντήθηκαν και συνομιλούν τακτικά, προφανώς βλέποντας το παιχνίδι που παίζουν οι τροϊκανοί, αλλά και κάποιοι μη παραδοσιακοί εκδότες όπως ο Αναστασιάδης και ο Χατζηνικολάου.
Σκεφτείτε επίσης τα δημοσιεύματα περιοδικού, που υιοθετήθηκαν και από τον όμιλο Real που έκαναν λόγο για δηλώσεις εισοδημάτων από Αλαφούζο, Βγενόπουλο και Κόκκαλη. Το ρεπορτάζ που διαψεύστηκε με οργή από τους θιγόμενους μιλούσε για φορολογικές δηλώσεις των επιχειρηματιών χαμηλότερες από μέσο συνταξιούχο.
Βάλτε σ’ όλα αυτά και τις βόμβες των «μπαχαλάκηδων» στα σπίτια των δημοσιογράφων, την πολιτική αντιπαράθεση που προκάλεσε η υπόθεση, τον ΣΥΡΙΖΑ που αναγκάστηκε να κάνει κωλοτούμπες και θα έχετε όλο το σκηνικό.
Υπάρχει και κάτι τελευταίο. Η επίσκεψη Τσίπρα στη Γερμανία και το ραντεβού με Σόιμπλε καθώς και οι επαφές που έχει εδώ και μήνες με Αμερικανούς και Γερμανούς παράγοντες των πρεσβειών. Κάποιοι, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους επιχειρηματικούς κύκλους, φοβούνται ότι ο Τσίπρας θα καρφώσει τη διαπλοκή, τα παιχνίδια των επιχειρηματιών και όλα τα μυστικά και ψέματα που υπάρχουν.
Πολιτικο-εκδοτικός αχταρμάς με λίγα λόγια, οπότε κρατήστε ανοιχτά μάτια κι αυτιά. Παίζεται κάτι πολύ χοντρό που ορισμένοι ακόμη δεν έχουν πάρει χαμπάρι, όμως, όλο αυτό το κουβάρι οδηγεί κάπου.
 antinews.gr