animated-greece-flag-image-0011

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

31 Ιανουαρίου: ημέρα μνήμης

Σαν σήμερα το 1996 κορυφώθηκε αυτό που πλέον ονομάζουμε «κρίση των Ιμίων».
Άμεσο αποτέλεσμα ήταν ο χαμός τριών λεβέντηδων Αξιωματικών.
Ταυτόχρονα όμως απωλέσαμε de facto και τμήμα της εθνικής κυριαρχίας (ή πάντως επιτρέψαμε σε άλλους να την αμφισβητούν κατά βούληση).
Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια δε θ’αναφερθώ εδώ στο ιστορικό της κρίσης εκείνης, το οποίο είναι γνωστό, δημοσιευμένο σε πολλές ιστοσελίδες και έγινε πλέον και αντικείμενο βιβλίων.
Θέλω απλά να τιμήσω τη μνήμη των Αξιωματικών που εκείνη τη νύχτα απονηώθηκαν, πετώντας προς βέβαιο θάνατο.
Αντιπλοίαρχος Καραθανάσης Χριστόδουλος
Αντιπλοίαρχος Βλαχάκος Παναγιώτης
Σημαιοφόρος Γιαλοψός Έκτωρ

 ΠΑΡΟΝΤΕΣ !!!
  TED
ΥΓ: Στα δεκαέξι χρόνια που ήδη πέρασαν (για μένα είναι σαν να έγινε χθες), τι διδαχθήκαμε; Τι πράξαμε; Τι μας αξίζει;
 antinews.gr

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΤΗ ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΠΑΚΗ Η ανατροπή της Γεν. Συλλογικής Σύμβασης είναι δημοκρατική εκτροπή

Ακολουθεί το άρθρο του Ευρωβουλευτή Κώστα Πουπάκη στο μηνιαίο πολιτικό περιοδικό “crash
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η ανατροπή της Γεν. Συλλογικής Σύμβασης είναι δημοκρατική εκτροπή

Η μετατροπή της κρίσης χρέους σε ανεξέλεγκτη κρίση δανεισμού, αποκλειστικό απότοκο της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, οδήγησε τη χώρα σε έναν πρωτοφανή φαύλο κύκλο ύφεσης, σε καταστροφικά αδιέξοδα για την κοινωνία και την πραγματική οικονομία.

Η τυφλή επιμονή στην ανάλγητη ιδεοληψία για άνοδο της ανταγωνιστικότητας μέσα από την «υποτίμηση» του εργασιακού κόστους και την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας δεν απέφερε κανένα αποτέλεσμα στην αναπτυξιακή διαδικασία. Αντίθετα «συνέβαλε» στη «ελεύθερη πτώση» του ΑΕΠ, στον πολλαπλασιασμό των «λουκέτων» και την ασφυξία της «αγοράς» ενώ υπήρξε βασικός παράγοντας διόγκωσης της ανεργίας και της επακόλουθης «αιμορραγίας» του Ασφαλιστικού Συστήματος. Ενδεικτικό είναι ότι η μέση μείωση κατά 12% στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα δεν συνοδεύτηκε από καμία βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Άλλωστε, το πραγματικό κόστος εργασίας στην Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερο από το αντίστοιχο των προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών (35% χαμηλότερο έναντι των χωρών της Βόρειας Ευρώπης, 25% έναντι της Γαλλίας και της Βρετανίας, 20% έναντι Ισπανίας και Ιταλίας). Μόνο την τελευταία διετία έχουν χαθεί περισσότερες από 320.000 θέσεις εργασίας, όσες δημιουργήθηκαν την περίοδο 2000-2008, όταν είναι τουλάχιστον άξιο απορίας γιατί η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν ενεργοποίησε –παρά μόνο μια φορά– τους πόρους από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση» για τη στήριξη των Ελλήνων ανέργων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, κάθε «συζήτηση» για περαιτέρω συρρίκνωση του μισθολογικού κόστους αγνοεί παντελώς την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Ενδεχόμενη κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού αφενός θα προκαλέσει «ντόμινο» δυσμενών εξελίξεων στην πραγματική οικονομία, καθώς ένα νέο πλήγμα στην κατανάλωση θα δώσει τη «χαριστική βολή» στο λιανικό εμπόριο και τους εργαζόμενους του κλάδου και αφετέρου θα υπονομεύσει τη βιωσιμότητα και επάρκεια των Ταμείων. Ταυτόχρονα, η συμπίεση της κατώτατης αμοιβής των 740€ (640€ καθαρά-χαμηλότερη και από της πρώην Γιουγκοσλαβικής Σλοβενίας) -η οποία ήδη έχει καταλυθεί με την άναρχη επέκταση της εκ περιτροπής εργασίας και της μερικής απασχόλησης με «μισθούς πείνας» 350€ και 400€-  θα σημάνει την ακαριαία φτωχοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων.

Παρά την κρίσιμη συγκυρία, οφείλουμε να προστατέψουμε σαν «κόρη οφθαλμού» την αυτονομία του κοινωνικού διαλόγου, την ισχύ και δυναμική της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων από οποιαδήποτε «έξωθεν επιβολή». Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι «θεμέλιος λίθος» του κοινωνικού κράτους, εγγυητής του ελάχιστου πλαισίου εργασιακής ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Παρεμβάσεις ή προσπάθειες αποδυνάμωσης των συμφωνηθέντων συνιστούν «δημοκρατική εκτροπή».

Το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας είναι διαρθρωτικό. Η ακολουθούμενη πολιτική όχι μόνο δεν βελτιώνει τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, αλλά διαμορφώνει συνθήκες αποεπένδυσης και απαξίωσης μεγάλων τμημάτων του παραγωγικού και ανθρώπινου δυναμικού.

Απαιτείται ένα άλλο «μείγμα πολιτικής» που θα διασφαλίσει την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μέσα από την παραγωγική ανάκαμψη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την αναβάθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την επένδυση στη γνώση και την καινοτομία, την εργασιακή και κοινωνική σταθερότητα. Ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο ανάπτυξης που δεν θα «ξοδεύει» παραγωγικούς συντελεστές, αλλά θα αξιοποιεί τις δυνατότητές τους εκμεταλλευόμενο στο ακέραιο το ΕΣΠΑ. Είναι απαράδεκτο σε μια εποχή που το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων «πετσοκόβεται», η απορροφητικότητα της Ελλάδας στο ΕΣΠΑ να ξεπερνά μετά βίας το 30% και αυτά τα ζωτικής σημασίας κονδύλια, αντί να διοχετεύονται στην αγορά και την απασχόληση, να λιμνάζουν στα «αζήτητα» των Υπουργείων ή να τοποθετούνται σε «νεκρά έργα». Η ελληνική οικονομία πρέπει να παράγει πλούτο και η πολιτεία να αναδιανέμει το κοινωνικό μέρισμα, δεν είναι δυνατόν να αναπαράγει μαζικά εξαθλιωμένους ανέργους και «νεόπτωχους» εργαζομένους, τους οποίους και «σπεύδει» να φορολογήσει με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000€, δηλαδή πολύ πιο κάτω από το όριο της φτώχειας που σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ κυμαίνεται στα 7.178€.

Η «επαναδιαπραγμάτευση» του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας προϋποθέτει μια νέα κυβέρνηση με ισχυρή και νωπή λαϊκή εντολή, χρειάζεται μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ., που πιστεύω ακράδαντα ότι θα κατορθώσει –έχει δώσει διαπιστευτήρια με τις υπεύθυνες και ρεαλιστικές της προτάσεις– να συνδυάσει την αύξηση της παραγωγικότητας με την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την ανταγωνιστικότητα με το δικαίωμα στην αξιοπρεπή αμοιβή και διαβίωση. Αυτή η ισορροπία είναι αναγκαία συνθήκη για την εθνική πρόοδο και την κοινωνική προκοπή, είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να επαναφέρουμε το όραμα και την ελπίδα σε κάθε ελληνικό σπίτι που σήμερα δοκιμάζεται.

30/1/2012 Η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. ανακοινώνει, σύμφωνα με το Ν. 3556/2007

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ 3556/2007


30/1/2012
Η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. ανακοινώνει, σύμφωνα με το Ν. 3556/2007 και την από 27.1.2012 σχετική γνωστοποίηση, τη μεταβίβαση από το Ελληνικό Δημόσιο 29.074.500 μετοχών της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., και ισάριθμων δικαιωμάτων ψήφου, ήτοι ποσοστό 27,30% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας στο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ». Η μεταβίβαση έγινε κατόπιν εκτέλεσης εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής, σε εφαρμογή των παραγράφων 4 & 5 του άρθρου 2 του Ν. 3986/2011 (ΦΕΚ 152/Α’) και της υπ’ αριθμ. 195/2011 (ΦΕΚ 2501/Β’) Απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ).
Σημειώνεται ότι το ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΔΑΠ ΑΕ διαμορφώνεται πλέον σε 34,03%.
Το Ελληνικό Δημόσιο ελέγχοντας 100% το «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.», ελέγχει έμμεσα τα ανωτέρω δικαιώματα ψήφου.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΥΔΑΠ [ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ]


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΜΕ/ΕΥΔΑΠ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012


Αναβλήθηκε η συνάντηση τρόικας-Κουτρουμάνη


Αναβλήθηκε η σημερινή συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη. Η συνάντηση αναμένεται να γίνει την Τετάρτη ή την Πέμπτη, αφού συνεδριάσουν εκ νέου οι κοινωνικοί φορείς.

Οι νέες απαιτήσεις της τρόικας, όπως προκύπτει από τις χθεσινές συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αφορούν κούρεμα του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 600 ευρώ από 751 σήμερα (μείωση 20%) και κατακόρυφη μείωση των μισθών στις κλαδικές συμβάσεις με πάτωμα τα 750 ευρώ.

Αποκρατικοποιήσεις: Αντίστροφη μέτρηση για ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΟΛΘ



 Η γενική συνέλευση των Ελληνικών Πετρελαίων έδωσε το «πράσινο φως» για την από κοινού πώληση των μετοχών της ΔΕΠΑ με το ελληνικό Δημόσιου

Του Θανάση Παπαδή
v2.imerisia.gr 

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την αποκρατικοποίηση τεσσάρων επιχειρήσεων του Δημοσίου, τριών που είναι εισηγμένων στο Χ.Α. και μίας εκτός. Μετά τον ΟΠΑΠ, ποσοστό του οποίου πέρασε στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων την περασμένη Παρασκευή, χθες σειρά πήραν τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και ο ΟΛΘ, μέρος των μετοχών των οποίων πέρασε υπό τον έλεγχο του Ταμείου. Παράλληλα, η γενική συνέλευση των Ελληνικών Πετρελαίων έδωσε το «πράσινο φως» για την από κοινού πώληση των μετοχών της ΔΕΠΑ με το ελληνικό δημόσιο.

