animated-greece-flag-image-0011

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Η ΕΥΔΑΠ εξετάζει μείωση χρεώσεων

Του Γιωργου Λιαλιου
«Παράθυρο» για επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής... προς τα κάτω άφησε χθες ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ. Οπως υποστήριξε, το νερό σήμερα υπερτιμολογείται, αφήνοντας περιθώριο για «εξορθολογισμό». Οσον αφορά την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας, ο επικεφαλής της απέφυγε να πάρει σαφή θέση, υποστηρίζοντας ότι ο ρόλος του περιορίζεται στη διοίκησή της, ωστόσο δήλωσε κάθετα αντίθετος σε περαιτέρω μειώσεις μισθών των εργαζομένων ή σε αύξηση της τιμής του νερού.
Χθες, έγινε η πρώτη «επίσημη» συνάντηση της ηγεσίας της ΕΥΔΑΠ και των στελεχών της με δημοσιογράφους, έπειτα από αρκετά χρόνια. Ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Στέλιος Σταυρίδης εξήρε τον κοινωνικό ρόλο της και την ποιότητα του προσωπικού της, εγκαλώντας μάλιστα τους δήμους ανά τη χώρα που προσλαμβάνουν συμβούλους για θέματα υδάτων αντί να εκμεταλλευθούν (δωρεάν) την εμπειρία της Εταιρείας. Ερωτώμενος σχετικά με την ιδιωτικοποίησή της, ο κ. Σταυρίδης απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως: «Εγώ δεν πουλώ την Εταιρεία, την διοικώ και είναι πολύ σημαντικό εν όψει ιδιωτικοποίησης, αυτή να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών της», ανέφερε. Διαφορετική άποψη είχαν οι εκπρόσωποι των 2.500 εργαζομένων της Εταιρείας, που τάχθηκαν κατά της ιδιωτικοποίησης και μίλησαν για «πόλεμο» στο ενδεχόμενο που προωθηθεί. Πάντως και ο ίδιος ο κ. Σταυρίδης έδειξε μάλλον επιφυλακτικός, σημειώνοντας ότι θεωρεί την ΕΥΔΑΠ ανεκτίμητη. «Το ελκυστικό το ακριβοπληρώνεις και σε καμία περίπτωση δεν το δίνεις “μπιρ παρά”», ανέφερε.
Αναφορικά με την τιμολογιακή πολιτική της Εταιρείας, ο κ. Σταυρίδης απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυξήσεων. «Οποιος ανοίξει τέτοια συζήτηση στην Ελλάδα είτε είναι εκτός τόπου και χρόνου ή το κάνει εκ του πονηρού», είπε. Αντίθετα, εκτίμησε ότι το νερό σήμερα υπερτιμολογείται, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προτείνει μειώσεις στους λογαριασμούς. Αλλά και την κατάργηση διαφόρων χρεώσεων που κατά την άποψή του είναι αναίτιες, όπως η χρέωση των πολιτών στο ενδεχόμενο διαρροής. Ανέφερε δε ότι οι προτάσεις του για τον εξορθολογισμό των λογαριασμών θα είναι έτοιμες σε δύο μήνες.
Οσον αφορά τα χρέη προς την Εταιρεία, ο κ. Σταυρίδης επανέλαβε ότι το Δημόσιο χρωστάει περί τα 523 εκατ. (για τη μη ενίσχυση του επενδυτικού της προγράμματος το 2000-2008), οι δήμοι περί τα 340 εκατ., υπουργεία και οργανισμοί περί τα 32 εκατ. και μεγάλες επιχειρήσεις 17 εκατ. ευρώ. Ανέφερε δε ότι κάθε έτος κόβονται 22.000 συνδέσεις λόγω χρεών, ενώ 6.000 από αυτές δεν επανασυνδέονται. Στις 90.000 ετησίως υπολογίζονται οι περιπτώσεις διαρροών σε εσωτερικά (οικιακά) δίκτυα ύδρευσης, με τον μέσο όρο των πολιτών να επιβαρύνεται με ποσό της τάξης των 100 ευρώ.
news.kathimerini.gr