animated-greece-flag-image-0011

Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Δημήτρης Τούντας: Ναι. Τώρα είναι εφικτή η σύνδεση της Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ


Καλωσορίζουμε τον κύριο Δημήτρη Τούντα, πρώην Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ και πρώην Γραμματέα της Ομοσπονδίας της ΕΥΔΑΠ. Ο κύριος Τούντας μας μίλησε για όλους και για όλα σε μια πολύ αποκαλυπτική κουβέντα που είχαμε. Μιλήσαμε για την ΕΥΔΑΠ, την επικείμενη πώληση της, την αντιμετώπιση της εταιρείας από τις πρόσφατες Κυβερνήσεις, τις αγωνίες των εργαζόμενων αλλά και την σύνδεση με υποθαλάσσιο αγωγό της Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ.
τα εΝ οΙΚΟ: Γιατί ‘πρώην’ κύριε Τούντα;
ΔΤ: Παραιτήθηκα μετά από 6 χρόνια Προεδρίας, γιατί ανέλαβα θέση προϊσταμένου και δεν μπορούν να ισχύουν και τα δύο. Υπήρχε ηθικό ασυμβίβαστο για μένα. Επίσης μετά από 6 χρόνια ήταν καιρός να αναλάβουν και κάποιοι άλλοι, νεότεροι. Ουδείς αναντικατάστατος.
τα εΝ οΙΚΟ: Επίσης ‘πρώην’ Γραμματέας.
ΔΤ: Τον Ιούνιο του 2011 το προσωπικό της ΕΥΔΑΠ μου έκανε την τιμή να με εκλέξει στο Ανώτατο Συνδικαλιστικό όργανο της ΕΥΔΑΠ, ως Γραμματέα. Επειδή όμως εγώ δεν ήθελα να υπογράψω την Συλλογική Σύμβαση που υπογράφηκε, τον Μάιο του 2012, ακριβώς πριν τις εκλογές. Μια σύμβαση που αποτυπώνει ακριβώς έναν νόμο που αποδέχεται τις περικοπές και επειδή δεν ήθελα να υπάρχει η υπογραφή μου σ’ αυτή την σύμβαση, γι’ αυτό παραιτήθηκα. Ηθικοί λόγοι. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που με ψήφισαν και θεωρώ ότι δεν πρόδωσα την ψήφο τους. Αυτή η σύμβαση ισχύει για τρία χρόνια. Αμέσως μετά τις υπογραφές, η Ομοσπονδία έκανε καταλήψεις για αυτά που είχε υπογράψει(!) ώστε να μην περάσουν οι περικοπές.
τα εΝ οΙΚΟ: Τα χρόνια που είστε στην ΕΥΔΑΠ έχετε, ίσως, δει διάφορα στην εταιρεία. Θεωρείτε ότι όλα αυτά που γίνονταν – όπως ίσως και στις περισσότερες ΔΕΚΟ – περί κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, όπως αναφέρουν οι πρόσφατες Κυβερνήσεις αλλά και τα ΜΜΕ ισχύουν;
ΔΤ: Δεν έχω αποδείξεις για κάτι τέτοιο και δεν το γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι το 39% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ από το 1999 βρίσκεται στο Χρηματηστήριο. Στη διασπορά.
Μετοχική Σύνθεση
Η μετοχική βάση της ΕΥΔΑΠ, με στοιχεία 31.12.2011, αποτελείται από 28.521 μετόχους. Εκτός του Ελληνικού Δημοσίου και της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος, κανένας μέτοχος δεν κατέχει πάνω από το 5% του μετοχικού κεφαλαίου. Η διάρθρωση της μετοχικής σύνθεσης της ΕΥΔΑΠ την 31.12.2011 είχε ως εξής : 





Αριθμός Μετοχών
Μέτοχοι
Πλήθος Μετοχών
% επί του συνόλου
1-1.000
27.041
4.315.761
4,05%
1001-10.000
1.319
3.440.611
3,23%
10.001-50.000
99
2.302.317
2,16%
50.001-100.000
21
1.583.064
1,49%
100.001-
41
94.858.247
89,07%
Σύνολο
28.521
106.500.000
100,00%
Απ’ αυτό το ποσοστό, το 10% είναι της Αγροτικής Τράπεζας.
