animated-greece-flag-image-0011

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Αυτά θα αποκρατικοποιηθούν


 Οι συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών αυτή την περίοδο μοιάζουν να είναι τόσο κουραστικές που δεν ξέρουμε αν έχει νόημα να γίνονται.
Μετά τη θύελλα της προηγούμενης εβδομάδας σήμερα οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης συνεδρίασαν ξανά, όχι για να μιλήσουν για το πακέτο των 11,5 δισ,  αλλά για τις αποκρατικοποιήσεις που θα (θα, θα) γίνουν.
Και φυσικά τα πάντα μετατέθηκαν για τις αρχές Σεπτεμβρίου, μετά τα μπάνια του λαού. Καλοκαίρι με δύσκολες αποφάσεις (ποιοι θα κλείσουν, ποιοι θα μείνουν, ποιοι θα συγχωνευτούν και ποιοι θα πουληθούν) δεν γίνεται.
Και φυσικά που καιρός τώρα για διαγωνισμούς, άλλωστε το ΤΑΙΠΕΔ ακόμη κοιμάται. Μέχρι και ο Μητρόπουλος δεν έχει φύγει ακόμη, άσε δε η Ζωηρού.
Έτσι, λοιπόν συναντήθηκαν Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης για τις αποκρατικοποιήσεις και μάλλον για να βλέπουμε ότι υπάρχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλιώς θα ξεχνούσαμε την παρουσία του. Χαρακτηριστικό ότι πρώτος έσπευσε και πάλι να κάνει δηλώσεις.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι συζητήθηκε το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, η οποία θα συνεχιστεί την Τρίτη. «Πρέπει να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της αρνητικής εικόνας της χώρας» τόνισε. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, αντίθετα υπογράμμισε ότι έθεσε το θέμα των επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. για την παράνομη μετανάστευση, αλλά και τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Για τη μετανάστευση, είπε ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς να μεταφέρεται το πρόβλημα από μία περιοχή της Ελλάδας στην άλλη.
Όπως καταλαβαίνετε, ο κ. Βενιζέλος θα μας λύσει όλα τα προβλήματα.
«Είχαμε μια ενημερωτικού χαρακτήρα συζήτηση για τις αποκρατικοποιήσεις» είπε ο Φώτης Κουβέλης. «Εκείνο που συμφωνήθηκε είναι η διαφάνεια, η νομιμότητα, η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και η δημιουργία επενδύσεων που θα φέρουν θέσεις εργασίας» είπε.
Σχετικά με τα μέτρα, και ο κ. Κουβέλης είπε ότι δεν έγινε καμία αναφορά στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.
Στόχος των τριών πολιτικών αρχηγών είναι να δώσουν ένα επιπλέον θετικό δείγμα γραφής προς τους εταίρους, που σε συνδυασμό με την απόφαση για την προώθηση των περικοπών των 11,5 δισ. ευρώ θα δημιουργήσει καλό κλίμα για τη χώρα.
Ποιες θα είναι οι  10 αποκρατικοποιήσεις
1 Κρατικά Λαχεία. Ο σχετικός διαγωνισμός βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή του, υπάρχουν τρία ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα και προϋπόθεση για να προχωρήσει είναι να χορηγηθεί διά νόμου η άδεια των Κρατικών Λαχείων.
2 Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC). Είναι ο δεύτερος πιο ώριμος διαγωνισμός και έχει επίσης συγκεντρώσει το ενδιαφέρον τριών επιχειρηματικών ομίλων.
3 ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ. Έχουν προκριθεί 14 «μνηστήρες» στη δεύτερη φάση του σχετικού διαγωνισμού.
4 Ελληνικό. Τέσσερα επενδυτικά σχήματα βαδίζουν προς τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.
5 Ακίνητο στην Κασσιόπη της Κέρκυρας. Υπάρχει ένα ενδιαφερόμενο επιχειρηματικό σχήμα.
6 Ακίνητο στην Αφάντου της Ρόδου. Η πρώτη φάση του διαγωνισμού απέφερε 7 ενδιαφερόμενους επενδυτές.
7 Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.). Το 35,5% των μετοχών έχει μεταβιβαστεί από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ.
8 ΟΠΑΠ. Το 29% των μετοχών έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ.
9 ΟΔΙΕ. Το 98,5% των μετοχών έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ.
10 Πώληση και επαναμίσθωση 28 ακινήτων του Δημοσίου. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το κτίριο της ΓΑΔΑ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, του υπουργείου Δικαιοσύνης στη λεωφόρο Μεσογείων, των υπουργείων Υγείας και Παιδείας στο Μαρούσι και του υπουργείου Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας.
Επί τάπητος μπήκαν και τα σχέδια για την αποκρατικοποίηση των 37 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας και των περιφερειακών λιμένων, ενώ συζητήθηκε και η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Αττικής (από το Φάληρο ως το Σούνιο), για την οποία η κυβέρνηση επεξεργάζεται τη δημιουργία ειδικού επενδυτικού φορέα (SPV).
 antinews.gr


