animated-greece-flag-image-0011

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΗ ΝΔ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΟΦΟΡ ΤΩΝ 11,5 ΔΙΣ.

www.apospasma.gr
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΗ ΝΔ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΟΦΟΡ ΤΩΝ 11,5 ΔΙΣ.
 
Μια σπίθα αρκεί για να προκαλέσει   πυρκαγιά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας που θα είναι δύσκολο να κατασβέσει χωρίς απώλειες η ηγεσία του κόμματος. Το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ που ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» αποτελεί το  εύφλεκτο υλικό που μπορεί να δημιουργήσει πολιτική ανάφλεξη με απρόβλεπτες συνέπειες στον βασικό πυλώνα της κυβέρνησης. Σε συνθήκες πολιτικού καύσωνα και με πολύ υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πεδίο όλα μπορούν να συμβούν. Μέχρι στιγμής οι άνεμοι είναι της τάξεως των 6-6,5 μποφόρ (όσο είναι και το ποσό των μέτρων που έχουν εξευρεθεί). Το κυβερνητικό σκάφος κουνιέται, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει αν οι άνεμοι ισχυροποιηθούν στα 11,5.



Η «γαλάζια» ΚΟ παρακολουθεί μουδιασμένη τη δημόσια συζήτηση που γίνεται, τις διαρροές, τα δημοσιεύματα, αλλά και τις πληροφορίες για το περίφημο πακέτο των νέων μέτρων. Ουδείς έχει ενημέρωση για το τι πραγματικά ισχύει, ενώ ταυτόχρονα η κοινωνική βάση της ΝΔ δυσανασχετεί σε ενδεχόμενη λήψη μέτρων που θα επιδεινώσουν την ήδη δύσκολη καθημερινότητά της. Αυτό το μήνυμα έλαβαν οι βουλευτές, αρκετοί εκ των οποίων το μετέφεραν αρμοδίως και στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο προσπαθούν να παραμείνουν ψύχραιμοι, απεύχονται πιθανή έκρηξη βουλευτών, ενώ συνεργάτες του κ. Αντ. Σαμαρά εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι ενώπιον του μεγάλου διακυβεύματος, που είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ, ουδείς έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει μείζονα κυβερνητική κρίση. Ο Πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση, εύκολα ή δύσκολα, θα περάσει τον κάβο και χωρίς μεγάλες απώλειες τη δοκιμασία.
Παρά τα μηνύματα αισιοδοξίας που πάντα υπάρχουν στο περιβάλλον των εκάστοτε πρωθυπουργών, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει αν αυτό το πακέτο των μέτρων θα εγκριθεί από τη Βουλή χωρίς κλυδωνισμούς.
Νωπές είναι οι μνήμες από την αντίστοιχη ψηφοφορία του περασμένου Φεβρουαρίου, όπου η ΚΟ της ΝΔ απώλεσε 20 βουλευτές και έμεινε με βαριές πληγές.
Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνομιλητές του, δεν διανοείται ότι θα υπάρξει βουλευτής της ΝΔ που θα υπονομεύσει την εθνική προσπάθεια και γι' αυτό φρόντισε ο ίδιος να στείλει μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ με τη διαγραφή του κ. Ν. Νικολόπουλου, άλλοτε σκληρού υποστηρικτή του.
Η αδυναμία λόγω των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών να υλοποιήσει ο κ. Σαμαράς τα όσα είχε πει προεκλογικά δημιουργεί περίεργο κλίμα στις τάξεις των ψηφοφόρων της ΝΔ, οι οποίοι δεν έχουν πειστεί για την ορθότητα της κυβερνητικής πολιτικής καθώς άλλα ανέμεναν.
Από την άλλη, ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να ισορροπήσει σε δύο βάρκες: από τη μια πρέπει, με βάση και την απαίτηση των πιστωτών, να κλείσει το πακέτο των μέτρων και από την άλλη πλευρά θέλει να δείξει και στην πράξη ότι τηρεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις του πως δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Η «λαϊκή Δεξιά»
Η επίσκεψη των βουλευτών της ΝΔ στις εκλογικές τους περιφέρειες συνοδεύτηκε από παράπονα και γκρίνιες. Είναι ενδεικτική η στάση του βουλευτή Θεσσαλονίκης κ. Κ. Γκιουλέκα, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για τις μειώσεις στις συντάξεις των 700 ευρώ είπε: «Δεν είναι δυνατόν τέτοιου είδους μέτρα να μπορούν να έρθουν και να περάσουν από τη Βουλή. Θα είναι πολύ μεγάλη η αντίδραση και θα υπάρξει μεγάλη δυσκολία».
Με το επιχείρημα του κ. Γκιουλέκα συμφωνούν και άλλοι βουλευτές, όπως ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνης, ο οποίος υποστηρίζει ότι «αν ήταν να κάνουμε ό,τι θέλει η τρόικα, τότε δεν θα χρειαζόταν να γίνουν εκλογές».
Κανείς δεν γνωρίζει τι θα πράξουν οι λεγόμενοι «λαϊκοί δεξιοί» του κόμματός του όταν έλθει η ώρα της ψήφισης εξαιρετικά κρίσιμων νομοσχεδίων, αν και συνεργάτες του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι τέτοιος κίνδυνος δεν υφίσταται τώρα καθώς η ΝΔ βρίσκεται στην κυβέρνηση και τα δεδομένα είναι διαφορετικά.
Ενας από τους βασικούς εκφραστές της κοινωνικής Δεξιάς, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλος, θεωρείται ένα πρόσωπο που δεν θα αποδεχθεί εύκολα περικοπές στα μισθολόγια των στρατιωτικών, για τους οποίους είπε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες μειώσεις.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ομάδα βουλευτών, όπως οι κκ. Κυρ. Μητσοτάκης (απουσίαζε από την ψηφοφορία για την αλλαγή του νόμου για τα ΑΕΙ), Μ. Βαρβιτσιώτης, Μ. Βορίδης, Αδ. Γεωργιάδης κ.ά., που θεωρούν ότι πρέπει πάση θυσία να προχωρήσει η κυβέρνηση στη λήψη μέτρων και να αντισταθεί στον λαϊκισμό.

