animated-greece-flag-image-0011

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΙΔΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ

www.apospasma.gr
ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΙΔΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ
Σε πρώτο πλάνο για απολύσεις από το δημόσιο τίθενται πλέον από την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Αυτή είναι η «δεξαμενή» από την οποία κατά προτεραιότητα θα «αντλήσουν» τους υπαλλήλους που θα  οδηγηθούν στην έξοδο. Κι αυτό γιατί, όπως όλα δείχνουν, οι υποθέσεις που αφορούν τους πειθαρχικά ελεγχόμενους …βραδυπορούν - όσο κι αν επιταχυνθούν οι νομικές διαδικασίες- και δεν υπάρχουν περιθώρια χρονοτριβής με δεδομένη την πίεση που απορρέει από τις συμφωνίες με την τρόικα για απολύσεις οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες επιμένουν, αφορούν 2000 εργαζομένους έως τον Ιούνιο.

Ο υπουργός κ. Αντ. Μανιτάκης απέφυγε να αναφερθεί σε αριθμούς, όταν, κατά την έξοδό του από τη σύσκεψη στο Μαξίμου, την  Τρίτη,  ρωτήθηκε για το αν υπάρχει κυβερνητική δέσμευση για 2.000 απολύσεις μέχρι τον Ιούνιο. Υπογράμμισε όμως ότι υποχρέωση από τη συμφωνία είναι ότι μέχρι το Δεκέμβριο του 2013 θα πρέπει να γίνουν 4.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις και «ένα μέρος από αυτό θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Αυτή την υποχρέωση θα την επιτελέσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Δεν θέλησε να δώσει αριθμούς και προθεσμίες , όμως, επέλεξε να τονίσει ότι οι αναγκαστικές αποχωρήσεις θα προέλθουν «βασικά, σχεδόν αποκλειστικά,  σε πρώτη φάση, από ό,τι βλέπω από το σχεδιασμό που γίνεται, από τις καταργήσεις νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, όπως έχουμε προαναγγείλει». Επεξηγώντας μάλιστα αυτή τη διαδικασία επεσήμανε ότι  «ξεκινάμε από αυτούς τους περίφημους οργανισμούς που υπάρχει μια προεργασία, που ξέρετε ότι γίνεται όλο αυτό το διάστημα και με βάση αυτή την προεργασία που γίνεται και με νέα δεδομένα και με αυτούς τους οργανισμούς κάνουμε τον πρώτο σχεδιασμό».