www.apospasma.gr
«ΤΑ ΔΙΝΕΙ ΟΛΑ» Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ


«Ολα για όλα τα παίζει» η κυβέρνηση για ξεμπλοκάρει τουλάχιστον 10 αποκρατικοποιήσεις που έμεναν «στα χαρτιά» επί μια δεκαετία, αλλά τώρα πλέον θεωρείται επιτακτική ανάγκη «να τρέξουν». Με νομοσχέδιο-σκούπα θα «σπάνε» όλα τα ταμπού όπως η δια νόμου διακράτηση πακέτων μετοχών των ΔΕΚΟ από το δημόσιο, το «ανάχωμα» της «χρυσής μετοχής» και άλλων μέσων δια των οποίων οι κυβερνήσεις «οχυρώνονταν» για να μη κάνουν "ιδιωτικοποιήσεις" αλλά μόνο "μετοχοποιήσεις" και "μερικές αποκρατικοποιήσεις".

Η άρση όλων των εμποδίων ώστε να προχωρήσουν οι έξι εν εξελίξει διαγωνισμοί αλλά και νέοι που ετοιμάζονται, αποφασίστηκε χθες στη σύσκεψη των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Στη σύσκεψη δόθηκε εντολή στον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Τάκη Μπαλτάκο να συντονίσει και να προωθήσει 77 ρυθμίσεις, σε ένα πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Πρόκειται για νομικές κλπ «εκκρεμότητες» που εμποδίζουν την πρόοδο των έξι διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη και συγκεκριμένα την αξιοποίηση του Ελληνικού, το κτήμα Κασσιώπη στην Κέρκυρα, το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC), την έκταση Αφάντου στη Ρόδο και τη ΔΕΠΑ (με ή χωρίς τον ΔΕΣΦΑ). Σειρά παίρνουν όμως και άλλα τέσσερα σχέδια για την αξιοποίηση του ΟΠΑΠ, τον ΟΔΙΕ, την πώληση και επαναμίσθωση (sale and lease-back) των 28 κτιρίων του δημοσίου και τα ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί ρύθμιση με την οποία θα καταργείται η περίφημη ρύθμιση της «χρυσής μετοχής» -την οποία καθιέρωσε προ τετραετίας ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης για τον ΟΤΕ- με την οποία διατηρεί τον έλεγχο στις «στρατηγικής σημασίας» ΔΕΚΟ και δεν μπορεί να παραχωρηθεί το 20% μιας επιχείρησης σε ιδιώτες χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.

Με την κατάργηση αυτή αίρεται ένα σημαντικό εμπόδιο για την αποκρατικοποίηση πολλών "κρίσιμης σημασίας" ΔΕΚΟ όπως της ΔΕΠΑ, της ΔΕΗ της ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΔΘ των ΕΛΤΑ και των δύο μεγάλων λιμένων της χώρας ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Μαζί αναμένεται να καταργηθούν και άλλες διατάξεις οι οποίες υποχρεώνουν το δημόσιο να διατηρεί τουλάχιστον το 34% των μετοχών (πχ ΟΠΑΠ), ποσοστό που του εξασφαλίζει και καταστατική μειοψηφία για να εμποδίζει αποφάσεις της πλειοψηφίας.

Η οριζόντια κατάργηση τέτοιων διατάξεων θα διευκολύνει την πλήρη αποκρατικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων όπως είναι ο ΟΠΑΠ τα ΕΛΠΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το οποίο μπαίνει ολοταχώς σε τροχιά αποκρατικοποίησης.

Στη σύσκεψη εξετάστηκε επίσης και η ταυτόχρονη αξιοποίηση ολόκληρου του παραλιακού μετώπου της Αττικής (από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο) μαζί με το Ελληνικό. Το σχέδιο για το «Ελληνικό Μαϊάμι» (ή "Ριβιέρα") βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με επενδυτές που περιμένουν να δουν «φως» για να λάβουν θέσεις. Εξετάστηκε, επίσης, το σχέδιο για την αξιοποίηση των 37 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, καθώς και των λιμένων.
 
Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν και για τη νέα υπηρεσία η οποία θα αναλάβει την ταχεία αδειοδότηση των μεγάλων επενδύσεων. Με σχέδιο νόμου, που θα παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες, καθιερώνεται νέο «εθνικό αδειοδοτικό σύστημα», με το υπουργείο Ανάπτυξης να αναλαμβάνει, ειδικά για τις μεγάλες επενδύσεις, τις αρμοδιότητες αδειοδοτήσεων που σήμερα είναι διεσπαρμένες σε πλήθος υπουργείων.

Στο Μνημόνιο αναφερόταν ως στόχος εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις τα 3 δισ. ευρώ αν και ο παραιτηθείς διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας (σσ: που τυπικά όμως θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τις 20 Αυγούστου τουλάχιστον επειδή κλείνουν οι εργασίες της Βουλής) προϊδέασε για πολύ λιγότερα έσοδα, της τάξης των 300 εκατ. ευρω την επιστολή παραίτησή του.

Η ανάγκη προώθησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ως μέρους του νέου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, επισημάνθηκε στη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων, όπως δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Ευ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι συζήτησε με τους κ.κ. Σαμαρά και Κουβέλη πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, το οποίο, όπως τόνισε, «πρόκειται για την προσπάθεια της χώρας να ανασχέσει την ύφεση και να βάλει τη χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι συζήτησαν το πρόγραμμα αξιοποίησης του δημοσίου το οποίο, όπως είπε, θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, και θα δώσει μια ανάσα στην ταλαιπωρημένη ελληνική οικονομία και κοινωνία.

«Στηρίζουμε τις παραπάνω πρωτοβουλίες και για αυτό το λόγο υπήρξε συζήτηση με τη νέα διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας η οποία μας ενημέρωσε για τα σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος θεώρησε επίσης την ανάγκη να σταλθεί ένα μήνυμα θετικό και ενθαρρυντικό πως η Ελλάδα δεν είναι ο κακός εταίρος, που κουβαλά τις αμαρτίες όλης της ευρωζώνης και στόχος είναι ένα μικρότερο και εξυπνότερο κράτος.
Πρόσθεσε επίσης πως η αρνητική εικόνα υπονομεύει τελικά τη χώρα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως στη συνάντηση των τριών αρχηγών έγινε συζήτηση για το μεταναστευτικό πρόβλημα και είπε ότι ζήτησε να εφαρμοστεί ο νόμος και να επιβληθεί νομιμότητα, ώστε να μην μεταφέρεται το πρόβλημα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως για παράδειγμα στη Θράκη.

Επίσης έγινε συζήτηση για τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, οι τρεις αρχηγοί θέλουν να βρεθούν λύσεις ώστε οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες πρόνοιας.