τα εΝ οΙΚΟ: Της πρώην Αγροτικής Τράπεζας και νυν Τράπεζας Πειραιώς.
ΔΤ: Ναι
τα εΝ οΙΚΟ: Άρα το μετοχολόγιο έχει αλλάξει και πλέων εμφανίζεται ιδιώτης να κατέχει το 10% της εταίρειας;
ΔΤ: Θα δούμε πως ακριβώς έχει το μετοχολόγιο και τι σημαίνει αυτό για την εταιρεία. Και δεν είναι μόνο αυτό. Το 61,33% των μετοχών που ανήκαν στο Δημόσιο, μεταφέρθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ, ακριβώς πριν τις εκλογές! Την μεταφορά την υπέγραψε ο τότε Υπουργεύων κος Βορίδης. Μετά από δύο ημέρες ήρθε στην ΕΥΔΑΠ καλεσμένος από κομματική οργάνωση της ΕΥΔΑΠ και μας είπε ότι δεν πουλιέται η ΕΥΔΑΠ.
τα εΝ οΙΚΟ: Δηλαδή ενώ είχε υπογράψει την παραχώρηση του 61% της εταιρείας προς πώληση, σας είπε ότι δεν πουλιέται η ΕΥΔΑΠ;
ΔΤ: Ναι. Και ότι ήταν όρος της Τρόικας.
τα εΝ οΙΚΟ: Εδώ έχουμε την εξής παραλογία. Όπως ο Υπουργός κος Μιχ. Χρυσοχοϊδης μας είπε ότι δεν διάβασε το μνημόνιο, ο Υπουργός κος Μακ. Βορίδης μας είπε ναι μεν αλλά…;
ΔΤ: Ναι. Το 61,33% που έχει πάει στο ΤΑΙΠΕΔ, δεν έχει εγκριθεί από την Γενική συνέλευση των μετόχων. Το 27% των μετοχών που ήθελε να πουλήσει ο πρώην Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ που την εποχή εκείνη η κάθε μετοχή είχε 2, 2μιση ευρώ, το τίμημα που θα εισέπραττε ήταν περίπου 90.000.000 ευρώ. Θα έπαιρνε κάποιος το 27% μιας εταιρείας που έχει 2 με 2,5 εκατομμύρια ευρώ πάγια, κτίρια, δίκτυα, ταμιευτήρες κλπ. Θα ήταν ξεπούλημα ή όχι;
τα εΝ οΙΚΟ: Είστε αντίθετος με την πώληση της εταιρείας;
ΔΤ: Κατηγορηματικά ναι. Κατ’ αρχήν θα υποβαθμίζονταν αμέσως η ποιότητα του νερού. Όπου έγινε τέτοιου είδους ξεπούλημα, βλέπε Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, η ποιότητα του νερού δεν ήταν η ίδια. Διπλασιάστηκε ή τριπλασιάστηκε η τιμή του. Στην Βολιβία π.χ. τετραπλασιάστηκε η τιμή του νερού και οι κατασχέσεις ακινήτων από οφειλές στο νερό πολλαπλασιάστηκαν ραγδαία. Αν αυξηθεί το τιμολόγιο, επειδή η Αίγινα παίρνει με καράβια, προφανώς θα αυξηθεί και η τιμή ανά κυβικό που δίνει στην Αίγινα η ΕΥΔΑΠ. Όπως και στο Αγκίστρι, που πρόσφατα έμαθα ότι πληρώνει το κυβικό 3,20ε ή 3,30ε αν δεν κάνω λάθος. Η ΕΥΔΑΠ διαχειρίζεται ένα φυσικό αγαθό το οποίο βρίσκεται και σε ανεπάρκεια στη χώρα μας. Όταν πρωτοήρθε ο Διευθύνων Σύμβουλος κος Μπάρδης, μας είπε ότι θα γίνει μια ΕΥΔΑΠ σαν την ΔΕΗ και θα διαχειρίζεται όλα τα ύδατα της Ελλάδας. Αν πουληθεί η ΕΥΔΑΠ ποιος ορίζει την τιμολογιακή πολιτική; Θα υπάρξει μια ΡΑΕ για το νερό; Κι αν οι ιδιώτες παίρνουν απ’ εδώ το νερό που δεν έχουμε και το πουλάνε στο εξωτερικό. Αφρική, Ασία κλπ.; Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για την αποχέτευση. Αυτά πρέπει να είναι ξεκάθαρα από την αρχή και να συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στις συζητήσεις.
τα εΝ οΙΚΟ: Θεωρείται ότι το νερό είναι αγαθό προς πώληση ή αγαθό προς διαχείριση;
ΔΤ: Το νερό είναι φυσικό αγαθό. Επειδή από την φύση και ιδιαίτερα στην Αθήνα, δεν είναι δυνατόν να φτάσει στη βρύση μας, χρειάζεται επεξεργασία και διανομή. Αυτό κάνει η ΕΥΔΑΠ και εκτός απ’ αυτό κάνει και έργα για βελτίωση των δικτύων κλπ. Είμαστε η μόνη πρωτεύουσα του κόσμου που πίνει νερό από την βρύση!
τα εΝ οΙΚΟ: Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ;
ΔΤ: Οι συνάδελφοι μου σήμερα αντιμετωπίζουν μείωση προσωπικού. Κάποτε η ΕΥΔΑΠ ήταν 5.200 εργαζόμενοι με πολύ μικρότερη πελατειακή βάση. Σήμερα είμαστε 2.300 – 2350 με πολύ περισσότερους πελάτες. Οι δουλειές γίνονται με εργολάβους. Ότι συνεπάγεται αυτό. Μείωση μισθών και ανασφάλεια εργασίας. Μας έχει κουράσει –όπως όλο τον Ελληνικό λαό- η αναποτελεσματικότητα των Κυβερνήσεων κατά την διάρκεια τούτης της κρίσης. Κάθε Υπουργός λέει τα δικά του. Ο κος Κουτρουμάνης μας έλεγε ‘σπεύστε να υπογράψετε την συλλογική σας σύμβαση’. Υπογράφτηκε η σύμβαση για τρία χρόνια και τώρα τα αναιρούν και σκέφτονται άλλα. Ενιαία μισθολόγια, νέες περικοπές κλπ.
τα εΝ οΙΚΟ: Συμφωνείτε με την είσοδο της ΕΥΔΑΠ στο Χρηματιστήριο;
ΔΤ: Όχι βέβαια. Η ΕΥΔΑΠ διαχειρίζεται ένα φυσικό αγαθό. Το να κερδίζει κάποιος απ’ αυτό δεν είναι σωστό. Βέβαια στην νέα παγκοσμιοποιημένη αγορά που ζούμε τα πάντα είναι κέρδος. Ο Διευθύνων Σύμβουλος έχει κάνει κάποια ανοίγματα. Έφτιαξε την ΕΥΔΑΠ Νήσων η οποία εδώ και δυόμιση χρόνια στέλνει κάποιο προσωπικό στην Λευκάδα, στην Νάξο και στην Σέριφο, νομίζω, προκειμένου να μεταφέρει τεχνογνωσία.
τα εΝ οΙΚΟ: Τεχνογνωσία ως προς τι;
ΔΤ: Ύδρευση, αποχέτευση αλλά πιο πολύ, αφαλάτωση. Η εταιρεία δεν έχει τεχνογνωσία στην αφαλάτωση, αλλά ο κος Μπάρδης πριν την ΕΥΔΑΠ δούλευε σε Γαλλική εταιρεία αφαλάτωσης και έχει εμπειρία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα απ’ τις επισκέψεις των συναδέλφων στα νησιά αυτά. Στην Λευκάδα πέρασε κάποια προσύμβαση από το Δημοτικό της Συμβούλιο για να συνεργαστούν με την ΕΥΔΑΠ, αλλά αν πουληθεί η ΕΥΔΑΠ, είπαν ότι δεν θα δώσουν το δίκτυο τους σε ιδιώτη.
