Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

www.apospasma.gr
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Μεγάλες εκπλήξεις –για ορισμένους ευχάριστες και για άλλους δυσάρεστες- φαίνεται πως θα επιφυλάσσει η τελική σύνθεση του πακέτου μέτρων, στο οποίο καταλήγουν κυβέρνηση και κόμματα. Χθες στις Βρυξέλλες ενημερώθηκε και επισήμως η Τρόικα από τον πρόεδρο του ΣΟΕ κ.Π.Τσακλόγλου για τους βασικούς άξονες των μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η τελική πρόταση θα προβλέπει:

-  Περικοπές 10,5 δισ. από κρατικές δαπάνες, αντί για 11,5 δισ. που απαιτούσε το Μεσοπρόθεσμο.

-   Οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα θα φτάσουν στα 6,5 δισ. και όχι στα 7,5. Άλλα 4 δισ. θα βρεθούν από «ήπια» μέτρα εξοικονόμησης δαπανών στο δημόσιο (συγχωνεύσεις φορέων, νοσοκομείων κλπ), αν και η Τρόικα έδειχνε να τα αμφισβητεί έντονα όσο βρισκόταν στην Αθήνα.

-   Το φορολογικό "πακέτο" θα φτάνει στα 3 δισ. αντί για 2 που σχεδιαζόταν. Εξ αυτών το 1,5 δισ. θα επιβαρύνει αυταπασχολούμενους και επιτηδευματίες εν γένει. Το υπόλοιπο 1,5 δισ. θα βρεθεί από αυξήσεις αμέσων και εμμέσων φόρων, φόρους στα ακίνητα και άλλα φοροεισπρακτικά μέτρα που τώρα αρχίζουν να εξετάζονται.

Ωστόσο οι συχνά αντιφατικές πληροφορίες που έρχονται από κυβέρνηση και κόμματα δείχνουν ότι παίζεται ένα πολυεπίπεδο πολιτικό παιχνίδι. Για παράδειγμα, πληροφορίες από τα κόμματα επαναφέρουν τώρα τις περικοπές συντάξεων του ΟΓΑ, ενώ από το οικονομικό επιτελείο διαμηνύουν πως δεν θα θιγούν οι φτωχότεροι και τα άτομα με αναπηρίες. Έτσι μέτρα μπαινοβγαίνουν και κονδύλια ανεβοκατεβαίνουν διαρκώς, γεγονός που προϊδεάζει πως μένει πολύς ακόμη χρόνος να διανυθεί μέχρι τις οριστικές αποφάσεις.

Ήδη, μετατίθεται για μετά τις 20 Οκτωβρίου η ψήφιση του πακέτου των νέων μέτρων, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στους δύο πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Σύμφωνα με αυτό, τις προσεχείς ημέρες θα κατατεθεί στην Βουλή ένα προσχέδιο νόμου, το οποίο θα περιλαμβάνει τις γενικές κατευθύνσεις των μέτρων και δεν θα εξειδικεύεται.

Το εξειδικευμένο νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στην Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Εκεί η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά, εκτός της έγκρισης του πακέτου των μέτρων, να πάρει έγκριση για: α) την επόμενη δόση, β) ένα αναπτυξιακό πακέτο και γ) ένα κοινωνικό πακέτο. Αν πράγματι συμβούν έτσι τα πράγματα, μετά τις 20 του ίδιου μήνα θα κατατεθεί ένας εφαρμοστικός νόμος εκτός προϋπολογισμού, ο οποίος θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα δημοσιονομικά μέτρα και ταυτόχρονα τα αναπτυξιακά και κοινωνικά.

Η έγκριση των μέτρων για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί, πλέον, το πρώτιστο μέλημα των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Τόσο ο κ. Βενιζέλος, όσο και ο κ. Κουβέλης δείχνουν ιδιαιτέρως προβληματισμένοι αφού συμμερίζονται τον προβληματισμό στενών συνεργατών τους ότι «το πρόγραμμα μέτρων δεν βγαίνει» χωρίς ανάπτυξη. Οι φόβοι που αναπτύσσονται επικεντρώνονται στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, τις κοινωνικές εντάσεις και τις πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να πυροδοτήσει το πακέτο των 11,8 δις. Υψηλόβαθμο στέλεχος κυβερνητικού κόμματος μιλώντας στο protothema.gr έλεγε πως «το πακέτο αυτό είναι το τελευταίο μας χαρτί, αν πρόκειται να πάμε σε χρεοκοπία μετά από αυτό, δεν έχει νόημα». Επίσης αναγνώριζε πως χωρίς το διπλό πακέτο ανάπτυξης – κοινωνικής προστασίας η ύφεση θα αυξηθεί, η ανεργία θα καλπάσει και το κλίμα στην κοινωνία θα είναι «ασήκωτα βαρύ».

Μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών θα καταλήξουν στην «εσωτερική κατανομή» των μέτρων, δηλαδή σε ποιους πολίτες θα πέσει το μεγαλύτερο βάρος ανά κατηγορία δημοσιονομικού μέτρου. Για παράδειγμα το σύνολο των περικοπών που αφορά στις συντάξεις θα είναι 3,6 δις ευρώ, όμως δεν έχει καθοριστεί η αναλογία περικοπών μικρών, μεσαίων και μεγαλύτερων συντάξεων. Η κατεύθυνση είναι οι περικοπές να μην είναι οριζόντιες.