ΟΠΑΠ
Εν τω μεταξύ, ο διαγωνισμός για τη διάθεση του 29% του ΟΠΑΠ αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως τα τέλη Μαρτίου, όπως έγινε γνωστό ύστερα από σχετικές δηλώσεις του προέδρου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Γιάννη Κουκιάδη, ο οποίος, μάλιστα, έκανε λόγο για «ισχυρό ενδιαφέρον».Πάντως, παρά την κινητοποίηση που παρατηρείται στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Κουκιάδης, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, γνωστοποίησε πως δεν είναι εφικτός ο στόχος για έσοδα ύψους 9,3 δισ. ευρώ εντός του τρέχοντος έτους. Κατέβασε δε τον «πήχυ» των εσόδων του 2012 σχεδόν στο μισό, δηλαδή στα 4,3 δισ. ευρώ.
Οι «εντολές» της τρόικας, όμως, είναι σαφείς, καθώς οι δανειστές μας ζητούν την πώληση 2 - 3 μεγάλων εισηγμένων εταιρειών εντός του πρώτου εξαμήνου και την επιτάχυνση της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Κουκιάδης τόνισε χθες πως «στόχος είναι ο διαγωνισμός για την πώληση του ποσοστού του ΟΠΑΠ να πραγματοποιηθεί στο πρώτο τρίμηνο». Ο πρόεδρος του Ταμείου δεν προσδιόρισε πότε θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση. «Υπάρχει μία σειρά ζητημάτων που συνδέονται με την ολοκλήρωση της πώλησης τα οποία δεν έχουν χρονικό περιορισμό. Θέλω να πιστεύω πως δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα καθώς υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον», δήλωσε στο Reuters και διευκρίνισε ότι «κανένα περιουσιακό στοιχείο δεν μπορεί να πουληθεί εάν δεν ολοκληρωθούν οι συμφωνίες για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση».
Μεταβίβαση
Να υπενθυμίσουμε πως την Παρασκευή ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε ότι μεταβιβάστηκε στο Ταμείο το 29% των μετοχών του που κατείχε το Δημόσιο στον Οργανισμό. Εξάλλου, χθες, στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων πέρασαν ποσοστά του κατείχε το Δημόσιο σε άλλες τρεις εισηγμένες, οι οποίες αναμένεται να πωληθούν εντός του έτους. Συγκεκριμένα μεταβιβάστηκε το 40% της ΕΥΑΘ, το 27,3% της ΕΥΔΑΠ και το 23,3% του ΟΛΘ και το 8,38% των Ελληνικών Πετρελαίων.
Αποτυχία βλέπουν οι «FT»
H ελληνική κυβέρνηση θα αποτύχει στο στόχο άντλησης 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις ακόμα και μετά τη μετάθεση του χρονικού ορίζοντα στο 2017, υποστηρίζουν σε σημερινό τους άρθρο οι Financial Times. H τρόικα φέρεται να εξετάζει είτε τον επαναπροσδιορισμό του χρονοδιαγράμματος είτε την αύξηση των μεριδίων του Δημοσίου που θα διατεθούν σε ιδιώτες.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Μείωση κόστους εργασίας 14,3%


Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης θα εξηγήσει στην τρόικα με στοιχεία ότι το κόστος εργασίας στην Ελλάδα έχει ήδη πέσει
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης θα εξηγήσει στην τρόικα με στοιχεία ότι το κόστος εργασίας στην Ελλάδα έχει ήδη πέσει

Κρίσιμες οι σημερινές συναντήσεις των δανειστών με τον Γ. Κουτρουμάνη και το νέο ραντεβού ΓΣΕΕ - εργοδοτών για τους μισθούς. Στη φαρέτρα των επιχειρημάτων η πτώση του κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα την τελευταία διετία

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν σήμερα με τον υπουργό Εργασίας σε μία κρίσιμη συνάντηση για το μέλλον των μισθών στον ιδιωτικό τομέα
Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν σήμερα με τον υπουργό Εργασίας σε μία κρίσιμη συνάντηση για το μέλλον των μισθών στον ιδιωτικό τομέα
Δύο καθοριστικά ραντεβού -της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας και των εργοδοτών με τη ΓΣΕΕ- θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο όσον αφορά στους μισθούς. Την ίδια στιγμή αποκαλυπτική μελέτη που παρουσιάστηκε από το υπουργείο στους δανειστές δείχνει πως την τελευταία διετία το μέσο κόστος εργασίας έχει μειωθεί κατά 14,3%, με τον ιδιωτικό τομέα να σηκώνει το βάρος.

Τα στοιχεία της έρευνας του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού αποκαλύπτουν το μέγεθος των αλλαγών στον ιδιωτικό τομέα την τελευταία διετία. Ενδεικτικά αναφέρεται πως τη μεγαλύτερη μείωση του κόστους εργασίας παρουσιάζει ο κλάδος των καταλυμάτων και της εστίασης, όπου το τελευταίο τρίμηνο του 2011 το συνολικό κόστος εργασίας ήταν κατά 32,5% χαμηλότερο από ό,τι στις αρχές του 2010.

Σημαντική υποχώρηση του μισθολογικού κόστους το ίδιο διάστημα καταγράφεται ακόμα στους κλάδους παροχής ηλεκτρικού και νερού (μείωση 24,7% και 28,9% αντίστοιχα), στη μεταποίηση (μείωση 11,2%), στις κατασκευές (μείωση 13,9%) αλλά και στο εμπόριο (μείωση 14,1%). Στον δημόσιο τομέα το συνολικό κόστος εργασίας υποχώρησε κατά 9,3%, ενώ το μη μισθολογικό κατά 15,4%.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν σήμερα ή αύριο με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, με την ατζέντα να περιλαμβάνει εκ νέου τους μισθούς, τις εισφορές και τις επικουρικές συντάξεις. Το αργότερο μέχρι την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των κοινωνικών εταίρων σε μία προσπάθεια να υπάρξει κοινή πρόταση προς την κυβέρνηση.
Βαρύ κλίμα
Πάντως το κλίμα είναι βαρύ μετά και το σαφές μήνυμα της τρόικας για μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα και χθες τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών πέρασε το κατώφλι του υπουργείου και συζήτησε τα εργασιακά με τη γενική γραμματέα Αν. Στρατινάκη.
Στη σημερινή συνάντηση ο Γιώργος Κουτρουμάνης θα επιχειρήσει για μία ακόμα φορά να πείσει την τρόικα να βγάλει από το τραπέζι τρία θέματα: τον κατώτερο μισθό, τον 13ο και 14ο μισθό και τη μετενέργεια των κλαδικών συμβάσεων (που ισχύουν για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη τους). Χαρακτηριστικά θα επισημάνει πως για τα θέματα αυτά υπάρχει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, προσθέτοντας παράλληλα πως ανάλογες παρεμβάσεις θα βαθύνουν την ύφεση.
Στόχος είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η σκληρή ατζέντα των δανειστών, ωστόσο θεωρείται δεδομένο πως για μια σειρά θεμάτων θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Δηλαδή, ενώ συνεχίζεται η «μάχη» για τον κατώτερο μισθό και τα δώρα φαίνεται πως είναι αναπόφευκτη η παρέμβαση σε πέντε θέματα:
  • Το πάγωμα των αυξήσεων και των ωριμάνσεων, που προβλέπονται στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
  • Την αλλαγή των κανονισμών προσωπικού ΔΕΚΟ και τραπεζών.
  • Την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
  • Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Σε πρώτη φάση η μείωση θα φτάσει έως και το 10% σε όσες επιχειρήσεις υιοθετήσουν την κάρτα εργασίας, κάνουν τις πληρωμές μέσω τραπεζών και ανταποκρίνονται εγκαίρως στις υποχρεώσεις τους.
  • Την περικοπή των επικουρικών συντάξεων σε όσα Ταμεία είναι στο «κόκκινο» (η μεσοσταθμική μείωση θα είναι 15%).
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Έρχονται τα εκκαθαριστικά για ΕΤΑΚ και ΦΑΠ 2010 και 2011


Ξεκινά μέσα στις επόμενες ημέρες η αποστολή των ειδοποιητηρίων για το ΕΤΑΚ του 2009, καθώς και για το ΕΤΑΚ του 2010 και του 2011.
Στην αποστολή των εκκαθαριστικών, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο, θα υπάρξει χρονική απόσταση ώστε να μην κληθούν οι φορολογούμενοι να τα πληρώσουν όλα μαζί.
1) ΕΤΑΚ 2009: Περίπου 1,28 εκατομμύρια φορολογούμενοι, περιμένουν χρόνια και χρόνια για το εκκαθαριστικό του ΕΤΑΚ του 2009. Στην πλειονότητά τους τα εκκαθαριστικά που θα έρθουν είναι μηδενικά και τα δημόσια έσοδα δεν θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.
Το ΕΤΑΚ του 2009 επιβαρύνει άγαμους οι οποίοι την 1η Ιανουαρίου 2009 είχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ και έγγαμους με ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι που είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου 2009 ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ μαζί με το ΕΤΑΚ του 2009 θα πληρώσουν και την έκτακτη εισφορά.
2) ΦΑΠ 2010: Περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2010 ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα πληρώσουν ΦΑΠ για το 2010.
3) ΦΑΠ 2011: Θα πληρωθεί από περίπου 600.000 φορολογούμενους που κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
Οι φόροι στα ακίνητα θα επανεξεταστούν στο πλαίσιο του διαλόγου για το φορολογικό όπου έχει πέσει στο τραπέζι πρόταση όλοι οι φόροι ακινήτων να ενοποιηθούν και να ενσωματωθούν με τις αναγκαίες προσαρμογές στο ειδικό τέλος ακινήτων.
Παράλληλα, η ΓΓΠΣ σχεδιάζει ελέγχους και διασταυρώσεις στα μητρώα των φορολογουμένων και στα ειδικά στοιχεία που έχουν δηλώσει για την επιφάνεια των ακινήτων τους, προκειμένου να εντοπισθούν λάθη ή παραλείψεις που έγιναν στην επιφάνεια βάσει της οποίας φορολογείται το ακίνητο.
 (Πηγή: www.isotimia.gr,

Οι εργαζόμενοι στο Βέλγιο διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την πολιτική λιτότητας που εξήγγειλε η κυβέρνηση, τεράστια συμμετοχή στην απεργία

Την έντονη διαμαρτυρία τους έδειξαν οι εργαζόμενοι  στην πολιτική λιτότητας που εξήγγειλε η κυβέρνηση ντι Ρούπο, οι οποίοι συμμετείχαν μαζικά στη γενική απεργία που προκήρυξαν οι τρεις κεντρικές συνδικαλιστικές ομοσπονδίες εργαζομένων στο Βέλγιο (ABVV, ACV, ACLVB)...

Τα σχέδια της βελγικής κυβέρνησης να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης και να επιβάλει σειρά μέτρων με στόχο την εξοικονόμηση 11,3 δισ. ευρώ.
Με βάση τα όσα αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης απέργησαν όλες οι δημόσιες συγκοινωνίες, υπήρξαν πολλές ακυρώσεις πτήσεων, τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες παρέμειναν κλειστά, η παραγωγή στα εργοστάσια των αυτοκινητοβιομηχανιών Audi και Volvo σταμάτησε και τα νοσοκομεία, όπως και τα μέσα ενημέρωσης λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη γενική απεργία που πραγματοποιείται στην χώρα με κοινή πρωτοβουλία των συνδικάτων μετά το 1993. Ενδεικτικό του ευρύτερου αντίκτυπου που έχει η πρωτοβουλία αυτή των συνδικαλιστικών οργανώσεων, είναι και το ότι αποτελεί κύριο θέμα όλων των σημερινών εφημερίδων, οι οποίες καλύπτουν με πολυσέλιδα ρεπορτάζ και αναλύσεις τις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με υπολογισμούς της εφημερίδας De Standaard, η σημερινή απεργία αναμένεται να στοιχίσει 200 εκατ. ευρώ στον βελγικό κρατικό κορβανά, ποσό που αναλογεί σε 45 ευρώ για κάθε εργαζόμενο.

Αρχίζουν τα συσσίτια στα σχολεία (!!!) …



Όταν τα γράφαμε πριν από μερικές εβδομάδες κανείς δεν το πίστευε και στο υπουργείο Παιδείας έκαναν λόγο για προβοκάτσιες από εκπαιδευτικούς ή για μεμονωμένες περιπτώσεις που δεν έχουν επεκταθεί. Ο λόγος για παιδιά που υποσιτίζονται στα σχολεία, για παιδιά οικογενειών που πεινάνε μέσα στις αίθουσες και μερικά από αυτά που λιποθυμούν. Πριν μερικές εβδομάδες το υπουργείο έκανε ότι δεν έβλεπε. Τώρα το ομολογεί επισήμως ότι υπάρχει πρόβλημα και θα αρχίσει τη διανομή συσσιτίων.
Η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, αφού δήλωσε ότι θα στηρίξει Βενιζέλο, παραδέχθηκε σήμερα ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει πιλοτικά η διάθεση μικρογευμάτων σε 18 σχολεία της Αθήνας, που βρίσκονται σε λαϊκές και υποβαθμισμένες περιοχές (Ταύρο, Εξάρχεια, Μενίδι, Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Πλατεία Βάθης, Μοσχάτο, Νίκαια, Ασπρόπυργο Αυλώνα). Στις περιοχές αυτές παρουσιάστηκαν τα περισσότερα κρούσματα ασιτίας μικρών παιδιών οικογενειών που έχασαν δουλειές και εισοδήματα και δεν μπορούν να δώσουν στα παιδιά τους ούτε μια φέτα ψωμί με τυρί.
Το γεύμα θα περιλαμβάνει γάλα, μπισκότα δημητριακών και φρούτα. Η διάθεση θα γίνεται μέσω κουπονιού που θα δίνεται στους μαθητές και θα το «εξαργυρώνουν» στα κυλικεία, λαμβάνοντας τρόφιμα.
Διαβάστε όμως  το λόγο που το πρόγραμμα αυτό δεν μπορεί να ξεκινήσει  από αύριο: Γίνεται, διότι υπάρχουν γραφειοκρατικά προβλήματα του εξαγγελθέντος προγράμματος (είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ)…όπως είπε η κ. υφυπουργός!!!
Και εξετάζει μάλιστα από κοινού με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχέδιο έτσι ώστε η βοήθεια να τη λαμβάνει η οικογένεια, προκειμένου να μη στιγματίζεται στο παιδί στο σχολείο…
Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε ζήσει ούτε Κατοχές, ούτε μετεμφυλιακές περιόδους, ούτε  την αμερικανική βοήθεια. Αντε κάποιοι από εμάς να πηγαίναμε στο σχολείο με ένα ξεροκόμματο ή να περιμέναμε τις κονσέρβες με την κομπόστα.
Αυτό που συμβαίνει όμως στην Ελλάδα του 2012, την Ελλάδα του Μνημονίου και της κρίσης είναι δραματικό. Τι άλλο μένει να δούμε δηλαδή; Να μοιράζουν φασολάδα και να τρέχει ο κόσμος να φάει; Διότι με εργαζόμενους να παίρνουν εκκαθαριστικό 30 και 40 ευρώ, εκεί θα φτάσουμε. Και μόνο όταν θα θρηνήσουμε θύματα, είτε κανένα υποσιτιζόμενο παιδάκι είτε άστεγους και πένητες, ίσως τότε καταλάβουμε όλοι τι συμβαίνει.
Αλλά, όταν η υφυπουργός τους της Παιδείας, η Εύη Χριστοφιλοπούλου ΟΜΟΛΟΓΕΙ στη Βουλή των Ελλήνων, πως στην Ελλάδα του 2012 υπάρχουν παιδιά που πηγαίνουν σχολείο υποσιτισμένα και πολλά από αυτά λιποθυμούν, τότε όσο μένουν στην κυβέρνηση θέτουν σε κίνδυνο τη χώρα.
Όταν επί εβδομάδες τώρα, γινόμαστε μάρτυρες περιπτώσεων που εμφανίστηκαν σε σχολεία μαθητές όπου λιποθυμούσαν λόγω ασιτίας και το υπουργείο Παιδείας ξαφνικά ευαισθητοποιήθηκε και σχεδιάζει τώρα (!) ένα πρόγραμμα σιτισμού μαθητών, τότε πρέπει να φύγουν ΤΩΡΑ!!!
 

Η δυσφήμηση έφερε τη χώρα σε τραγικό αδιέξοδο





Το PSI βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, η τρόικα επιμένει στην άμεση εφαρμογή των φετφάδων της και μεταφέρει αρνητικά μηνύματα στους προϊσταμένους της δανειστές, η σημαντική απειλή για τη χώρα είναι πως δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερο δάνειο αν δεν ολοκληρωθούν τόσο το PSI όσο και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο, που ήλθε ως συνέπεια της συστηματικής κατασυκοφάντησης της χώρας, του γεγονότος ότι παρουσιάστηκε (κυρίως από το δίδυμο Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου) ως χώρα της ανομίας, της γραφειοκρατία και των αρρωστημένων πρακτικών, καθώς και των συνεχών παλινωδιών σε όλους τους τομείς.

Το Μνημόνιο αποδεικνύεται τώρα πως δεν ήταν τίποτε άλλο από έναν βρόχο που τυλίχτηκε γύρω από τον λαιμό της χώρας, οδηγώντας τη στην πιο βαθιά ύφεση και στην ανεργία.

Από εκεί και πέρα, ήσαν όλα προδιαγεγραμμένα: Η τρόικα, αν και απέτυχε εντελώς, δεν κάνει πίσω από την εφαρμογή του μνημονίου, οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν συμφωνούν στην εφαρμογή των απαιτήσεων των εκπροσώπων των δανειστών, η Γερμανίδα καγκελάριος προσπαθεί να επιβιώσει πολιτικά, χαϊδεύοντας τα αυτιά των στελεχών του κόμματός της και των εταίρων της.

Την ίδια ώρα, η «ιδέα» για τοποθέτηση Επιτρόπου για την Ελλάδα έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός Ελλάδας, που επικοινωνιακά οδηγεί σε ελληνογερμανική σύγκρουση, με τους τόνους να ανεβαίνουν επικίνδυνα.

Οι Γερμανοί, προσπαθούν μεν να κατεβάσουν τους τόνους, χωρίς όμως να εγκαταλείπουν τον βασικό στόχο τους, που είναι ο δημοσιονομικός έλεγχος σε όλη την Ευρώπη, αρχής γενομένης από την Ελλάδα, που πλέον είναι το προσφιλές τους πειραματόζωο.

«Δεν επιθυμώ μια πολεμική, αλλά μια συζήτηση που θα καταλήξει σε επιτυχία», δήλωσε η κ. Μέρκελ κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες.

Περί «γενικής σκέψης» μίλησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ.

Για «συζήτηση εργασίας», προκειμένου «να δούμε τι είναι δυνατό να κάνουμε όταν ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων επιμένει να παρεκκλίνει», μίλησε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους, που μάλιστα βρήκε και «έλλειμμα» στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας.

Μίλησε μάλιστα και για δύο ενδεχόμενα: Είτε να εισαχθεί στο ελληνικό δίκαιο διάταξη που θα δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους επί των άλλων δημοσιονομικών δαπανών - «ένα είδος ενισχυμένου "χρυσού κανόνα"», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε – είτε «να δούμε αν υπάρχει η δυνατότητα να ενισχυθεί η παρακολούθηση των φορέων των μεταρρυθμίσεων δίνοντας ορισμένες εξουσίες απόφασης για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας σε μια εξωτερική αρχή».

Επομένως, το Βερολίνο επιμένει στην άποψή του, ενώ και ο πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αν και μίλησε για κίνηση που «θα εξουδετέρωνε την Δημοκρατία» (κάνοντας μάλιστα αναφορά και στο ιστορικό παρελθόν), έσπευσε να προσθέσει πως η Ελλάδα δεν πρέπει να λάβει το νέο δάνειο αν δεν υπάρξει πρόοδος στα θέματα των μεταρρυθμίσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, κάλεσε τη Γερμανία να είναι «λίγο πιο προσεκτική στις δηλώσεις της», προσθέτοντας πως οι γερμανικές απειλές «κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση», καθώς όπως είπε, «δεν είναι πολύ λογικό οι Γερμανοί πολιτικοί να λένε ότι πρέπει να τεθεί υπό επιτροπεία η Ελλάδα».

Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη γερμανική πρόταση και ο πρόεδρος του Eurogroup Zαν Κλοντ Γιούνκερ. «Αντιτίθεμαι κατηγορηματικά στην ιδέα αυτή να δημιουργηθεί μια επιτροπή, η οποία θα έχει ως μόνη αποστολή (να επιβλέπει) την Ελλάδα. Αυτό είναι απαράδεκτο», δήλωσε. «Αν μια χώρα παρεκκλίνει διαρκώς, δεν θα ήμουν αντίθετος να κάνουμε κάτι τέτοιο, όμως δεν το βρίσκω πολύ καλό να γίνει αποκλειστικά για την Ελλάδα», κατέληξε.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, όμως, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και αμέσως μετά θα ταξιδέψει στο Ισραήλ, προκαλώντας την ενόχληση των στελεχών του κόμματός του, παραδέχθηκε ότι τα περί επιτρόπου υπάρχει στις συζητήσεις εδώ και καιρό, αλλά δήλωσε άγνοια σχετικά με το αν πρόκειται για γερμανική ιδέα!

