animated-greece-flag-image-0011

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

«Τα νοικοκυριά δεν θα ζεσταθούν το χειμώνα»

«Σε φάρσα εις βάρος των νοικοκυριών εξελίσσεται η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).
Η Ομοσπονδία οδηγείται στο συμπέρασμα αυτό με βάση τις πληροφορίες που ως τώρα υπάρχουν από το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος και το ύψος το οποίο θα διαμορφωθεί.
«Σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε ένα μήνα πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου και μηχανισμός χορήγησης του επιδόματος προκαταβολικά δεν υπάρχει», αναφέρει η ΠΟΠΕΚ που προειδοποιεί ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών θα μείνει φέτος χωρίς θέρμανση».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το αντιστάθμισμα των επιβαρύνσεων που θα υποστούν οι οικονομικά ασθενέστεροι από την εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης προβλέπει επίδομα με τη μορφή επιστροφής φόρου, που θα καταβάλλεται με βάση γεωγραφικά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, μόνο σε όσα νοικοκυριά καταναλώνουν πετρέλαιο για τη θέρμανση των κατοικιών τους.
Η επιστροφή φόρου στα νοικοκυριά που καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης και πληρούν τα κριτήρια θα καταβάλλεται αφού πρώτα γίνει η προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης στην ακριβή τιμή! Δηλαδή το επίδομα θα καταβάλλεται στους δικαιούχους … κατόπιν εορτής, αφού πρώτα πληρώσουν πανάκριβα, σε επίπεδα τιμών από 1,36 έως και 1,68 ευρώ το λίτρο, την αγορά πετρελαίου θέρμανσης!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο, στο οποίο φαίνεται ότι καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης θα γίνει στο 80% του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης. Αυτό σημαίνει ότι από τις 15 Οκτωβρίου, το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται μεταξύ 1,36 και 1,68 ευρώ το λίτρο από 1 ευρώ περίπου κατά την περσινή χειμερινή περίοδο, ενώ οι τιμές πώλησης του πετρελαίου κίνησης από το 1,46 έως 1,78 ευρώ το λίτρο που κυμαίνονται σήμερα θα υποχωρήσουν στα 1,36 – 1,68 ευρώ το λίτρο. Ουσιαστικά και τα δύο καύσιμα θα πωλούνται με τις ίδιες τιμές.
Όλοι οι καταναλωτές θα προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης στη φετινή ακριβή τιμή. Στη συνέχεια, όσοι δικαιούνται το «επίδομα πετρελαίου θέρμανσης» θα λαμβάνουν εκ των υστέρων το «επίδομα» αυτό με τη μορφή της επιστροφής της διαφοράς μεταξύ του ισχύοντος από 15-10-2012 ΕΦΚ και του ισχύοντος μέχρι 30-4-2012 ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης, προσαυξημένης κατά τον αναλογούντα ΦΠΑ 23%. Ουσιαστικά για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που θα προμηθεύεται ο δικαιούχος θα λαμβάνει 0,33 ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε διαφορά ΕΦΚ 0,27 ευρώ προσαυξημένη κατά 0,06 ευρώ που είναι ο αναλογών ΦΠΑ 23%.