animated-greece-flag-image-0011

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Δελτίο Τύπου - Συνάντηση ΓΣΕΕ - εργοδοτικών φορέων για ΕΓΣΣΕ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25/4/2013 και ώρα 11:00 π.μ, στα γραφεία της ΓΣΕΕ, η συνάντηση - διαπραγμάτευση της Συνομοσπονδίας με τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ - ΓΣΕΒΕΕ – ΕΣΕΕ - ΣΕΤΕ) για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Η Συνομοσπονδία επέμεινε στις διατυπωμένες θέσεις της και έθεσε ως αφετηρία των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη νέα ΕΓΣΣΕ τη συμφωνία του Φεβρουαρίου του 2012 με τις εργοδοτικές οργανώσεις, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων κατώτατο μισθό 751,39 ευρώ.
Δυστυχώς οι εργοδότες, με πρόσχημα τη νομοθετική ναρκοθέτηση του θεσμού της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε και της υπονόμευσης των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, δια του επιβαλλόμενου καθορισμού των όρων εργασίας από την εκτελεστική εξουσία, προέβαλαν αδυναμία προσέγγισης των οικονομικών αιτημάτων της ΓΣΕΕ.
Παρά τα εμπόδια και το dumping που ασκεί η εκτελεστική εξουσία και η Τρόικα στις αντιπροσωπευτικότερες εργοδοτικές οργανώσεις, αποβλέποντας ευθέως στην αποψίλωσή τους από τα μέλη τους, εάν λειτουργήσουν αυτόνομα και ανεξάρτητα από τις δικές τους επιταγές, έχουμε όλοι ιστορική υποχρέωση και ευθύνη να κρατήσουμε ενεργό το θεσμό της Εθνικής Σύμβασης και να αποκαταστήσουμε τον δικαιοπολιτικό της ρόλο.
Για τον λόγο αυτό συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση, ώστε μέσω της ΕΓΣΣΕ να δημιουργηθεί ένα πλέγμα προστασίας που θα παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου γι’ αυτούς τους εργαζόμενους που αμείβονται κυριολεκτικά με μισθούς πείνας.
Η ΓΣΕΕ ζητά κοινή συνάντηση της Συνομοσπονδίας και των εργοδοτικών φορέων με τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, από τους οποίους ζητείται η επαναφορά της πλήρους και καθολικής ισχύος της ΕΓΣΣΕ, η επεκτασιμότητα των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, η αποκατάσταση της μετενέργειας, η αντιμετώπιση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας και η ανάπτυξη της οικονομίας.
Η μετατροπή των απαιτήσεων της Τρόικας σε νόμους πρέπει επιτέλους να λάβει τέλος.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