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΖΗΤΕΙ Η ΕΕ


Την ανάγκη να υπάρξει συνολική συμφωνία για τη διάσωση της Ελλάδας, η οποία θα περιλαμβάνει την απομείωση του χρέους και το νέο δανειακό πρόγραμμα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας υπογράμμισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.
"Καλούμε τους υπουργούς Οικονομικών (της ζώνης του ευρώ) να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση" της συμφωνίας με τις τράπεζες "και την υιοθέτηση" του νέου προγράμματος δανείων 130 δισεκατομμυρίων για το οποίο έχουν δοθεί υποσχέσεις στη χώρα "έως το τέλος της εβδομάδας", ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ.
Μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, στην οποία δόθηκε το πράσινο φως για την υιοθέτηση του Δημοσιονομικού Συμφώνου από 25 κράτη-μέλη και την επίσπευση της λειτουργίας το μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM, ακολουθεί σύσκεψη για το ελληνικό ζήτημα

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και επίτροπος Όλι Ρεν.

Νωρίτερα, ο κ. Παπαδήμος είχε συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, έπειτα από αίτημα της γερμανικής πλευράς.

Στις δηλώσεις της, μετά το τέλος της Συνόδου, η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε να κλείσει το χάσμα στο ελληνικό πρόγραμμα, με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο PSI.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απέρριψε τα περί επιτροπείας για την Ελλάδα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την άμεση ολοκλήρωση τοτ PSI και δήλωσε ότι είναι στο χέρι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: ΑΛΛΗΛΟΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΜΕ ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗΚΑΜΕ!!!


Ξεκινώντας τη συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός είπε για τους δυο αριθμούς με τους οποίους απεικόνισε στους Ευρωπαίους τα αποτελέσματα των προσπαθειών που έχουν καταβάλλει οι Ελληνες.
Σε μια 2ετία (2010-2011) είπε,το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 8 μονάδες του Α.Ε.Π, ενώ η χώρα ανέκτησε το 1/3 της ανταγωνιστικότητας που είχε χάσει από το 2000 έως το 2009 ,ενώ τα 2 προηγούμενα χρόνια ανέκτησε το 50% της ανταγωνιστικότητας που είχε χάσει,έναντι των υπολοίπων εταίρων.
Η σημερινή άτυπη σύνοδος κορυφής και η συνάντηση που ακολούθησε διευκρίνισε ο πρωθυπουργός (με τους Ρομπάϊ ,Μπαρόζο, Γιούνκερ), ήταν αλληλοενημερωτικές και δεν είχαν κανένα διαπραγματευτικό χαρακτήρα.
Όσο δε αφορά τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο κ .Παπαδήμος είπε, ότι αποφασίστηκε να χρηματοδοτηθεί η καταπολέμηση της ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους (που στη χώρα μας φθάνει το 40%).
Αποφασίστηκε ακόμα να διευκολυνθεί και να χρηματοδοτηθεί η νεανική επιχειρηματικότητα, καθώς και η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Ειδικότερα γι αυτές τις δράσεις, είπε ότι χρειάζεται προετοιμασία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για να διανεμηθούν και να απορροφηθούν ,οι χρηματοδοτικές δυνατότητες που προσφέρονται.
Κάτι που μπορεί να μην έχει άμεσο αποτέλεσμα, συμπλήρωσε, αλλά είναι σημαντικό το ότι λήφθηκαν αυτές οι αποφάσεις και ότι το συμβούλιο επικεντρώθηκε σ' αυτά τα θέματα...
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετικά με το P.S.I και τη συμμετοχή των επίσημων δανειστών μας στη μείωση του χρέους, απάντησε ότι είναι προτιμότερο να μην συμμετέχουν...
Όσο για τη χρηματοδότηση της χώρας μας, πρόσθεσε, ότι θα στηριχθεί στο αποτέλεσμα της εκτέλεσης του P.S.I
Σε ότι αφορά την τρόικα,ανέφερε ότι όλα τα δύσκολα θέματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα παραμένουν στο τραπέζι !
Όταν ρωτήθηκε αν τον ανησυχεί κάτι, σε σχέση με τις συζητήσεις με την τρόικα, απάντησε ότι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, απαιτεί συμφωνία σε δύσκολα θέματα και τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, καθώς θα πρέπει οι διαπραγματεύσεις να τελειώσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Σχετικά με το είδος των δεσμεύσεων που ζήτησαν οι εταίροι από τα πολιτικά κόμματα, ο πρωθυπουργός απάντησε, ότι ζητήθηκε η αμετάκλητη δέσμευση των κομμάτων, αλλά δεν αναφέρθηκε ο τρόπος της δέσμευσης!
Τέλος σε ερώτηση σχετικά με τη Γερμανική πρόταση περί ύπαρξης επιτρόπου ο κ.Παπαδήμος απάντησε ότι το συγκεκριμένο θέμα, δεν συζητήθηκε...
 apospasma

Στα ύψη έχει εκτοξευτεί το κόστος ζωής

Τα τελευταία δέκα χρόνια το κόστος ζωής των ελλήνων καταναλωτών εκτοξεύθηκε στα ύψη, όπως προέκυψε από έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ).
Σύμφωνα με την έρευνα, ένα μεσαίο ελληνικό νοικοκυριό ξόδεψε για το οικογενειακό καλάθι 629,43 ευρώ παραπάνω, το Δεκέμβριο του 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2001, δηλαδή, μία αύξηση της τάξης του 37%.

Βάσει των υπολογισμών του ΕΛΚΕΚΑ, το οικογενειακό καλάθι ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού ανέβηκε στα 2.321,57 ευρώ, το Δεκέμβριο του 2011, σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2001, που κόστιζε 1.692,14 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι εξής κατηγορίες: Τα αλκοολούχα ποτά και καπνός 77%, η Στέγαση 70% και οι Μεταφορές 49%.

Αναλυτικότερα, οι δαπάνες ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού για διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά ανήλθαν, το Δεκέμβριο του 2011, στα 364,01 ευρώ, σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2001, που ξόδεψε 284,90 ευρώ, αύξηση της τάξης του 28%.

Για αλκοολούχα ποτά και καπνό, ξόδεψε 37,61 ευρώ παραπάνω (αύξηση 77%).

Για ένδυση και υπόδηση, οι δαπάνες, το Δεκέμβριο του 2011, διαμορφώθηκαν στα 186,70 ευρώ, σε σχέση με τα 143,62 ευρώ του Δεκεμβρίου του 2001.

Για στέγαση, το ποσό διαμορφώθηκε, το Δεκέμβριο του 2011, στα 295,70 ευρώ, σε σύγκριση με τα 173,95 ευρώ.

Για διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, δαπανήθηκαν 154,78 ευρώ, σε σχέση με τα 129,82 ευρώ.

Για την υγεία, ένα μεσαίο ελληνικό νοικοκυριό ξόδεψε 143,44 ευρώ, σε σύγκριση με τα 107,39 ευρώ.

Για μεταφορές, δαπανήθηκαν 348,39 ευρώ έναντι 233,38 ευρώ.

Για επικοινωνίες, ένα μεσαίο ελληνικό νοικοκυριό ξόδεψε 97,48 ευρώ, σε σύγκριση με τα 108,57 ευρώ.

Για αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες, ξόδεψε 102,77 ευρώ, σε σύγκριση με τα 86,70 ευρώ.

Για εκπαίδευση, δαπανήθηκαν 65,57 ευρώ, σε σύγκριση με τα 47,69 ευρώ.

Για ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, δαπανήθηκαν 246,50 ευρώ, σε σχέση με τα 171,46 ευρώ.

Για άλλα αγαθά και υπηρεσίες, ένα μεσαίο ελληνικό νοικοκυριό ξόδεψε 231,84 ευρώ, σε σύγκριση με τα 172,12 ευρώ.

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

ΔΗΛΩΣΗ κ.ΑΓΓΕΛΑΚΗ ΜΑΝΩΛΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤ1


ΑΓΓΕΛΆΚΗΣ ΜΑΝΏΛΗΣ ΠΡΌΕΔΡΟΣ ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Δ.Σ ΕΥΔΑΠ

ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΑΠ




Το ελληνικό Δημόσιο επιδιώκει να προκηρύξει έως τα τέλη Μαρτίου διαγωνισμό για την πώληση ποσοστού των μετοχών του στον ΟΠΑΠ, δήλωσε στο Reuters ο Πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Ιωάννης Κουκιάδης. 
 
«Ο στόχος είναι να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός στο πρώτο τρίμηνο», δήλωσε ο κ. Κουκιάδης, ενώ δεν θέλησε να προεξοφλήσει τον χρόνο ολοκλήρωσής του.
 
«Υπάρχουν μία σειρά από θέματα που εμπλέκονται στην ολοκλήρωση (της πώλησης), τα οποία δεν μπορούν να προσδιορισθούν χρονικά», είπε ο κ. Κουκιάδης, προσθέτοντας: «Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα έχουμε προβλήματα, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον». 
 
Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι το ελληνικό δημόσιο μεταβίβασε το 29% των μετοχών του στο ΤΑΙΠΕΔ. Η συμμετοχή του δημοσίου στον ΟΠΑΠ - ο οποίος έχει συνολική χρηματιστηριακή αξία 2,3 δισ. ευρώ - ανέρχεται στο 34%. Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ δήλωσε ότι ο νέος στόχος για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το 2012, είναι 4,7 δισ. ευρώ.
 apospasma.

ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΔΙΟΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ



Ακριβότερα διόδια θα πληρώνουν οι οδηγοί από την 1η Φεβρουαρίου, λόγω των αυξήσεων που ανακοίνωσαν κοινοπραξίες, που κατασκευάζουν τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από τις κοινοπραξίες, στις Αφίδνες τα δίκυκλα θα καταβάλλουν 1,50 ευρώ, τα ΙΧΕ αυτοκίνητα 2,10 ευρώ, τα φορτηγά 5,30 ευρώ και οι νταλίκες 7,40 ευρώ.

Στη Θήβα, οι οδηγοί των δικύκλων θα πληρώνουν 1,80 ευρώ, των ΙΧΕ 2,55 ευρώ, των φορτηγών 6,45 ευρώ και στις νταλίκες 9 ευρώ.

Στην Τραγάνα, τα δίκυκλα θα καταβάλλουν 1,40 ευρώ, τα ΙΧΕ 2 ευρώ, τα φορτηγά 5 ευρώ και οι νταλίκες 7 ευρώ.

Στην Αγία Τριάδα, οι τιμές θα είναι 1,15 ευρώ για τα δίκυκλα, 1,65 ευρώ για τα ΙΧΕ, 4.15 ευρώ για τα φορτηγά και 5.80 ευρώ για τις νταλίκες. Αυξήσεις θα ισχύσουν και στα πλευρικά διόδια.

Αυξήσεις ανακοίνωσε και η κοινοπραξία που κατασκευάζει το τμήμα Μαλιακός- Κλειδί Ημαθίας.

Ειδικότερα, στα διόδια Πελασγίας τα δίκυκλα θα πληρώνουν 1,80 ευρώ, τα ΙΧ 2,60 ευρώ, τα φορτηγά 6,60 ευρώ και οι νταλίκες 9,20 ευρώ. Στο Μοσχοχώρι η διέλευση για τα δίκυκλα είναι 2,10 ευρώ, τα ΙΧ 3,00 ευρώ, τα φορτηγά 7,60 ευρώ και τις νταλίκες 10,60 ευρώ. Στα Μακρυχώρι τα δίκυκλα 0,70 ευρώ, τα ΙΧ 1,10 ευρώ, τα φορτηγά 2,60 ευρώ και οι νταλικες 3,70 ευρώ. Στον Πυργέτο τα δίκυκλα 1,70 ευρώ, τα ΙΧ 2,40 ευρώ, τα φορτηγά 6,00 ευρώ και οι νταλίκες 8,40 ευρώ. Στη Λεπτοκαρυά τα δίκυκλα 2,20 ευρώ, τα ΙΧ 3,10 ευρώ, τα φορτηγά 7,90 ευρώ και οι νταλίκες 11,00 ευρώ. Παράλληλα, αυξήθηκαν και τα πλευρικά διόδια Γυρτώνης και Μακροχωρίου.

Σύμφωνα με την Κοινοπραξια ΜΩΡΕΑΣ ΑΕ, που κατασκευάζει τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος-Καλαμάτα, τα νέα, αυξημένα διόδια έχουν ως εξής:

Στο Σπαθοβούνι, τα δίκυκλα,1.80 ευρώ, τα ΙΧΕ 2,50 ευρώ, τα φορτηγά 6,40 ευρώ και οι νταλίκες 9 ευρώ.

Στη Νεστάνη, τα δίκυκλα 1,70 ευρώ, τα ΙΧΕ 2,40 ευρώ, τα φορτηγά 6,10 ευρώ και οι νταλίκες 8,50 ευρώ. Στα διόδια της γέφυρα Μάναρη, τα δίκυκλα 1,30 ευρώ, τα ΙΧΕ 1,90 ευρώ, τα φορτηγά 4,90 ευρώ και οι νταλίκες 6,90 ευρώ.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΘΕΙ Η ΕΘΝ. ΓΕΝ. ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΘΕΙ Η ΕΘΝ. ΓΕΝ. ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Πρέπει να σταματήσει αμέσως η παραφιλολογία από τους περιφερόμενους στα ΜΜΕ κυβερνητικούς παράγοντες ότι, δήθεν, κινδυνεύουν τα κατώτατα όρια αμοιβών, όπως αυτά καθορίζονται στην Ελλάδα από τις εκάστοτε Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, λόγω απαίτησης της Τρόικας. Και ότι «προσπαθούν να μας σώσουν» διαπραγματευόμενοι.
Τονίζω με έμφαση ότι καμία Τρόικα και, ιδίως, κανένα όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να μας ζητήσει να παραβιάσουμε τις Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Και τούτο διότι, εκτός από το Σύνταγμά μας (άρθρο 22 παρ. 2 και 3), η συλλογική αυτονομία –άρα και η προστασία των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας- κατοχυρώνεται από κανόνες Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας (π.χ. 98/1949, άρθρο 2, 151/1978, άρθρο 8, 154/1981, άρθρο 5) καθώς και από Κανόνες του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη (άρθρα 6 και 12).
Οι κανόνες αυτοί αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα τόσο του Διεθνούς Δικαίου όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.
Άρα αν μας ζητήσουν –που φυσικά δεν μπορούν να μας το ζητήσουν- η Τρόικα και ιδίως τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παραβιάσουμε την προστασία που παρέχουν στους εργαζόμενους οι Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στην Ελλάδα είναι απλό να τους αντιτείνουμε ότι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα να ζητήσουν κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το δίκαιο που διέπει την οργάνωση και τη λειτουργία τους.
Κατόπιν τούτου ας μην «πουλάνε εκδούλευση» διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες στον κόσμο που αγωνιά ότι «διαπραγματεύονται επιτυχώς» με την Τρόικα. Το ξανατονίζω:
Καμία Τρόικα δεν ζήτησε και δεν μπορεί να ζητήσει μείωση των κατώτατων ορίων αμοιβών που καθορίζουν οι εκάστοτε Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
* Άρθρο του Προκόπη Παυλόπουλου Βουλευτή, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών

Πλησιάζει η ώρα των πιο δύσκολων αποφάσεων

Πλησιάζει η ώρα των πιο δύσκολων αποφάσεων για την Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά.
Στην Συγγρού περιμένουν με μεγάλη αγωνία το αποτέλεσμα των επαφών...
και των διαπραγματεύσεων του Λουκά Παπαδήμου στις Βρυξέλλες, αλλά και την νέα συνάντηση των κοινωνικών εταίρων στην Αθήνα για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.

Οι κόκκινες γραμμές που έθεσε ο κ. Σαμαράς για μισθούς, συντάξεις και αναπτυξιακά μέτρα βάζουν εκ των πραγμάτων πολύ ψηλά τον διαπραγματευτικό πήχη για τον πρωθυπουργό και όπως είναι φυσικό υπάρχει μεγάλη ανησυχία μήπως δεν εξασφαλιστούν οι στοιχειωδώς απαιτούμενες συναινέσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Όλα αυτά συζητήθηκαν στην σύσκεψη που είχε το πρωί ο Αντώνης Σαμαράς με τους στενούς του συνεργάτες όπου και επισημάνθηκε η αναγκαιότητα να επιμείνει η ΝΔ στην προώθηση αναπτυξιακών μέτρων που απουσιάζουν από την ατζέντα της τρόικα.

Και στον μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό των υφεσιακών μέτρων που απαιτούνται από τους δανειστές.

Στηριζόμενος στο σκεπτικό ότι οι οριζόντιες πολιτικές το να κόβεις μισθούς και συντάξεις μας έχουν οδηγήσει στην σημερινή κατάσταση, ο Εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, μιλώντας στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1, επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή αν δεν διαπραγματευθούμε σθεναρά, δεν υπάρχει περίπτωση να βγούμε από την κρίση, πρέπει ν’ αλλάξει η πολιτική.»

Στην ίδια γραμμή, για την ανάγκη σθεναρής διαπραγμάτευσης που ζήτησε από τον κ. Παπαδήμο ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών κινούνται τα περισσότερα κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στις δημόσιες τοποθετήσεις τους. «Είναι καιρός να γίνει διαπραγμάτευση,» ανέφερε ο Γραμματέας της ΚΟ της Δ Κ. Τασούλας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης και τόνισε ότι «δεν είναι πλέον λόγος να γίνεται υπαγόρευση, είδαμε πού οδήγησε η υπαγόρευση.»

Αλλά και ένας υπουργός της κυβέρνησης Παπαδήμου και στέλεχος της ΝΔ, ο Αναπληρωτής Υπ.. Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στο Bημαfm, επικαλέστηκε τις σκληρές διαπραγματεύσεις που καλείται να κάνει ο κ. Παπαδήμος και τόνισε ότι «πρέπει να κατανοήσουν και οι εταίροι ότι 30 χρόνια στρεβλώσεων δεν μπορούν να επιλυθούν σε 6 μήνες.»

Προβληματισμένος ακόμη και για το αν θα βρεθούν οι απαιτούμενοι 151 βουλευτές για να ψηφίσουν την δανειακή σύμβαση εμφανίστηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Κων/νος Μαρκόπουλος και στην τακτική της καγκελαρίου επέκρινε την Γερμανία για τις πιέσεις της προς την Ελλάδα , λέγοντας πως « οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, χθες συμφώνησαν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, ούτε δεκτό ούτε ανεκτό.»

Ο Κ. Μαρκόπουλος επέμεινε στις επιφυλάξεις της ΝΔ για τον κατώτατο μισθό αναδεικνύοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο δύσκολα θα στηριζόταν από γαλάζιους βουλευτές αντίθετα στόχευσε στα λεγόμενα ρετιρέ, σημειώνοντας πως «θα χαιρόμουνα πάρα πολύ αν ξεκίναγαν από τα υψηλά, μηνιάτικα στις ΔΕΚΟ και στις Τράπεζες και θα χαιρόταν κι η κοινωνία γιατί είναι δικαιοσύνη».

Ένα ακόμη όχι της ΝΔ εκτός από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ανέδειξε ο Αν. Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χ. Σταϊκούρας, ο οποίος τάχθηκε ευθέως απέναντι σε οποιαδήποτε αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ενώ ταυτόχρονα επέμεινε στην γραμμή της αλλαγής της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Μιλώντας στο Ράδιο 9 , τόνισε ότι «έχουμε πει τι τροποποιήσεις και εμπλουτισμοί θέλουμε να γίνουν...είναι μια συζήτηση που θα έρθει ίσως και σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων και τότε θα τοποθετηθούμε με υπευθυνότητα.»
briefingnews.gr

Κρίσιμο ραντεβού για τους μισθούς


Κρίσιμο ραντεβού για τους μισθούς

Αύριο το πρωί αναμένεται να πραγματοποιηθεί, τελικώς, η νέα συνάντηση του υπουργού Εργασίας με την τρόικα, που εμμένει στις απαιτήσεις για περικοπή του μισθολογικού κόστους, με μειώσεις αποδοχών και κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, όπως και "ψαλίδισμα" του λεγόμενου μή μισθολογικού κόστους.


Ο Γιώργος Κουτρουμάνης θα μεταφέρει κατά τη συνάντηση τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, για διατήρηση του 13ου, του 14ου και του κατώτατου μισθού, όπως έχουν εκφραστεί από τους κοινωνικούς εταίρους και τα πολιτικά κόμματα.
Χθες και σήμερα υπήρξαν επαφές της γγ του υπουργείου Εργασίας Άννας Στρατινάκη και στελεχών του υπουργείου με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας. Στις συναντήσεις δόθηκαν από την πλευρά του υπουργείου στοιχεία για τις προβλέψεις της εξέλιξης του κόστους εργασίας έως το 2015. Το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει, ότι το μέτρο της μείωσης κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα στην ανταγωνιστικότητα με τις μειώσεις που ζητά η τρόικα, χωρίς τις αρνητικές συνέπειες στα φορολογικά έσοδα και τις εισφορές.
Το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης πάντως περιλαμβάνει και θέματα που επιδρούν στο ύψος του μέσου μισθού και στα οποία υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων αλλά και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Πρόκειται για θέματα όπως :
  • Το «πάγωμα» μισθών για περίπου μια τριετία ακόμη και του κατώτατου, αν όχι από φέτος σίγουρα από το 2013.
  • Το «πάγωμα» αυξήσεων, ωριμάσεων και επιδομάτων.
  • Τον περιορισμό του κόστους επιπλέον αμοιβών, όπως οι υπερωρίες.
  • Επίσης, την ανατροπή των κανονισμών εργασίας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες που περιλαμβάνουν προβλέψεις, οι οποίες, όπως υποστηρίζει η τρόικα, επιβαρύνουν το συνολικό μισθολογικό κόστος.
  • Την αλλαγή του πλαισίου προσφυγής στον ΟΜΕΔ, ώστε να αποκλεισθεί η δυνατότητα της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων.
  • Την ενίσχυση των τοπικών σύμφωνων απασχόλησης και των ελαστικών μορφών εργασίας.
  • Τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, σε συνδυασμό με την ενοποίηση των ταμείων.
Η πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα θα απασχολήσει και την επόμενη συνάντηση των εργοδοτικών οργανώσεων με τη ΓΣΕΕ που αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.
 ethnos.gr

Αποσπάσματα από τα κεντρικά δελτία στις 29 Ιανουαρίου 2012

NewsIt.gr:


Τρόικα: Καταργήστε όλα τα μισθολογικά - εργασιακά μπόνους


Ούτε βήμα πίσω από την αρχική τους θέση για μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει η τρόικα. Αυτό είναι το μήνυμα που προκύπτει από τις συναντήσεις που έλαβαν χώρα και το σαββατοκύριακο στη Αθήνα. 
 
