Η ΕΥΔΑΠ ως Εταιρεία διαχείρισης του πλέον σημαντικότερου φυσικού πόρου, του νερού, με δεδομένη τη φύση και τις... προκλήσεις της επιχειρηματικής της δραστηριότητας έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει τις αρχές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε κάθε επίπεδο λειτουργίας της, έχοντας ενσωματώσει πρακτικές εταιρικής υπευθυνότητας απέναντι στο περιβάλλον, την κοινωνία, τον άνθρωπο.
Η ΕΥΔΑΠ παρέχει πόσιμο νερό σε 4.300.000 καταναλωτές, μέσω ενός δικτύου που περιλαμβάνει 2.030.000 υδρομετρητές. Στόχος της Εταιρείας είναι η πλήρης ικανοποίηση των πολιτών και ο απόλυτος σεβασμός στον φυσικό πόρο, γι’ αυτό και χρησιμοποιεί όλα τα σύγχρονα μέσα, για να διασφαλίσει ότι το πόσιμο νερό συμμορφώνεται με τις διεθνείς και εθνικές προδιαγραφές για την υγεία των πολιτών.
Οι καθημερινοί έλεγχοι ποιότητας του ακατέργαστου και πόσιμου νερού που πραγματοποιούνται στα χημικά και μικροβιολογικά εργαστήρια της ΕΥΔΑΠ έχουν ως σκοπό να εξασφαλίζεται και να πιστοποιείται η άριστη ποιότητα του νερού που διαθέτει η Εταιρεία στους κατοίκους των Αθηνών.
Για το λόγο αυτό, παρακολουθείται στενά η ποιότητα των
νερών των τεσσάρων ταμιευτήρων, Μαραθώνα, Υλίκης, Μόρνου και
Ευήνου, όπως επίσης και η ποιότητα του πόσιμου νερού στο δίκτυο ύδρευσης, ώστε να γίνεται άμεσα αντιληπτό και να αντιμετωπίζεται έγκαιρα οποιοδήποτε πρόβλημα ενδεχομένως προκύψει.Για τον έλεγχο της ποιότητας του νερού, η ΕΥΔΑΠ διαθέτει εργαστήρια στο Γαλάτσι και τις Αχαρνές. Στα εργαστήρια αυτά αναλύονται δείγματα ακατέργαστου νερού από τις λίμνες-ταμιευτήρες, τις γεωτρήσεις της ΕΥΔΑΠ και δείγματα πόσιμου νερού από τις Μονάδες Επεξεργασίας Νερού της Εταιρείας και από το δίκτυο ύδρευσης.
Ευήνου, όπως επίσης και η ποιότητα του πόσιμου νερού στο δίκτυο ύδρευσης, ώστε να γίνεται άμεσα αντιληπτό και να αντιμετωπίζεται έγκαιρα οποιοδήποτε πρόβλημα ενδεχομένως προκύψει.Για τον έλεγχο της ποιότητας του νερού, η ΕΥΔΑΠ διαθέτει εργαστήρια στο Γαλάτσι και τις Αχαρνές. Στα εργαστήρια αυτά αναλύονται δείγματα ακατέργαστου νερού από τις λίμνες-ταμιευτήρες, τις γεωτρήσεις της ΕΥΔΑΠ και δείγματα πόσιμου νερού από τις Μονάδες Επεξεργασίας Νερού της Εταιρείας και από το δίκτυο ύδρευσης.
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων πιστοποιούν ότι η ποιότητα του πόσιμου νερού της ΕΥΔΑΠ ανταποκρίνεται πλήρως στις νομοθετικές απαιτήσεις σχετικά με την ποιότητα του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση.
Στα εργαστήρια της ΕΥΔΑΠ εφαρμόζονται οι πλέον σύγχρονες μέθοδοι χημικής ανάλυσης, προκειμένου να επιτυγχάνεται υψηλή ευαισθησία, ακρίβεια και επαναληψιμότητα κατά τον προσδιορισμό των στοιχείων που απαιτούνται κατά την ανάλυση των δειγμάτων νερού. Ενδεικτικά, μερικά από τα μέσα που χρησιμοποιούνται για τους προσδιορισμούς αυτούς είναι: αέριοι χρωματογράφοι, χρωματογράφοι μάζας, ιοντικοί χρωματογράφοι, ICP, φασματοφωτόμετρα καθώς και άλλες μικρότερες αναλυτικές συσκευές.
Ο μηχανισμός ποιοτικού ελέγχου και R&D
Ο μηχανισμός ποιοτικού ελέγχου δεν περιορίζεται μόνο στο νερό. Πιο συγκεκριμένα, περικλείει όλο το φάσμα δραστηριοτήτων της Εταιρείας, από τους Ταμιευτήρες έως τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων, εξασφαλίζοντας άριστης ποιότητας νερό για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου αλλά και προστασία του περιβάλλοντος και του επιπέδου ποιότητας ζωής. Έτσι, λοιπόν, ο ποιοτικός έλεγχος και το R&D στην ΕΥΔΑΠ λειτουργούν ως ανεξάρτητος Μηχανισμός Ποιοτικού Ελέγχου:
α) της Παραγωγής Πόσιμου Νερού από τις Μονάδες Επεξεργασίας Νερού (ΜΕΝ),
β) του Διανεμόμενου Πόσιμου Νερού στους Πελάτες από το Δίκτυο Ύδρευσης,
γ) των εκροών από Βιομηχανικές Δραστηριότητες που συνδέονται στα Δίκτυα Ακαθάρτων της Εταιρείας,
δ) των λυμάτων που οδηγούνται προς τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) και της αποδιδόμενης στο περιβάλλον τελικής εκροής τους,
ε) του ελέγχου των εγκαθιστάμενων νέων δραστηριοτήτων εντός των λεκανών απορροής των ταμιευτήρων.