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι ο υπουργός , για πρώτη φορά, τουλάχιστον τόσο ηχηρά, χρησιμοποίησε τη λέξη «απολύσεις» , αυτή τη φορά όχι για τους «επίορκους» αλλά για τους υπαλλήλους οργανισμών του ευρύτερου δημοσίου τομέα που θα καταργηθούν και οι υπάλληλοί τους θα αποχωρήσουν αναγκαστικά , με ό,τι ορίζει ο νόμος περί αποζημιώσεων.
Η αποκωδικοποίηση αυτής της …λεπτομέρειας με τη μεγάλη σημασία έφερε πολιτικούς συνειρμούς -και σχόλια- που αφορούν στη στάση του υπουργού να αποδεχθεί «φόρα παρτίδα» τελικά τις απολύσεις . Όμως, τις …έδεσε  -για να μπορεί να επιχειρηματολογεί , αρνούμενος ότι ανέκρουσε πρύμναν και επιμένοντας ότι «κέρδισε» μια μάχη,  - με τη νομιμότητα και τον στόχο για σχεδιασμό των αναδιαρθρώσεων του δημόσιου τομέα, στη βάση της ποιοτικής αναβάθμισης του προσωπικού. Έτσι,  το Μαξίμου , έχοντας το Ο.Κ. του υπουργού της Διοικητικής Μεταρρύθμισης , που έχει αναλάβει την επιτάχυνση των διαδικασιών , και βέβαια της ΔΗΜΑΡ, που στο όνομα της κυβερνητικής συνοχής, των πολιτικών ισορροπιών  αλλά και της πεποίθησης ότι το δημόσιο έχει ανάγκη μεταρρυθμιστικές τομές,  θα «τρέξει» τις απολύσεις υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, μέσω των καταργήσεων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Πάντως, ο κ. Μανιτάκης άφησε πίσω του την λακωνικότητα που  διέκρινε, τον τελευταίο καιρό, το λόγο του, και χωρίς τα βαρίδια της διαπραγμάτευσης που ολοκληρώνεται, ήταν χείμαρρος και χωρίς τις λεκτικές ισορροπίες που τον οδηγούσαν μέχρι τώρα να μην χρησιμοποιεί τον όρο απολύσεις.
΄Έτσι, εμφανίστηκε να επιχαίρει γιατί κατά την τελευταία διαπραγμάτευση με την τρόικα, έγινε αποδεκτό το πέρασμα από τους ποσοτικούς στόχους στους ποιοτικούς και ότι είναι επείγουσα η ανάγκη να αναβαθμιστούν ποιοτικά η διοίκηση  και να ανανεωθεί το στελεχιακό δυναμικό. Χαρακτήρισε ανάσα την άμβλυνση του περιορισμού του 1 προς 5 για αποχωρήσεις-προσλήψεις. «Ήταν μία πολύ μεγάλη επιτυχία και μία ανάσα, γιατί θέλω να τονίσω ότι περιμένουν αυτή τη στιγμή να διοριστούν- διοριστέοι- σχεδόν 10.000 από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Καταλαβαίνετε την αγωνία και τις προσδοκίες αυτών των μελλοντικών υπαλλήλων (…)».

Έτσι, τόνισε ότι «για κάθε αναγκαστική αποχώρηση θα γίνεται μία πρόσληψη», για να μιλήσει στη συνέχεια για απολύσεις. «Η διαδικασία θα αρχίσει αμέσως από τις πρώτες απολύσεις. Μόλις τελειωθούν οι πρώτες αναγκαστικές αποχωρήσεις, οι οποίες φυσικά θα τηρήσουν τις διαδικασίες τις νόμιμες και τις συνταγματικές με τις εγγυήσεις όλων των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων», είπε.
Ο υπολογισμός αντικατάστασης με νέες προσλήψεις θα γίνει θα αρχίσει αμέσως μόλις γίνουν οι πρώτες αναγκαστικές αποχωρήσεις.
Παράλληλα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει αναλάβει την υποχρέωση , η οποία έχει μπει και στο επικαιροποιημένο μνημόνιο,  να καταθέσει νομοθετικές ρυθμίσεις , που θα συντομεύουν τη διαδικασία των πειθαρχικών συμβουλίων. Ήδη, οι ρυθμίσεις έχουν παραδοθεί ήδη από τη Δευτέρα  στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο.

