animated-greece-flag-image-0011

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Ανοίγουν και πάλι τα εργασιακά

Τους κοινωνικούς εταίρους συναντά σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, με την τρόικα να διαμηνύει πως πρέπει να μειωθούν εκ νέου το μισθολογικό και το μη μισθολογικό κόστος

Κατηγορηματικα αντίθετη είναι η ΓΣΕΕ στο ενδεχόμενο παρέμβασης στον κατώτατο μισθό
Κατηγορηματικα αντίθετη είναι η ΓΣΕΕ στο ενδεχόμενο παρέμβασης στον κατώτατο μισθό
Η «τύχη» του κατώτατου μισθού, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η λήψη μέτρων για την εισφοροδιαφυγή βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση με τους κοινωνικούς εταίρους. Η επανεξέταση του τρόπου καθορισμού του κατώτατου μισθού προβλέπεται στο μνημόνιο, ενώ η τρόικα έχει επανειλημμένα ζητήσει τη μείωση του μισθολογικού και του μη μισθολογικού κόστους.
Στο τραπέζι θα τεθεί ο μηχανισμός διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, ο οποίος τον Φεβρουάριο μειώθηκε με νομοθετική ρύθμιση κατά 22% (32% για τους νέους). Η κυβέρνηση επιθυμεί μία πιο ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού, ενώ από την πλευρά τους οι κοινωνικοί εταίροι θέλουν το θέμα να ρυθμίζεται με την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας (χωρίς άλλη παρέμβαση).
Σημειώνεται πως οι κοινωνικοί εταίροι προσέρχονται στο ραντεβού με προτάσεις για τον κατώτατο μισθό. Για παράδειγμα η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει να φτάσει περίπου στα 710 ευρώ, ενώ ο ΣΕΒ ζητά να υπάρξουν παρεμβάσεις στις λεγόμενες «ευγενείς» συμβάσεις.
Κατηγορηματικά αντίθετη σε οποιαδήποτε κυβερνητική παρέμβαση στο θέμα του κατώτατου μισθού είναι η ΓΣΕΕ. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της μαύρης εργασίας.
Από την πλευρά της η τρόικα έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην ανάγκη μείωσης του μισθολογικού κόστους, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα την Πορτογαλία αλλά και βαλκανικές χώρες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το κατά πόσο στην αναμενόμενη επίσκεψή της στη χώρα μας θα ανακινήσει εκ νέου το θέμα, αλλά και το αν θα ζητήσει γενικότερες παρεμβάσεις στα εργασιακά (κόστος υπερωριών, αποζημιώσεις, δώρα κ.ά.).
Η ατζέντα
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης στο υπουργείο Εργασίας θα βρεθούν και τα εξής θέματα:
  • H μείωση του μη μισθολογικού κόστους (δηλαδή των εισφορών), θέμα που έχει θέσει και η τρόικα. Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται μια σειρά μέτρων όπως είναι η μείωση των εισφορών σε όσες επιχειρήσεις υιοθετήσουν την κάρτα εργασίας.
  • Η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
  • Η αντιμετώπιση της «μαύρης εργασίας», που πλέον φτάνει το 35%. Σε περίπτωση που σε μια επιχείρηση διαπιστώνεται ανασφάλιστη εργασία για πρώτη φορά θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα, ενώ αν υπάρξει εκ νέου η ίδια παράβαση θα μπαίνει ακόμα και λουκέτο.
  • Η μείωση των διοικητικών βαρών στην αγορά εργασίας. Σημαντική μείωση του γραφειοκρατικού βάρους των επιχειρήσεων θα προέλθει από την ηλεκτρονική διασύνδεσή τους με το πληροφοριακό σύστημα ΙΚΑ-ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ, που ξεκινά τις επόμενες εβδομάδες. Το ετήσιο όφελος για τις επιχειρήσεις θα ξεπεράσει τα 25 εκατομμύρια.
  • Η διατήρηση του σημαντικότερου μέρους των κοινωνικών υπηρεσιών των καταργηθέντων οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας (π.χ. στεγαστικά προγράμματα, κοινωνικός τουρισμός κ.ά.).
Ευρώπη
Τι ισχύει για τον κατώτατο μισθό
Ο τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού, ο οποίος μέχρι τώρα ρυθμιζόταν με την εθνική συλλογική σύμβαση, θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης. Σε προηγούμενη επιστολή του υπουργού Εργασίας προς τους κοινωνικούς εταίρους γινόταν αναφορά στο τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου:
  • Ο κατώτατος μισθός καθορίζεται αποκλειστικά με συμφωνίες των κοινωνικών εταίρων, χωρίς καμία παρέμβαση του κράτους (όπως ισχύει σήμερα στην Ελλάδα).
  • Ο κατώτατος μισθός καθορίζεται κατόπιν τριμερούς διαπραγμάτευσης, εργαζομένων, εργοδοτών και κυβέρνησης.
  • Ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από την κυβέρνηση, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
  • Διμερείς διαπραγματεύσεις κοινωνικών εταίρων καθορίζουν προτεινόμενο ύψος κατώτατου μισθού. Η κυβέρνηση θεσμοθετεί τον κατώτατο μισθό εντός δεσμευτικού και προκαθορισμένου εύρους.
  • Ο κατώτατος μισθός προσδιορίζεται από μια Αρχή, στην οποία μετέχουν κοινωνικοί εταίροι και εμπειρογνώμονες κύρους και κοινής αποδοχής. Στη συνέχεια συζητείται και οριστικοποιείται από τον κοινωνικό διάλογο και νομοθετείται από την κυβέρνηση.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