τα εΝ οΙΚΟ: Δεν νομίζω να ισχύει κάτι τέτοιο κύριε Τούντα με την άποψη ότι, η προκαταρκτική σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ Νήσων, τουλάχιστον όπως την είδαμε κι εμείς εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας, δεν ανέφερε κάποιον τέτοιον όρο. Και από την στιγμή που μπαίνουν οι υπογραφές πρέπει να συνοδεύονται και από κάποιους ειδικούς όρους και παραρτήματα. Αν δεν έχουν αποτυπωθεί στην σύμβαση αυτά που είπαν στο ΔΣ της Λευκάδας, πως θα είναι εφαρμόσιμα;
ΔΤ: Βέβαια. Αυτό είναι γεγονός. Ο κος Μπάρδης προσπαθεί να ‘απλώσει’ –όπως λέμε- την εταιρεία. Αλλά σε τέτοιες εποχές και με τέτοιους ανταγωνισμούς δεν είναι εύκολο. Δεν ξέρω αν όλα αυτά γίνονται προκειμένου να πουληθεί πιο εύκολα η εταιρεία ή για να γίνει πιο ισχυρή και να μην πουληθεί. Ο κύριος Μπάρδης πιστεύει το δεύτερο και δεν έχω λόγους να μην το πιστέψω.
τα εΝ οΙΚΟ: Η Αίγινα βρίσκεται κοντά στην Ψυτάλεια. Νομίζετε πως είναι ικανοποιητική η απόδοση του εργοστασίου επεξεργασίας των λυμάτων ή πέφτουν μέσα στον Αργοσαρωνικό;
ΔΤ: Δεν πέφτουν λύματα  στον Αργοσαρωνικό. Από την λειτουργία του εργοστασίου και μετά, ο Αργοσαρωνικός έγινε καθαρότερη θάλασσα. Τα λύματα  επεξεργάζονται σε κάποιον βαθμό και πληρώνουμε Γερμανικές εταιρείες για την αποκομιδή τους. Εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε πλήρη επεξεργασία. Η Ψυτάλεια είναι ένα έργο πνοής για την Αθήνα. Τα λύματα αυξάνονται και ήδη έχουν γίνει μελέτες για βιολογικούς καθαρισμούς στο Θριάσιο και τα Μεσόγεια.
τα εΝ οΙΚΟ: Ξεκινούν άμεσα να κατασκευάζονται τα χερσαία έργα ύδρευσης της Αίγινας. Το είδαμε και στην ταμπέλα που τοποθέτησε η Περιφέρεια Αττικής στο Λιμάνι της Αίγινας. Το έργο χαρακτηρίζεται ως το πρώτο βήμα για την υποθαλάσσια σύνδεση του νησιού μας με την ΕΥΔΑΠ. Θεωρείτε πως η υποθαλάσσια σύνδεση είναι πλέων εφικτή;
ΔΤ: Βέβαια. Η προηγούμενη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ είχε πει ότι δεν συμφέρει την εταιρεία η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου απ’ αυτήν. Αν μέσω των ΕΣΠΑ ο Δήμος σας μπορέσει να υλοποιήσει το έργο, θα είναι πολύ καλό για το νησί.
τα εΝ οΙΚΟ: Η τελευταία ερώτηση αφορά εσάς και τους συναδέλφους σας. Θα ξανακατέβετε στις εκλογές της ΕΥΔΑΠ;
ΔΤ: Είμαι πολύ απογοητευμένος. Δεν ξέρω ακόμα.
τα εΝ οΙΚΟ: Σας ευχαριστούμε για την κουβέντα που είχαμε
ΔΤ: Εγώ σας ευχαριστώ.
 http://taeniko.blogspot.gr/