animated-greece-flag-image-0011

Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Η Ε.Ε. έφερε την διεφθαρμένη να μας σώσει!

Η Ε.Ε. έφερε  την διεφθαρμένη να μας σώσει!
Η Ε.Ε. έφερε την διεφθαρμένη να μας σώσει!
Παραιτήθηκε  η Μπουμπενίκοβα από το ΤΑΙΠΕΔ λόγω καταγγελιών για διαφθορα- Εκπροσωπούσε τη  Κομισιόν στο επταμελές συμβούλιο του Ταμείου - Τεράστιες ευθύνες της Ε.Ε. που ¨ κουνούσε¨ το δάχτυλο στην Ελλάδα για καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις . 

Κατηγορούμενη για διαφθορά στη Σλοβακία, υπεύθυνη για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα


Τον Ιανουάριο του 2012, όταν το σκάνδαλο «Gorilla» έγινε πρωτοσέλιδο στον Τύπο της Σλοβακίας, η Anna Bubeníková, διευθύντρια του Εθνικού Ταμείου Ιδιοκτησίας (FNM) και υπεύθυνη για τις ιδιωτικοποιήσεις βρέθηκε στο επίκεντρο των αποκαλύψεων για τις περιπτώσεις διαφθοράς που έπληξαν τη χώρα. Αποκαλυπτική μυστική έως τότε έκθεση που έκανε την εμφάνισή της στο διαδίκτυο την ανάγκασε να παραιτηθεί. Στις 7 Αυγούστου, το πρακτορείο SME μεταδίδει με επικριτική διάθεση ότι πρόκειται για τη «σωτήρα του ευρώ». Διότι, όπως αποκαλύφθηκε από τηλεοπτικό κανάλι της Σλοβακίας Markiza TV, η Bubeníková επιλέχθηκε να υπηρετήσει στην επιτροπή της Κομισιόν για την επίβλεψη των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα.


Η Bubeníková προτάθηκε στην ΕΕ τον Ιούλιο του 2011 από τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Σλοβακίας Ιβάν Μίκλος. Η τωρινή κυβέρνηση της Σλοβακίας, που εκλέχθηκε το Μάρτιο, ζητά τώρα την επανεξέταση του διορισμού της από το Eurogroup, «για λόγους ηθικής τάξης», όπως σημειώνει η εφημερίδα «Slovak Spectator».





Ωστόσο, το πρακτορείο SME, σημειώνει ότι το δικαστικό σύστημα της Σλοβακίας δεν έχει ακόμη θεωρήσει σκόπιμο να αμφισβητήσει τον διορισμό της Bubeníková. Γράφει δε, κυνικά, ότι «αν η τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) μένει αδιάφορη αναφορικά με τις κατηγορίες διαφθοράς που αντιμετωπίζει η Bubeníková, «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην βοηθήσει τους Έλληνες».

Εξάλλου «αν ο ρυθμός των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα ήταν έστω στο μισό του ρυθμού της Σλοβακίας, θα υπήρχε η ευκαιρία να σωθεί η ευρωζώνη» σημειώνει το πρακτορείο και προσθέτει «όπως αναφέρεται στο έγγραφο του σκάνδαλου Gorilla, η Bubeníková είναι πολύ αποτελεσματική. Το να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. πριν τη λήξη της προθεσμίας το 2015 θα πρέπει να είναι παιχνιδάκι γι’ αυτήν».

Το σκάνδαλο Gorilla

Τον Ιανουάριο του 2012 και εν όψει των εκλογών του Μαρτίου, την πολιτική ζωή της Σλοβακίας δηλητηρίασε ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς που άρχισε να ερευνάται μετά τη δημοσίευση ενός απόρρητου αρχείου υπό το κωδικό όνομα «Gorilla». Το αρχείο «Gorilla» αναφέρεται σε πολλές περιπτώσεις διαφθοράς στο πολιτικό φάσμα, και περισσότερο σε περιπτώσεις «δημιουργίας των συνθηκών, κάτω από τις οποίες θα σχεδιαστούν οι ιδιωτικοποιήσεις και τα προγράμματα δημόσιων συμβάσεων».


Το αρχείο που φαινόταν να βασίζεται σε αναλυτικό έγγραφο της Σλοβάκικης Υπηρεσίας Πληροφοριών (SIS), ανέβηκε σε σέρβερ των ΗΠΑ. Η αυθεντικότητά του αμφισβητήθηκε και έγινε λόγος πως δημοσιοποιήθηκε για να κατευθύνει τις πολιτικές εξελίξεις πριν τις εκλογές. Ωστόσο, οι πρώτες κιόλας ενδείξεις έλεγαν ότι το μεγαλύτερο μέρος του υλικού ήταν γνήσιο. Τα δεδομένα που αποκτήθηκαν από την Υπηρεσία πληροφοριών (SIS), και πολλές φορές υποδείκνυαν σχέδια, ή προσωπικές απόψεις των εμπλεκομένων, δεν δόθηκαν στην αστυνομία για έρευνα. Αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό πιθανότατα οφείλεται στις σχέσεις που είχαν οι διάδοχοι αρχηγοί του SIS με τα πολιτικά κόμματα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση.