animated-greece-flag-image-0011

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΑΙΠΕΔ: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει Ελ Ντοράδο

Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο
Την πρόβλεψη ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει «Ελ Ντοράδο» για τους επενδυτές κάνει σε συνέντευξή του στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ο επικεφαλής του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, Τάκης Αθανασόπουλος.

Δηλώνει σίγουρος ότι η πώληση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ μπορεί να γίνει έως τις αρχές του νέου έτους, ανοίγοντας το δρόμο για την είσπραξη 19 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις έως το τέλος του 2015, όπως έχει συμφωνηθεί με τους διεθνείς πιστωτές. Οι πωλήσεις αυτές θα εγκαινιάσουν μια σειρά συμφωνιών γύρω από υποδομές που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας ώστε να προωθηθεί η οικονομική ανάκαμψη, προσθέτει ο κ. Αθανασόπουλος.

Σημειώνει ότι στο εξής η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει έντονες επικρίσεις αν αποτύχει στην προσπάθεια ιδιωτικοποιήσεων, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός και οι Ευρωπαίοι εταίροι πιέζουν σκληρά για να προχωρήσει η διαδικασία. Αυτή η διαδικασία μπορεί να αλλάξει την ψυχολογία και να μετατρέψει την Ελλάδα σε Ελ Ντοράντο για επενδυτές, με το πλεονέκτημα να είναι πως η χώρα δεν είναι κορεσμένη σε κανέναν τομέα, ιδίως στον τουρισμό, εκτιμά ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν προκριθεί οι προσφορές 14 εταιρειών φυσικού αερίου για τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ, μεταξύ των οποίων διεθνείς όμιλοι όπως οι Eni και Edison, Mitsui και Gazprom, που είναι η βασική εταιρεία παροχής αερίου στην Ελλάδα. Ο κ. Αθανασόπουλος αναφέρει ότι τέσσερις ή πέντε από αυτές τιςπροσφορέςθα περάσουν στο τελικό στάδιο αξιολόγησης με τη συμφωνία να αναμένεται ως τα τέλη Ιανουαρίου.

Αρνείται να αποκαλύψει το ποσό πώλησης που αποτελεί το στόχο της ελληνικής πλευράς, σχολιάζοντας ότι η χώρα πρέπει να έχει ρεαλιστικές βλέψεις μετά από μια πρωτοφανή πενταετή ύφεση και ανησυχίες από τους επενδυτές για την παραμονή της στην ευρωζώνη. «Δεν είναι η καλύτερη περίοδος για την Ελλάδα. Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτό το σύνδρομο αβεβαιότητας για το πόσο θα κρατήσει η ύφεση», λέει ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι με έναν στους τέσσερις Έλληνες άνεργο η δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από δεσμεύσεις για μελλοντικές επενδύσεις που έρχονται με την αγορά κρατικής περιουσίας έχει γίνει πιο σημαντική από τα έσοδα από τις πωλήσεις και τις μακροχρόνιες μισθώσεις. Σημειώνεται ενδεικτικά ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι θέλει να προσελκύσει τρία ευρώ επενδύσεων για κάθε ευρώ που εισπράττεται από ιδιωτικοποιήσεις.

Ο κ. Αθανασόπουλος τονίζει επίσης ότι κάθε λίστα μέτρων που πρέπει να ληφθούν περιλαμβάνεται στο επιχειρηματικό πλάνο του κάθε αρμόδιου υπουργείου και μπορεί να αναφερθεί απευθείας στον πρωθυπουργό. Η γραπτή συμφωνία με κάθε υπουργείο που εμπλέκεται στις ιδιωτικοποιήσεις χαρακτηρίζεται από την εφημερίδα ως καινοτομική προσέγγιση ώστε να ξεπεραστούν τα δεκάδες κανονιστικά και διοικητικά εμπόδια που έχουν αποθαρρύνει επενδυτές στο παρελθόν.

Παρά τα πολλά στοιχεία κρατικής περιουσίας στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Αθανασόπουλος παραδέχεται ότι μόνο δύο πωλήσεις είναι πιθανό να ολοκληρωθούν το τρέχον έτος: η μίσθωση για 90 χρόνια του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Μεταδόσεων και η διάθεση των κρατικών λαχείων. Οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές αναμένεται να συγκεντρώσουν συνολικά το περιορισμένο ποσό των 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Κατά τον κ. Αθανασόπουλο το μεγάλο τεστ θα είναι η προώθηση πώλησης της εταιρείας ανάπτυξης του πρώην διεθνούς αερολιμένα στο Ελληνικό. Οι εγκαταστάσεις θεωρείται ότι έχουν την δυνατότητα να γίνουν το μεγαλύτερο έργο αστικής αναγέννησης στην Ευρώπη. Η κλίμακα του έργου όμως, με το κόστος να εκτιμάται στα 6-10 δισ. ευρώ, δυσκολεύει τις προοπτικές, ακόμη και μεγάλες διεθνείς κατασκευαστικές.

Τέσσερις πλειοδότες, η Qatari Diari Real Estate Investment, η London & Regional Properties με έδρα τη Βρετανία, η Elbit Systems του Ισραήλ και η ελληνική Lamda Development, συμμετέχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, που ολοκληρώνεται το 2013. «Αυτό θα ήταν ένα μακροπρόθεσμο έργο, με ανάπτυξη σε διάφορα στάδια που θα συνέβαλε πραγματικά στην αποκατάσταση της ανάπτυξης», καταλήγει ο κ. Αθανασόπουλος.