Οι επικεφαλής ελεγκτές επιμένουν ακόμα στην περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού, ενώ πιέζουν για την πλήρη κατάργηση των επικουρικών συντάξεων. Οι κόκκινες γραμμές, που φέρεται να είχε χαράξει ο πρωθυπουργός, σε συνεννόηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, αναφορικά με το πρώτο θέμα, αυτό των μισθών, δεν δείχνουν να πτοούν την τρόικα, η οποία εμμένει στη θέση της. 
 
Και πάει ακόμα πιο μακριά, καθώς, τα σχέδια της προβλέπουν πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Το μότο που χρησιμοποιούν κυρίως, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τους με τους Έλληνες κυβερνητικούς παράγοντες, που είναι αρμόδιοι για το θέμα, είναι το εξής: «Από τη στιγμή που οι γείτονες σας, που επίσης είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν τόσο χαμηλό εργασιακό κόστος, θα πρέπει κι εσείς να προσαρμοσθείτε αναλόγως, αν θέλετε να επανακτήσετε την χαμένη ανταγωνιστικότητα σας». 
 
Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως δεν πείθονται ακόμα κι όταν οι ίδιες οι εργοδοτικές οργανώσεις επιμένουν ότι δεν έχουν πρόβλημα με το σημερινό καθεστώς. Και το ερώτημα είναι ποια στάση θα κρατήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, βασικά ο Αντώνης Σαμαράς, αν ο Τόμσεν και η παρέα του επιμείνουν μέχρι τέλους στις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις τους. Θα κάνει πίσω από την κόκκινη γραμμή  προκαλώντας τεράστιο εσωκομματικό πρόβλημα στη ΝΔ, τα στελέχη της οποίας θα πιστέψουν ότι η αυτοδυναμία απομακρύνεται ακόμα περισσότερο, ή θα πει ένα "μεγαλοπρεπές όχι" διακινδυνεύοντας να τινάξει στον αέρα τη νέα δανειακή σύμβαση; Οι απαντήσεις πολύ σύντομα...

Πηγή:apospasma.gr


ΣΤΗΝ «ΚΑΤΑΨΥΞΗ» Η ΧΩΡΑ Πολικές θερμοκρασίες, βοριάδες και παγετός


Πολικές θερμοκρασίες, βοριάδες και παγετός

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο παγετός στα ηπειρωτικά και οι ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο, εντάσεως έως και 9 Μποφόρ τοπικά, θα είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού για σήμερα Δευτέρα.

Η ΕΜΥ προβλέπει κατά διαστήματα ασθενείς βροχές ή χιονόνερο στην Ανατολική Πελοπόννησο και το Νότιο Αιγαίο, αλλά και ασθενείς χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας και ανατολικής Στερεάς.
Στην Αττική τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού είναι νεφώσεις με χιονόνερο στα νοτιότερα και ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο στα υπόλοιπα. Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και στα ανατολικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 02 έως 05 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια του νομού θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Στη Θεσσαλονίκη επικρατούν νεφώσεις παροδικά αυξημένες, ενώ υπάρχει και πιθανότητα για ασθενή χιονόπτωση. Οι άνεμοι πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Το θερμόμετρο δείχνει από -02 έως 04 βαθμούς Κελσίου.
Αναλυτική πρόγνωση
Σε Μακεδονία και Θράκη Θα επικρατήσουν νεφώσεις τοπικά αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις στην Δυτική και Κεντρική Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολική 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 4 βαθμούς κελσίου, ενώ τοπικά θα σημειωθεί ολικός παγετός.
Στα νησιά Ιονίου, την Ηπειρο, την Δυτ. Στερεά και Δυτ.Πελοπόννησο θα υπάρχουν νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί 4 με 6 Μποφόρ και στο νότιο Ιόνιο 7 και τοπικά 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο τοπικά από -4 έως 4 βαθμούς Κελσίου.
Στην Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Ανατ.Πελοπόννησο προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές κατά διαστήματα ή χιονόνερο στα νοτιότερα και χιονοπτώσεις στις βορειότερες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 8 και τοπικά 9 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 7 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Στις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 και στα δυτικά 7 και τοπικά 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 10 βαθμούς Κελσίου.
Στα νησιά Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα υπάρχουν τοπικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα νότια, όπου θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα νότια 5 με 7 και στα βόρεια 8 με 9 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 5 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Για αύριο Τρίτη στην Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, την ανατολική ηπειρωτική χώρα, την Εύβοια, τις Σποράδες και τα Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα υπάρχουν νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά διαστήματα.
Στις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο και στα ορεινά χιόνι. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 και στο νότιο Ιόνιο τοπικά 8 Μποφόρ. Στα ανατολικά οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 Μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 9.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ ισχυρός παγετός θα σημειωθεί κυρίως την νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά.

Ο Επίτροπος είναι… μηχανισμός!Συμφώνησαν ότι διαφωνούν, χωρίς «λευκή επιταγή» ο Λ. Παπαδήμος




Επισήμως η χθεσινή (νέα) συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν με τη συμμετοχή τους την κυβέρνηση συνεργασίας αποσκοπούσε σε συμφωνία όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και τις «κόκκινες γραμμές» της χώρας.

Σύμφωνα με την πρωθυπουργική ανακοίνωση (που και πάλι περιείχε στοιχεία απειλής για ενδεχόμενη άτακτη χρεοκοπία και τις επιπτώσεις της στους «ασθενέστερους») υπήρξε απόλυτη σύγκλιση.

Στην πράξη, όμως, τέτοια σύγκλιση δεν φαίνεται να υπήρξε. Αντίθετα διατυπώθηκαν πολλές διαφωνίες όσον αφορά στις απαιτήσεις της τρόικας, ετέθησαν ισοδύναμα μέτρα από την πλευρά του κ. Σαμαρά προκειμένου να αποφευχθεί η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ο κ. Καρατζαφέρης έθεσε ένα εντελώς νέο – και δύσκολα πραγματοποιήσιμο – θέμα.

Όπως είπε, θα θέσει το ζήτημα των νέων απαιτήσεων της τρόικας, όπως αυτές έχουν καταγραφεί στο περίφημο δεκασέλιδο τελεσίγραφο, στο (εντελώς αποδυναμωμένο και ανύπαρκτο) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου αυτό να αποφανθεί αν είναι σύννομο με τη Συνθήκες της Λισαβόνας και αν συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης, ο κ. Παπανδρέου είπε πως θα δώσει το δεκασέλιδο τροϊκανό πόνημα στον (σοσιαλδημοκράτη) νέο πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ ο κ. Παπαδήμος είπε πως δεν υπάρχει χρόνος για κάτι τέτοιο.

Από την πλευρά του, ο κ. Καρατζαφέρης ξεκαθάρισε πως δεν θα κάνει τίποτε αν δεν υπάρξει απόφαση του ευρωκοινοβουλίου!

Επομένως, «απόλυτη σύγκλιση» δεν υπάρχει! Πολύ περισσότερο που ο κ. Σαμαράς έθεσε και το πολύ σοβαρό θέμα της λειτουργίας της κυβέρνησης, όπου πράγματι οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ υπουργοί εξακολουθούν να συμπεριφέρονται ως εάν να μετέχουν σε μονοκομματική κυβέρνηση (παράδειγμα η συμπεριφορά του κ. Παπαϊωάννου στο θέμα των οικονομικών εισαγγελέων).

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, όλοι διαφώνησαν με το θέμα της παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας όσον αφορά στον έλεγχο των δημοσιονομικών και την εγκατάσταση Επιτρόπου για την Ελλάδα που ζητά η Γερμανία.

Πλην όμως από τις δηλώσεις του υπουργού των Οικονομικών προκύπτει ότι οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου περιλαμβάνουν «αναλυτική πρόβλεψη για τον μηχανισμό παρακολούθησης της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος», και πως «ο μηχανισμός αυτός, καλύπτει πλήρως το κοινό ενδιαφέρον της Ελλάδας και των εταίρων της για την εμπρόθεσμη και επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος και των συναφών δεσμεύσεων της χώρας μας».

Από την συγκεκριμένη δήλωση προκύπτει πως τα της επιτροπείας (που ο κ. Βενιζέλος αποκαλεί «μηχανισμό») υπάρχουν και έχουν συμφωνηθεί – αλλά, όπως φαίνεται, ούτε τις αποφάσεις της 26ης-27ης Οκτωβρίου είχαν διαβάσει αυτοί που τις υπέγραψαν!

Τέλος, δεν υπήρξε συμφωνία ούτε και σε ένα είδος «λευκής επιταγής» προς τον κ. Παπαδήμο, προκειμένου να διαπραγματευτεί κατά βούληση.

Σύμφωνα με τις χθεσινές αποφάσεις, αν η διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε αξεπέραστη δυσκολία, ο κ. Παπαδήμος θα πρέπει να διαβουλευθεί με τους κυβερνητικούς εταίρους πριν λάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για συμφωνία με τους δανειστές.