Πάντως, την ίδια ώρα χτυπά ένα καμπανάκι κινδύνου για τη δημόσια διοίκηση που κινδυνεύει να παραλύσει,  μετά το  «φούσκωμα» που προκάλεσε η κυβέρνηση, εδώ και καιρό, σχετικά με το ζήτημα των «επίορκων» ή επί το σωστότερο των πειθαρχικά ελεγχόμενων. Την απειλή να επικρατήσει η ευθυνοφοβία στη δημόσια διοίκηση τόσο υπό τον φόβο των απολύσεων όσο και από την ισοπεδωτική λογική περί επίορκων που έχουν …καταλάβει το δημόσιο, επέσεισαν πολιτικοί παράγοντες αλλά και στελέχη της αυτοδιοίκησης.
«Θεωρώ ότι πρέπει να αποφύγουμε όλοι μαζί, Πολιτεία, Δικαιοσύνη και Κοινοβούλιο, μαζί με την Αυτοδιοίκηση, τη λογική του εκκρεμούς», επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας την Τρίτη σε ημερίδα της ΚΕΔΕ (Kεντρική Eνωση Δήμων Ελλάδας) με θέμα «Αποτελεσματικότητα, Διαφάνεια, Δικαιοσύνη, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».
«Όσο επικίνδυνη για την κοινωνία είναι η λογική της πλήρους ατιμωρησίας, άλλο τόσο επικίνδυνη είναι η λογική της πλήρους τιμωρητικότητας», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης. Μάλιστα, στήριξε αυτή την άποψη στα στοιχεία που προέκυψαν από μια μελέτη του ΥΠΕΣ από την οποία διαπιστώθηκε ότι τον τελευταίο καιρό « οι υπεύθυνοι φοβούνται πια να υπογράψουν και το κόστος των μη αποφάσεων, κυρίες και κύριοι, στην Ελλάδα, είναι τριπλάσιο από το κόστος των κακών αποφάσεων. Αυτό έχει φοβερή επίπτωση πάνω στον αγώνα που όλοι μαζί κάνουμε τώρα να βγούμε από την κρίση».
      Προέβαλλε την ανάγκη να πρέπει να τιμωρηθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο όσοι στοιχειοθετημένα αποδειχθεί ότι είναι επίορκοι ή δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, αλλά και να προστατευθούν οι υπόλοιποι που κάνουν σωστά τη δουλειά τους.  Διότι, όπως είπε, «αν μπούμε στη λογική της απόλυτης τιμωρητικότητας τυφλά, τότε νομίζω ότι δημιουργούμε ένα αίσθημα στην κοινωνία και στη διοίκηση, το οποίο στο τέλος θα το εισπράξουμε αρνητικά όλοι μαζί».

      Ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας  της εκτελεστικής, της δικαστικής και της νομοθετικής εξουσίας, αλλά και του ρόλου της Αυτοδιοίκησης, με τις όποιες της αδυναμίες. Όπως επεσήμανε  είναι  κρίσιμη η μάχη που δίνεται για την εθνική ανόρθωση και η συμβολή όλων είναι απαραίτητη, σε μια περίοδο που η χώρα βρίσκεται  σε μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, η οποία έπληξε όχι μόνο την κοινωνία, αλλά και τους θεσμούς. 
Τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κώστας Ασκούνης, όσο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χαράλαμπος Αθανασίου αλλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτης επέμειναν ότι οι ισοπεδωτικές λογικές της γενίκευσης και της απαξίας του δημοσίου, της αυτοδιοίκησης και των θεσμών οδηγούν σε διαλυτικά φαινόμενα. Μάλιστα, ο κ. Αθανασίου ήταν ιδιαίτερα καυστικός, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν ανήκει σε αυτούς που εκ προοιμίου θεωρεί ότι όλα είναι ρόδινα και αγγελικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ή σε αυτούς που αρνούνται ότι υπήρξαν ή υπάρχουν εστίες διαφθοράς σε αυτή. «Αρνούμαι όμως τη γενίκευση, ότι οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Σύμβουλοι, προσωπικό, είναι διεφθαρμένοι, γιατί κάποιοι συνάδελφοί τους ενήργησαν με ιδιοτέλεια». Και πρόσθεσε με έμφαση: «Η γενίκευση είναι ολοκληρωτισμός, είναι φασισμός», ανέφερε.  

Μάλιστα, προκάλεσε αίσθηση μια πιο ευρεία αναφορά. Σημείωσε ότι «αν δεν κάνουμε πιο ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο, φοβάμαι ότι πολύ σύντομα οι Υπουργοί, Δήμαρχοι, Διοικητές Οργανισμών, θα φοβούνται αν βάλουν την υπογραφή τους μήπως και παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη για παραλείψεις ή παρατυπίες, και τότε είναι που θα καταρρεύσει ολόκληρο το σύστημα».