animated-greece-flag-image-0011

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΕΧΡΙ 19/10 Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Ξεκινά ο διαγωνισμός για την πώληση 33% του ΟΠΑΠ

Διαγωνισμό για την πώληση σχεδόν ολόκληρου του ποσοστού του (33%) στον κερδοφόρο ΟΠΑΠ, ξεκινά το ελληνικό Δημόσιο, εντείνοντας τις προσπάθειες να πείσει τους ξένους δανειστές για την αποφασιστικότητά της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις.

Ξεκινά ο διαγωνισμός για την πώληση 33% του ΟΠΑΠ
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ξεκινά ο διαγωνισμός για την πώληση του 33% της εταιρίας, αξίας 450 εκατ. ευρώ περίπου με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση. Αρχικά η κυβέρνηση σχεδίαζε να διαθέσει το 29% του οργανισμού, διατηρώντας ένα ποσοστό 5% σε μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρίες στοιχημάτων.
Ο διαγωνισμός θα γίνει σε δύο φάσεις, ενώ οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος θα πρέπει να κατατεθούν έως τις 19:00 της 19ης Οκτωβρίου.
Ο ΟΠΑΠ αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που έχει στόχο την άντληση 19 δις ευρώ έως το 2015. Πρόκειται για την πλέον κερδοφόρα κρατική επιχείρηση της χώρας, που κατέχει το μονοπώλιο αθλητικού στοιχηματισμού για ορισμένα παιχνίδια έως το 2030.
Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων εμφανίζει σημαντικές καθυστερήσεις, με την κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί ότι θα το επανεκκινήσει.
"Το ότι ξεκινά με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, μια ιδιαίτερα κερδοφόρα επιχείρηση, δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης", είπε ο Δημήτρης Μάρδας, καθηγητής Οικονομικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.
Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος είπε νωρίτερα αυτό το μήνα στο Reuters ότι η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει την πώληση του ΟΠΑΠ έως τις αρχές Ιανουαρίου και ενδιαφέρον έχουν δείξει τουλάχιστον τέσσερις ελληνικές και ξένες κοινοπραξίες.

Σήμερα, ο τουρκικός επιχειρηματικός όμιλος Dogan είπε ότι δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για την συμμετοχή του σε διαγωνισμό για πώληση του ΟΠΑΠ . Τα επενδυτικά κεφάλαια Fidelity και Silchester Inv. ήδη κατέχουν το καθένα ποσοστό 5% στον ΟΠΑΠ.
Μετά την αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος, οι πιθανοί αγοραστές θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές, είπε το ΤΑΙΠΕΔ χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Το Ταμείο επιφυλάσσεται να εισάγει μια ενδιάμεση φάση για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών για να αξιολογήσει τα επιχειρηματικά σχέδια των ενδιαφερομένων.
"Η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ θα εκτελεσθεί με απόλυτη διαφάνεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ώστε να συνδράμει αποφασιστικά στους στόχους αυτούς", ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης έχουν οριστεί η Deutsche Bank, παράρτημα Λονδίνου, και η Εθνική Τράπεζα.
Η κυβέρνηση ήδη προσπαθεί να άρει όσα εμπόδια ενδεχομένως μπλοκάρουν την πώληση. Νωρίτερα αυτό το μήνα ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον τρόπο φορολόγησής του και από τον επόμενο χρόνο καλείται να καταβάλει φόρο 30% επί των μικτών του κερδών.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, συνεχίζεται η δικαστική διαμάχη σχετικά με το μονοπώλιο της εταιρίας, μετά την προσφυγή της βρετανικής William Hill και των εταιριών διαδικτυακού στοιχημάτων SportingBet και StanleyBet. Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έθεσε την περασμένη εβδομάδα αυστηρούς όρους για τη διατήρηση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ στην Ελλάδα, παραπέμποντας ουσιαστικά τις αποφάσεις στην ελληνική δικαιοσύνη.