Η «επόμενη μέρα» προβλέπει αναβάθμιση δικτύου - Ρύθμιση στους δήμους
Σε τροχιά ρύθμισης των χρεών των δήμων βρίσκεται η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, αναζητείται ο τρόπος για να γίνει το ίδιο και με το Δημόσιο, εν όψει ιδιωτικοποίησης, ενώ εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια η επιχείρηση θα χρειασθεί περί τα 300 εκατ. ευρώ για νέες επενδύσεις σε υποδομές.Οπως είπε χθες ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Αντώνης Βαρθολομαίος απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με την ιδιωτικοποίηση, κατά την παρουσίαση της εταιρείας στους αναλυτές, η ΕΥΔΑΠ έχει δύο μειονεκτήματα: Το πρώτο είναι η μεγάλη εξάρτηση από το κράτος. Το δεύτερο αφορά τις αναγκαίες επενδύσεις στο δίκτυο. Ο ίδιος πρόσθεσε πως το ζητούμενο είναι ο επερχόμενος επενδυτής να είναι εταιρεία παροχής υπηρεσιών νερού ώστε να γνωρίζει το αντικείμενο και να δεσμευτεί ότι θα γίνουν οι επενδύσεις χωρίς να επηρεαστεί η τιμή του νερού για τον καταναλωτή. «Θα ήταν καλό» συμπλήρωσε «η επιχείρηση να μπορούσε από μόνης της να σταματήσει να εξαρτάται από το Δημόσιο και να βρει και τα αναγκαία κεφάλαια για τις επενδύσεις της». Ξεκαθάρισε ωστόσο πως η συζήτηση περί της ιδιωτικοποίησης από την πλευρά της διοίκησης της επιχείρησης είναι θεωρητική, αφού οι αποφάσεις λαμβάνονται από την κυβέρνηση και ταυτόχρονα υπάρχει και η τρόικα η οποία θέτει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Στην αρχή της χθεσινής παρουσίασης ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ (και μέχρι πριν λίγες μέρες διευθύνων σύμβουλος) σημερινός πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Στέλιος Σταυρίδης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για να μπει τάξη στο θέμα των χρεών προς την επιχείρηση.
Με βάση τη χθεσινή παρουσίαση τα χρέη των δήμων συνολικά προς την ΕΥΔΑΠ είναι στα 189,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι προσαυξήσεις έχουν διαμορφωθεί στα 233,4 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των χρεών είναι από δήμους οι οποίοι διατηρούν εκείνοι την ευθύνη του δικτύου ύδρευσης και τιμολογούν οι ίδιοι τον τελικό καταναλωτή. Εχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ορισμένοι δήμοι να εισπράττουν από τον καταναλωτή και να χρησιμοποιούν τα χρήματα αυτά για άλλες ανάγκες τους χωρίς να καταβάλουν τα οφειλόμενα στην ΕΥΔΑΠ. Οπως είπε χθες η διοίκηση της εταιρείας σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις με 7 δήμους (κυρίως της Ανατολικής Αττικής) ώστε να αναλάβει η ΕΥΔΑΠ με σύμβαση παραχώρησης τη διαχείριση των δικτύων για 20 χρόνια και παράλληλα να γίνει διακανονισμός των ληξιπρόθεσμων χρεών τους. Οι δήμοι αυτοί έχουν δημιουργήσει περίπου το 70% του συνολικού χρέους και εφόσον υπογραφούν οι συμβάσεις παραχώρησης τα έσοδα της εταιρείας θα ενισχυθούν σε πρώτη φάση κατά περίπου 10%. Σημειώνεται ότι η διοίκηση δηλώνει αποφασισμένη αν οι Δήμοι δεν συμφωνήσουν στο διακανονισμό να προχωρήσει σε κατασχέσεις.
Το Δημόσιο
Αγκάθι για την ΕΥΔΑΠ είναι όμως και οι οφειλές του Δημοσίου οι οποίες συνολικά είναι στα 525,3 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 30,8 εκατ. ευρώ είναι από απλήρωτους λογαριασμούς φορέων του Δημοσίου, ενώ τα 313,6 εκατ. είναι από τις επιχορηγήσεις για το επενδυτικό πρόγραμμα οι οποίες προβλέπονταν στις συμβάσεις με το Δημόσιο. Σύμφωνα με τον κ. Βαρθολομαίο εν όψει ιδιωτικοποίησης και ανανέωσης της άδειας που έχει σήμερα η ΕΥΔΑΠ (λήγει σε 6,5 χρόνια) θα αντιμετωπιστεί και το θέμα των οφειλών του Δημοσίου.
Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ θα προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος 15 ευρωλεπτά ανά μετοχή για τη χρήση του 2012 έναντι 17 ευρωλεπτών που είχε διανέμει πέρσι για τη χρήση του 2011.