Πάντως, το θέμα της Ελλάδας δεν θα συζητηθεί στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην  ατζέντα του οποίου υπάρχουν θέματα ανάπτυξης και απασχόλησης, καθώς οι δανειστές δεν θεωρούν πως έχουν να πουν κάτι πριν ολοκληρωθούν το PSI και οι συζητήσεις με την (όλο και πιο επιθετική) τρόικα.
 Σοφία Βούλτεψη

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

«Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα μέτρα που ζητά η τρόικα»




«Θα ζητήσω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αποφασίσει αν το νέο πρόγραμμα της τρόικας συνάδει με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο», αναφέρει σε δήλωσή του, μετά την σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης

Στην δήλωσή του ο κ Καρατζαφέρης αναφέρει:

«Έχουμε μπροστά μας τις απαιτήσεις, το νέο πρόγραμμα όπως περιγράφεται, της τρόικα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να δει η Ελλάδα, εάν αυτό είναι σύννομο με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας και αν συνάδει με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Είπα λοιπόν στον Πρωθυπουργό και στους δύο πολιτικούς αρχηγούς ότι προτίθεμαι να το πάω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να δει ακριβώς το θέμα και να αποφανθεί για τα πράγματα που είπα.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα το δώσει στον κ. Σουλτς, το νέο Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχουμε χρόνο, εγώ είπα ότι πρόκειται για το μέλλον της Ελλάδος, μπορεί να γίνει εξοικονόμηση χρόνου. Δεν θα κάνω τίποτε εάν δεν έχω απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Εκλογές τώρα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ




«Εκλογές τώρα», ζητά και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ, σε σχόλιο του γραφείου τύπου του ,για την σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους τρεις αρχηγούς των κόμματων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «έγκλημα κατά του λαού» τα δυσβάστακτα , όπως λέει, μέτρα που συνοδεύουν την ολοκλήρωση του PSI υποστηρίζοντας ότι: «Ο πρωθυπουργός, περιορισμένης θητείας και οι τρεις αρχηγοί δεν έχουν καμία εξουσιοδότηση να δεσμεύσουν το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας».

«Κόκκινές γραμμές» από τον Αντ.Σαμαρά




Την ανάγκη να υπάρξει διαπραγμάτευση με όλους τους εμπλεκόμενους και βεβαίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατά την σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από πηγές της λεωφόρου Συγγρού ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι τα όποια μέτρα ληφθούν δεν θα πρέπει να προκαλούν μεγαλύτερη ύφεση και ότι αντίθετα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε κατά της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού αφού ένα τέτοιο μέτρο θα προκαλέσει μεγαλύτερη ύφεση. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δεχθεί πάγωμα των μισθών και των ωριμάνσεων εφόσον συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι. Πάντως αρνήθηκε πρόταση του κ. Γιώργου Παπανδρέου να διαπραγματευθούν τα κόμματα με τους κοινωνικούς εταίρους για τα ανοικτά εργασιακά ζητήματα.

Τάχθηκε κατά της μείωσης των επικουρικών συντάξεων και αντιπρότεινε μία σειρά ισοδύναμα μέτρα που θα έχουν το ίδιο ή και καλύτερο αποτέλεσμα όπως υποστήριξε με την περικοπή. Μεταξύ αυτών ανέφερε:

- Οι προσλήψεις στο δημόσιο από ένα προς πέντε να γίνουν ένα προς δέκα

- Παράλληλα, μεγαλύτερη μείωση στις προσλήψεις συμβασιούχων στο δημόσιο από το 10% σε 20%

- Καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

- Έλεγχο στις συντάξεις «μαϊμού»

- Αύξηση των εσόδων του δημοσίου από τις άδειες και την λειτουργία του ηλεκτρονικού τζόγου και των νέων τυχερών παιχνιδιών

Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε κατά την διάρκεια της σύσκεψης έντονες επιφυλάξεις για την μείωση του κατώτερου μισθού, υποστηρίζοντας ότι μειώσεις μισθών χωρίς πτώση των τιμών δεν οδηγεί σε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Έγινε όμως και γενικότερη συζήτηση για την λειτουργία της κυβέρνησης και ο κ. Σαμαράς είπε ότι μία μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν μεταβατική και να μην εκφεύγει του ειδικού σκοπού της που έχει συναποφασιστεί. Είπε ότι οι υπουργοί δεν μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και έφερε το θέμα που προέκυψε πρόσφατα στην δικαιοσύνη με τους εισαγγελείς, καθώς επίσης το νομοσχέδιο για τις αποφυλακίσεις, τις κρίσεις στα σώματα ασφαλείας αλλά και τους διορισμούς γενικών διευθυντών.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι δεν πρέπει να δοθεί μία γενική πολιτική εξουσιοδότηση για συμφωνία από τους πολιτικούς αρχηγούς στον κ. Παπαδήμο (όπως προσφέρθηκε να δώσει ο κ. Παπανδρέου) αλλά να δοθεί εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό για να διαπραγματευθεί και να υπάρξει και περαιτέρω συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς. Σύμφωνα με τις πηγές της λεωφόρου Συγγρού ο κ. Παπαδήμος στην συνάντηση έθεσε το θέμα των υπογραφών σε κοινό κείμενο αλλά όχι πιεστικά και ότι διαφώνησαν οι κ.κ. Σαμαράς και Καρατζαφέρης.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το σύστημα τα δίνει όλα για να συνυπογράψουμε την καταστροφή μας

Κάτι παράξενο συμβαίνει στο δημόσιο λόγο.
Από εκεί που όλοι μας (όσοι τουλάχιστον θεωρούμε τους εαυτούς μας αντιμνημονιακούς) βλέπαμε τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου 2011 ως ένα ακόμη βήμα για την οριστική μας αλυσόδεση στα δεσμά του Μνημονίου, αίφνης βλέπουμε το πράγμα να μεταβάλλεται: Η συμφωνία για το PSI, με όσα αυτή μπορεί να περιέχει (κηδεμονία της χώρας, αγγλικό δίκαιο, υποθήκευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας κλπ.) ανάγεται σε ζήτημα «ζωής και θανάτου» για την Ελλάδα, για την «επόμενη δόση», για την παραμονή μας στο ευρώ, για τη λειτουργία της οικονομίας. Και πολλοί από εμάς καταλαμβάνουμε τους εαυτούς μας να έχουμε και «αγωνία» για το αν θα «πετύχει» το PSI+.
Το σκηνικό είναι παρόμοιο με την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου, με τη διαφορά ότι τότε όλα είχαν γίνει σε ελάχιστον χρόνο, ώστε να μην προλάβουν να υπάρξουν ούτε ισχυρές αντιδράσεις, αλλά ούτε και αναζήτηση εναλλακτικών. Το πρώτο Μνημόνιο υπογράφηκε στις 3 Μαΐου 2010 και ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 6 Μαΐου 2010. Το σημερινό σκηνικό επιχειρεί να μας εμφυσήσει «αγωνία» για το αν θα «πετύχει» το PSI+, με αποτέλεσμα να μας υποβάλει σταδιακά και υποσυνείδητα την ιδέα να «θέλουμε» το PSI+ – ενώ στην πραγματικότητα δεν θέλουμε τίποτε από όλα αυτά.
Με το συνεχές πήγαινε-έλα και τις «αγωνιώδεις» αναφορές για το πώς πηγαίνουν οι συζητήσεις για το PSI+, έχουν καταφέρει να αναγάγουν την επιτυχία του σε «εθνικό στόχο». «Εθνικό στόχο», που όμως θα οδηγήσει στη νέα δανειακή, στα νέα μέτρα, που ήδη ζήτησε η τρόικα, στη μόνιμη κηδεμονία της χώρας και, τελικά, στη μόνιμη καταστροφή κάθε ικμάδας της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Και αναρωτιέμαι: Τα θέλουμε τελικά όλα αυτά; Τα χρειαζόμαστε; Η τηλεοπτική πλύση εγκεφάλου μας μεταδίδει «αγωνία» για την επιτυχία του PSI+, λες και ζητήσαμε εμείς ποτέ το «καταστροφικό» (όπως όλοι έλεγαν πριν συμφωνηθεί) κούρεμα, το οποίο υποτίθεται ότι «μας σώζει», τη στιγμή που είναι η Μέρκελ αυτή που το επιβάλλει και το έχει αναγάγει σε απαράβατο όρο χορήγησης κάθε νέου μνημονιακού δανείου, αντί να είμαστε εμείς, οι «σωζόμενοι» που το ζητούμε με επιμονή.
Παράξενα πράγματα… Θέλουν να μας σώσουν περισσότερο από όσο θέλουμε εμείς. Θέλουν να μας σώσουν χωρίς καν να μας έχουν ρωτήσει για το αν θέλουμε…
Και συνεχίζω να αναρωτιέμαι: Πού πήγε ο αντιμνημονιακός δημόσιος λόγος; Πού πήγε το σθένος με το οποίο όλοι εμείς αναζητούσαμε με ένταση εναλλακτικές στην πολιτική και στην οικονομία και συζητήσουμε για το πώς θα μπορούσε να έχει διαφορετική πορεία η χώρα; Πού πήγε ο αντιμνημονιακός οίστρος που είχε κυριεύσει το σύνολο της χώρας από το καλοκαίρι του 2011 και έπειτα;
Μήπως όλα αυτά τελικά είναι μια μεγάλη μπλόφα που, με το απειλητικό φάντασμα μιας νέας καταστροφής μας, μας οδηγούν να βάλουμε μόνοι μας την υπογραφή μας κάτω από τον όλεθρό μας; Και να αυτοδιαψευστούμε έτσι, αναιρώντας τους εαυτούς μας και τη σαφέστατη επιλογή μας για αποτίναξη της χρηματοδοτικής κηδεμονίας και διαφορετική οικονομική πολιτική, προσαρμοσμένη στο πραγματικό συμφέρον της ελληνικής οικονομίας;
Η ταύτιση των καταστροφικών αυτών πολιτικών, στις οποίες ζητείται τώρα με τον ύπουλο αυτό τρόπο η υπογραφή μας, με το εκ πρώτης όψεως άσχετο ζήτημα της παραμονής μας στο ευρώ, αποδεικνύει ότι η νέα μπλόφα που στήνεται μπροστά στα μάτια μας εις βάρος του ελληνικού λαού μέσω του PSI+ είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο μπορούμε να φανταστούμε κι εμείς οι ίδιοι.
Αλλά ας αναλογιστούμε ένα πράγμα και μόνον; Για ποιο λόγο είχαν πλακώσει στην Ελλάδα όλα τα κανάλια του κόσμου εκείνο το Σαββατοκύριακο στο οποίο είχαν κορυφωθεί οι ασφυκτικές πιέσεις στον Σαμαρά για να συμφωνήσει στη δημιουργία «μεταβατικής» κυβέρνησης; Και διέκοπταν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης με έκτακτα δελτία για να ενημερώσουν για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα;
Είναι προφανές ότι πρόκειται για τον ίδιο ακριβώς λόγο που ωθεί το παγκόσμιο «σύστημα» να μας επιβάλει τα συνυπογράψουμε τον όλεθρό μας, εμφανίζοντας ύπουλα το PSI+ τάχατες ως «έπαθλο» και όχι ως απαρχή νέων δεινών και μονιμοποίηση της κηδεμονίας για την Ελλάδα.
Το διακύβευμα που βάζουν (τεχνητά, κατά τη γνώμη μου) απέναντί μας για να εκμαιεύσουν την υπογραφή μας είναι η όποια ευημερία μάς έχει απομείνει. Γι’ αυτό και η ολωσδιόλου ανεδαφική τρομοκράτηση και η εξύφανση ανυπόστατων σεναρίων καταστροφολογικής φαντασίας για την όλως υποθετική περίπτωση επιστροφής μας στη δραχμή: Είναι η δημιουργία ενός υποσυνείδητου back-up τρομοκράτησης, για την περίπτωση που διανοηθούμε να μην αποδεχθούμε το PSI+ και τη νέα δανειακή. Από το «δεν θα έχετε πετρέλαιο» μέχρι το «δεν θα έχετε τρόφιμα».
Σαν να μου θυμίζουν όλα αυτά κάτι, δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς. Το Σχέδιο Ανάν και η «νέα Μικρασιατική καταστροφή» μου θυμίζουν ή κάτι άλλο;
Το μόνο παρήγορο είναι ότι η Νέα Τάξη φαίνεται ότι, όπως και τότε, ζητάει τη συνυπογραφή των θυμάτων της στη θηλιά που τους βάζει. Συνεπώς, όσο δεν έχουμε πει το «ναι» που μας ζητούν, υπάρχει ακόμη ελπίδα.
Επώνυμος
 

