animated-greece-flag-image-0011

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Δεν έχουμε να πληρώσουμε

Την ώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει την επιβολή νέων φόρων (αναμένοντας έσοδα 3 δισ. ευρώ), χιλιάδες φορολογούμενοι φαίνεται ότι έχουν ήδη σηκώσει τα χέρια ψηλά μπροστά στο ασήκωτο βάρος των φόρων εισοδήματος, έκτακτων εισφορών, τέλους επιτηδεύματος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, καταγράφηκε άλμα ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 3 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.
Όπως σημειώνoυν Τα Νέα, η νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας, αναδεικνύοντας τόσο την αδυναμία των μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών να εισπράξουν βεβαιωμένους φόρους όσο και την αδυναμία των φορολογουμένων να σηκώσουν το βαρύ φορτίο των σαρωτικών επιβαρύνσεων των τελευταίων ετών.
Από τις αρχές του έτους τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη προς εφορίες και τελωνεία αγγίζουν τα 6,8 δισ. ευρώ. Αν στο ποσό αυτό προστεθεί και το συσσωρευμένο βουνό των ληξιπρόθεσμων χρεών των προηγούμενων ετών, ανείσπρακτα παραμένουν 48,884 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων δείχνουν εκτίναξη των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών με την έλευση των πρώτων εκκαθαριστικών φόρου εισοδήματος.
Σύμφωνα με αυτά, κάθε μήνα από τις αρχές του έτους οι φορολογούμενοι έβαζαν «φέσι» στην Εφορία της τάξεως των 500-800 εκατ. ευρώ. Έτσι, τα 834 εκατ. ευρώ νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Φεβρουάριο, έφθασαν στα 2,190 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, εκτινάχθηκαν σε 3,885 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και άγγιξαν τα 6,871 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου.

Πηγή: Τα Νέα