Οι συνδικαλιστές
«Εμείς είμαστε συνδικαλιστές. Τι θέλουν; Να σκύψουμε τελείως το κεφάλι; Να πούμε "ναι" σε νέες μειώσεις;». Με τη φράση αυτή απαντούσε προ ημερών στα γραφεία της ΝΔ στη λεωφ. Συγγρού κεντρικό στέλεχος των συνδικαλιστών του κόμματος αναδεικνύοντας τη δυσφορία της ΔΑΚΕ για το νέο πακέτο των μέτρων. Στο εσωτερικό των γαλάζιων συνδικαλιστών επικρατεί μεγάλη ένταση καθώς υπάρχει ο κίνδυνος πλήρους αποδυνάμωσής τους στους εργασιακούς χώρους, όπου ήδη δέχονται μεγάλη πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό της κρίσης που υπάρχει είναι ότι ο ΓΓ της ΑΔΕΔΥ και επικεφαλής της ΔΑΚΕ Δημόσιου Τομέα κ. Ηλ. Ηλιόπουλος εκτιμά πως «η εφεδρεία θα οδηγήσει σε απολύσεις και ξεπούλημα του Δημοσίου, που αφήνεται στα αρπακτικά» και κατηγόρησε δημόσια τον Πρωθυπουργό για αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεών του. Στην ίδια λογική ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα (προερχόμενος από τον ΟΣΕ) και ΓΓ της ΓΣΕΕ κ. Ν. Κιουτσούκης προτρέπει όλους τους βουλευτές να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους προτού ψηφίσουν τα μέτρα την τύχη που είχαν κάποιοι συνάδελφοί τους από την προηγούμενη Βουλή.