Ήταν μια πρώτη ενημέρωση για τις αποκρατικοποιήσεις, θα συνεχιστεί με την ειδίκευση σε νέες συζητήσεις, δήλωσε από την πλευρά του, απερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο Φώτης Κουβέλης

«Όποια αποκρατικοποίηση γίνει θα έχει ως προϋπόθεση την εξυπηρέτηση των πολιτών, την εξασφάλιση θέσεων εργασίας, αλλά και τις επενδύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και πρόσθεσε ότι δεν έγινε εξειδίκευση, ωστόσο, συμφώνησαν όλες οι πλευρές ότι στόχος είναι η διαφάνεια, η νομιμότητα και η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν έγινε συζήτηση για τη συνάντηση που είχε ο υπ. Οικονομικών με την Τρόικα την Κυριακή. 

Τέλος, πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται μέσα στη βδομάδα να υπάρξει κάποια ανακοίνωση για το ποιες δημόσιες επιχειρήσεις θα αποκρατικοποιηθούν . 

Οι τρεις αρχηγοί θα συναντηθούν εκ νέου αύριο Τρίτη στις 18:00.

www.apospasma.gr
ΣΥΡΙΖΑ: ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟ «ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ




Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που την στηρίζουν, υποστηρίζοντας ότι με την επιλογή τους να ξεπουλήσουν το δημόσιο πλούτο, όπως έκαναν και με την ΑΤΕ, αφαιρούν από την ελληνική οικονομία κρίσιμα εργαλεία για τη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, γεγονός που αποτελεί, όπως τονίζει, μεγαλύτερο έγκλημα από την εσωτερική υποτίμηση.

«Το έργο της τρικομματικής συγκυβέρνησης αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο σκληρό για την κοινωνία, όλο και πιο επικίνδυνο για τη χώρα», αναφέρει η Κουμουνδούρου σχετικά με την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την Δευτέρα.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ:

«Το έργο της τρικομματικής συγκυβέρνησης αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο σκληρό για την κοινωνία, όλο και πιο επικίνδυνο για τη χώρα.

Η μνημονιακή τριανδρία οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία και τη φέρνει ακόμα πιο κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη. Και το χειρότερο, στερεί κάθε δυνατότητα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας άρον - άρον «γη και ύδωρ» στην εγχώρια διαπλοκή και στην ευρωπαϊκή τοκογλυφία.

Η επιλογή τους να ξεπουλήσουν το δημόσιο πλούτο, όπως έκαναν και με την ΑΤΕ, αφαιρώντας από την ελληνική οικονομία κρίσιμα εργαλεία για τη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αποτελεί μεγαλύτερο έγκλημα από την εσωτερική υποτίμηση και τη βάναυση επίθεση στα εισοδήματα.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι αυτή η πολιτική δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί, καθώς η κυβέρνηση δεν θα αντέξει υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής».



Οι αποκρατικοποιήσεις ήταν το βασικό θέμα της σημερινής σύσκεψης των αρχηγών.
Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έδωσε μια πρώτη λίστα με τα έργα που είναι «ώριμα» προκειμένου να αποκρατικοποιηθούν.
Παράλληλα δόθηκε εντολή από τον πρωθυπουργό στον Γενικό Γραμματέα της κυβέρνησης, κύριο Μπαλτά, να ετοιμαστεί νομοσχέδιο με 77 διοικητικές πράξεις που θα διευκολύνει τις αποκρατικοποιήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ


Ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας , εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μεταξύ άλλων δήλωσε:
 «Ενημερωθήκαμε από τον πρωθυπουργό ότι ανέθεσε στον γενικό γραμματές της κυβέρνησης, τον κύριο Μπαλτάκο, αν ετοιμάσει ένα νομοσχέδιο με 77 διοικητικές πράξεις που θα διευκολύνουν τις αποκρατικοποιήσεις.»

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