«Έχουμε απόλυτη σύγκλιση για να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις»

Σύγκλιση στις δύσκολες στιγμές φαίνεται να «επετεύχθη» μετά το κρίσιμο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση,, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.
«Δίνουμε την μάχη όλοι μαζί»...αναφέρει χαρακτηριστικά η δήλωση του Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος τονίζει για μια ακόμη φορά, σε δραματικούς τόνους, ότι αν δεν πετύχει η διαδικασία του PSI, η χώρα θα οδηγηθεί στην χρεοκοπία.

Όλη ανακοίνωση αναλυτικά:
«Είχα την ευκαιρία σήμερα το μεσημέρι να ενημερώσω αναλυτικά τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών για την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους (το γνωστό PSI) και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το οικονομικό πρόγραμμα που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της διπλής αυτής διαδικασίας αποτελεί προϋπόθεση για να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.
Εάν η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας η οποία θα έχει βαρύτατες συνέπειες για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τους οικονομικά ασθενέστερους.
Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες. Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, παρά τις σημαντικές αλλαγές και τις μεγάλες θυσίες των πολιτών, αποκλίσεις από τους στόχους και σωρευτικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση ορισμένων πολιτικών έχουν ως αποτέλεσμα οι εταίροι να θέτουν πρόσθετες δεσμεύσεις και όρους.
Επιπλέον, το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την εξυγίανση του κράτους και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε. Επιδιώκουμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας για να πατήσουμε ξανά σε στέρεο έδαφος, για να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να επανέλθει η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και η δέσμευσή τους να στηρίξουν τις αναγκαίες αλλαγές αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα αξιοπιστίας, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής και μας επιτρέπουν να διαπραγματευθούμε με καλύτερους όρους.
Όλοι μαζί δίνουμε μια σκληρή μάχη ώστε να διασφαλίσουμε τη θέση της χώρας στην Ευρώπη, στο ευρώ και στην κοινότητα των αναπτυγμένων χωρών. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε».

Οι Αρχηγοί αντιμέτωποι (σήμερα) με την Ιστορία

ΥΠΟ ΤΟΝ ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟ

Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών στη 1.00 μμ

Για τη 1.00 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ορίστηκε η σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Δεν πρόκειται να περάσει από την Βουλή το νέο Μνημόνιο


Μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Τρόικα θα κρίνει το μέλλον του 13ου και του 14ου μισθού. Το Μαξίμου με όπλο την κάθετα αρνητική στάση των κομμάτων και μεταφέροντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη βεβαιότητα ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν πρόκειται να περάσει από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες που στηρίζουν την κυβέρνηση και αυτό συνεπάγεται απρόβλεπτες εξελίξεις που και η ίδια η Τρόικα δεν επιθυμεί και ελπίζει σε θετική έκβαση.
Οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων ωρών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων -και με το PSI σχεδόν ολοκληρωμένο- βρίσκονται πλέον δύο βασικά σενάρια για το 13ο και το 14ο μισθό.
Το πρώτο που λέει ότι τελικά η κυβέρνηση θα καταφέρει να υπερβεί την πίεση της Τρόικας και να πείσει ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να επιτευχθεί με οριζόντια μέτρα όπως η μείωση του 13ου και 14ου μισθού αλλά με στοχευμένες επιχειρησιακές συμβάσεις. Και επιχείρημα ότι παρέμβαση στα Δώρα και τον κατώτερο μισθό θα πρέπει να έρθει με νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή ενώ οι επιχειρησιακές συμβάσεις όχι. «Αν τα καταφέρουμε θα είναι μία μεγάλη επιτυχία», λένε από το Μαξίμου.
Το δεύτερο, που αναφέρει ότι αν τελικά οι πιέσεις της Τρόικας συνεχιστούν σε βαθμό που θα απειλήσουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης, άρα και της συνέχισης της χρηματοδότησης της χώρας, να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση στη μείωση κατά 15% του 13ου και 14ου μισθού, αποτελεί πιθανή εξέλιξη, που όμως όλοι απεύχονται.
Όπως διαβεβαιώνουν στελέχη του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είναι κάθετα αρνητικός με βάση ότι μία τέτοια απόφαση δε περνάει από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και ρίχνει την κυβέρνησή του, αλλά ακόμα και ότι είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει την κοινωνική έκρηξη που μέχρι τώρα δεν έχει έρθει.
Μετά την Τρίτη το βράδυ και την ψηφοφορία- θρίλερ στο Μαξίμου υπάρχει συναίσθηση ότι η Ν.Δ. θα στηρίξει μία λογική εξέλιξη αλλά και ότι δύσκολα πλέον μπορούν να στηρίζονται σε ένα «στρατό ατάκτων» όπως δείχνει να είναι πια το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, ωστόσο, σκέπτονται ότι αποφάσεις πέραν των ορίων η Ν.Δ. δεν μπορεί να στηρίξει. Σκέπτονται δηλαδή στο επιτελείο του πρωθυπουργού ότι για να διατηρήσουν σχετικά ασφαλή την πλειοψηφία στη Βουλή και να μην προκαλέσουν αποχώρηση της Ν.Δ. από τον κυβερνητικό συνασπισμό οφείλουν να μην ξεπεράσουν τα όρια…
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, από την πλευρά της Τρόικας, το αίτημα για μείωση του κατώτατου μισθού αλλά και του 13ου και 14ου μισθού, δεν τίθεται από όλες τις πλευρές. Υπάρχει ρήγμα στους δανειστές, καθώς υπέρ της μείωσης τάσσονται και πιέζουν το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, από την άλλη πλευρά όμως ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είναι εντελώς αντίθετος και φέρεται να συμμερίζεται τις ανησυχίες του Μαξίμου αλλά και των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Το γεγονός πάντως ότι αποφασίστηκε τόσο η Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό χθες όσο και συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου απόψε πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, είναι ένδειξη ότι δρομολογείται λύση τελικά, ίσως και πριν αναχωρήσει ο κ. Παπαδήμος για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής.
Αγκάθι για τις διαπραγματεύσεις αποτελεί και το ζήτημα της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, το οποίο περιλαμβάνεται στο αναθεωρημένο Μνημόνιο.
 Mε τέσσερις κόκκινες γραμμές απαντά η Ν.Δ. στην Τρόικα
Τέσσερις κόκκινες γραμμές έχει η Ν.Δ. στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα με βάση το γνωστό κείμενο που παρέδωσε ο Λουκάς Παπαδήμος στους πολιτικούς αρχηγούς. Οι τέσσερις κόκκινες γραμμές αφορούν τις αντικειμενικές αξίες, τις επικουρικές συντάξεις, τις απολύσεις στο Δημόσιο και την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.

Γκρίζα σημεία βλέπει η Συγγρού στην επιστολή της Τρόικας με τα νέα σκληρά μέτρα και αυτά τα σημεία ο Αντώνης Σαμαράς το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσει να τα αλλάξει καταθέτοντας τις δικές του ενστάσεις και προτάσεις. Όσον αφορά τις αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις, η Ν.Δ. δεν λέει όχι στη δημιουργία ενός ταμείου επικουρικής ασφάλισης, εκφράζει όμως ενστάσεις για μειώσεις στις συντάξεις αυτές. Σε κάθε περίπτωση ήδη έχει ρίξει στο τραπέζι την πρόταση να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαφόν (1.200 ευρώ κύρια σύνταξη και επικουρική) και από εκεί και πάνω να υπάρχει σταδιακή μείωση. Επίσης θέτει ως κόκκινη γραμμή να μην υπάρξει μείωση για επικουρικές κάτω των 300 ευρώ. Όσον αφορά τις περικοπές του 13ου και 14ου μισθού, ο Αντώνης Σαμαράς επαναλαμβάνει πως κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα στην οικονομία και θα επιδείνωνε την ύφεση. Σε κάθε περίπτωση πάντως τη λύση θα πρέπει να τη βρουν οι κοινωνικοί φορείς στο διάλογο που έχει αρχίσει, τονίζουν από τη Ν.Δ., επισημαίνοντας για μια ακόμα φορά πως το πρόβλημα δεν είναι στο μισθολογικό κόστος αλλά στο μη μισθολογικό κόστος. Με αυτό το δεδομένο ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει κανένα πρόβλημα με την πρόταση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, πρόταση την οποία είχε εξάλλου πρώτος καταθέσει. Στη Ν.Δ. φαίνεται να συζητούν και τις μειώσεις στα προνοιακά επιδόματα, ενώ δεν έχουν κανένα θέμα και με την πλήρη απελευθέρωση των επαγγελμάτων. Όσον αφορά τις απολύσεις στο στενό δημόσιο τομέα, πάντως, υποστηρίζουν πως η πρόταση του κόμματος για εφεδρεία αν είχε υλοποιηθεί όπως θα έπρεπε θα είχε φέρει τα σωστά αποτελέσματα, με τον τρόπο όμως που αυτή κατατέθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα για αυτό και αποσύρθηκε. Στη Ν.Δ. λοιπόν τάσσονται κατά των απολύσεων, αφήνουν όμως πλέον ένα παράθυρο για τους υπαλλήλους των οργανισμών που είτε θα κλείσουν είτε θα συγχωνευτούν. Πάντως επισημαίνουν πως ο Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη καταθέσει πρόταση ενίσχυσης του κανόνα 1 προς 5 στις προσλήψεις καθώς έχει ζητήσει να προσλαμβάνεται ένας υπάλληλος για κάθε 10 που συνταξιοδοτούνται ή ακόμη και να υπάρξει πάγωμα προσλήψεων για τρία χρόνια.
(Από τον “Τύπο της Κυριακής”)

Kυριακάτικες Εφημερίδες 29-1-2012

Kυριακάτικες Εφημερίδες

29-1-2012




......