Συγκεκριμένα, για τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού, μέσω της Υπηρεσίας Ελέγχου Ποιότητας, παρακολουθείται καθημερινά, 365 μέρες το χρόνο, η ποιότητα του νερού που προορίζεται για την ύδρευση των καταναλωτών της ΕΥΔΑΠ, με δειγματοληψίες και αναλύσεις τόσο στους ταμιευτήρες και το ανεπεξέργαστο νερό, όσο στο παραγόμενο και διανεμόμενο πόσιμο νερό.
Ο σκοπός είναι η καθημερινή ενημέρωση αρμόδιων τομέων της ΕΥΔΑΠ (ΜΕΝ, δίκτυο ύδρευσης) με τα αποτελέσματα του ποιοτικού ελέγχου για την όποια – ακόμα και ελάχιστη– διαφοροποίηση της ποιότητας σε τοπική κλίμακα, ώστε να αναλαμβάνονται άμεσα διορθωτικές ενέργειες, και τέλος η Διοίκηση, όπως και η Πολιτεία, να διαθέτουν όλα εκείνα τα στοιχεία και τις ενημερώσεις που πιστοποιούν και διασφαλίζουν ότι η ΕΥΔΑΠ παρέχει αδιαλείπτως καθαρό και υγιεινό πόσιμο νερό στους πελάτες της. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι το 2012 πραγματοποιήθηκαν περίπου 12.500 δειγματοληψίες επί των οποίων έγιναν περίπου 140.000 αναλύσεις και διανύθηκαν άνω των 100.000 km για μετακινήσεις παρακολούθησης της ποιότητας του νερού, εντός της Αττικής και μέχρι τους ταμιευτήρες.
Συμπληρωματικά στο έργο του Μηχανισμού Ποιότητας λειτουργεί και ο Μηχανισμός Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) της ΕΥΔΑΠ που αναλαμβάνει τη συνολική διαχείριση του εταιρικού R&D, με σκοπό την έρευνα & τεχνολογική ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών, τη διάδοση της τεχνολογικής εξέλιξης και την εδραίωση εξωστρεφούς προοπτικής για την ΕΥΔΑΠ.
Πιο συγκεκριμένα, στα Εργαστήρια R&D προάγεται συντονισμένα η πρωτογενής Έρευνα είτε με τη συνεργασία και των ενδιαφερομένων Υπηρεσιών της ΕΥΔΑΠ, ή με τη συνεργασία Φορέων και Πανεπιστημίων Εσωτερικού και Εξωτερικού για την υποστήριξη και πραγματοποίηση Εφαρμοσμένης Έρευνας και Ανάπτυξης, με στόχο την προώθηση της τεχνογνωσίας και καινοτομίας στον κύκλο του Νερού και των Αποβλήτων.
Όλος ο Ελεγκτικός, Ερευνητικός και Ποιοτικός Μηχανισμός της ΕΥΔΑΠ, συγκεντρωμένος σε τέσσερις Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ποιότητας, αποσκοπεί στην πλήρη ικανοποίηση των απαιτήσεων της Νομοθεσίας για ανεξαρτησία και διασφάλιση της αμεροληψίας των ελέγχων στην παραγωγή νερού και αποβλήτων και για την επιβεβαίωση και τεκμηρίωση της ακρίβειας και ορθότητας των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών αναλύσεων.
Τα εργαλεία του μηχανισμού ποιότητας
Βασικό ρόλο για την πραγματοποίηση του έργου του μηχανισμού αυτού, διαδραματίζει το έμπειρο και εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό και τα Διαπιστευμένα Εργαστήρια.
Ενδεικτικά και μόνο μέσα στη διετία 2011-12, η Διεύθυνση Ποιότητας στηριζόμενη στις προσπάθειες όλου του εργαστηριακού, τεχνικού και επιστημονικού δυναμικού των Υπηρεσιών της και στην προσήλωση στους στόχους της έχει καταφέρει να διατηρήσει και να επεκτείνει τη Διαπίστευση κατά ISO 17025 των Εργαστηρίων Ποσίμου Νερού από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ). Επιπλέον, διαπίστευση έχει κατοχυρωθεί και για το Ερευνητικό Εργαστήριο του R&D, καθώς και για το Εργαστήριο Αποβλήτων.
Ο εργαστηριακός, αναλυτικός και λοιπός εξοπλισμός και των τεσσάρων εργαστηρίων ποσίμου νερού και αποβλήτων, συντηρείται, διακριβώνεται, βελτιώνεται και εκσυγχρονίζεται, ούτως ώστε να ικανοποιούνται πλήρως και διαρκώς όλες οι απαιτήσεις των εφαρμοζόμενων Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας (ΣΔΠ).
Το σύνολο του προσωπικού είναι υψηλής εξειδίκευσης και εμπειρίας, μετέχει διαρκώς σε εσωτερικές επιθεωρήσεις, εκπαιδεύσεις και αξιολογήσεις καθώς και στις επιβαλλόμενες για τα Διαπιστευμένα Εργαστήρια διεργαστηριακές δοκιμές επιβεβαίωσης των επιδόσεών τους.
Κλείνοντας, η διασφάλιση ποιότητας στην ΕΥΔΑΠ επιτυγχάνεται εφαρμόζοντας την κατάλληλη Πολιτική Ποιότητας με εταιρική υπευθυνότητα και περιβαλλοντική συνείδηση, όπως επιβάλλεται σε μια μεγάλη Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης που διαχειρίζεται ένα φυσικό αγαθό –όπως το νερό– και το Περιβάλλον, και που επενδύει συστηματικά σε Έρευνα και Ανάπτυξη
iapopsi.gr