animated-greece-flag-image-0011

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

ΕΥΔΑΠ Αποκρατικοποίηση Οι Δήμοι οφείλουν 233 εκατ. ευρώ στην ΕΥΔΑΠ



Λύση στο φλέγον θέμα των οφειλών της Τοπικής αυτοδιοίκησης προς την εταιρεία αναζητά η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ.

Όπως έγινε γνωστό χθες σε ενημέρωση προς τους αναλυτές, οι οφειλές των δήμων προς την εισηγμένη ανήλθαν στο τέλος του περασμένου Μαρτίου στα 189,4 εκατ. ευρώ, τα οποία μαζί με τις προσαυξήσεις ανέρχονται σε 233,4 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, οι αναγνωρισμένες οφειλές ανέρχονται μόλις σε 51,4 εκατ. ευρώ, ενώ οφειλές ύψους 101,5 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης. Τέλος οφειλές ύψους 44 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε αναμονή.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας στο τέλος του2012 οι οφειλές των ΟΤΑ ανέρχονταν σε 213,6 εκατ. ευρώ, χωρίς τις προσαυξήσεις),ενώ οι οφειλές του Δημοσίου την ίδια περίοδο είχαν διαμορφωθεί στα 50 εκατ. ευρώ, επίσης χωρίς τις προσαυξήσεις.

Η εταιρεία αναγνωρίζει πως οι οφειλές των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελούν σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα στην αναπτυξιακή της πορεία και, σύμφωνα με αναλυτές και για την προσπάθεια αποκρατικοποίησής της. Όπως αναφέρει στην οικονομική έκθεση για την περυσινή χρήση, εκτός από το πρόγραμμα διακανονισμών που εφαρμόζεται στους δήμους, στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας για τη ρύθμιση οφειλών μέσω αναλήψεων διαχείρισης των δικτύων από την ΕΥΔΑΠ.

Σύμφωνα με προγενέστερη ενημέρωση της ΕΥΔΑΠ, τον περασμένο Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη με οκτώ δημάρχους της Αττικής, που εξέφρασαν την επιθυμία τους να παραχωρήσουν τη διαχείριση των δικτύων ύδρευσης των Δήμων τους στην ΕΥΔΑΠ. Μεταξύ αυτών, οι δήμοι Ελευσίνας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μαρκοπούλου, Μεγαρέων, Παιανίας, Σπάτων και Φυλής.

Στη στρατηγική που ενσωματώνει το business plan της ΕΥΔΑΠ περιλαμβάνεται η παραγωγή υπεραξίας από την συμπληρωματική αξιοποίηση των υποδομών της και των έργων του επενδυτικού της προγράμματος. Επίσης δρομολογήθηκε η επέκταση των υψηλής προστιθέμενης αξίας παρεχομένων υπηρεσιών της για την οριστική επίλυση των θεμάτων ύδρευσης-αποχέτευσης της χώρας. Για τον σκοπό αυτό έχει ιδρυθεί η θυγατρική ΕΥΔΑΠ Νήσων Α.Ε., ενώ έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με την περιφέρεια Πελοποννήσου όπου η ΕΥΔΑΠ θα λειτουργεί ως τεχνικός σύμβουλος σε θέματα νερού και λυμάτων.

Αποκρατικοποίηση

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΤΑΙΠΕΔ, το χορό της παραχώρησης στις εταιρείες εταιρειών κοινής ωφελείας αναμένεται να σύρει πρώτη η ΕΥΑΘ και ακολούθως η ΕΥΔΑΠ. Μεταξύ των ξένων που κατά καιρούς έχουν αναφερθεί ως εν δυνάμει ενδιαφερόμενοι για την τελευταία είναι οι γαλλικές Suez RWE, Saur και Veolia (πρώην Vivendi), η ισπανική Agbar, η ισραηλινή Mebotot και οι βρετανικές Thames Water και Wessex Water. Το ποσοστό συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΔΑΠ διαμορφώθηκε μετά την πρόσφατη μεταβίβαση του δημοσίου στο 61,33% ενώ άλλο 10% ελέγχει η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος

Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ συγκαταλέγεται στα top picks αρκετών ΑΧΕ για το 2013,μεταξύ των οποίων και της Alpha Finance η οποία στις αρχές του έτους προχώρησε σε αύξηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή, στα 6,50 ευρώ από 6 ευρώ (κλείσιμο στις 11/4 στα 5,16 ευρώ)

Για τη χρήση 2013, τοποθετεί τις πωλήσεις στα 368 εκατ. ευρώ (αύξηση 2% σε ετήσια βάση) και τα κέρδη ανά μετοχή στα 0,56%, αυξημένα κατά 16%.

 Μετάβαση στο Capital.gr