animated-greece-flag-image-0011

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

«ΝΑΥΑΓΙΟ» ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΣΕΕ - ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ

www.apospasma.gr
«ΝΑΥΑΓΙΟ» ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΣΕΕ - ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ
Με συλλαλητήριο την Κυριακή 28/4/2013 στις 18.30 μ.μ. στο Σύνταγμα αποφάσισαν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ να αντιδράσουν στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο, όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, στην ουσία κατεδαφίζει το κοινωνικό κράτος και οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα να χάσουν τη δουλειά τους και να προστεθούν στο μακρύ κατάλογο των ανέργων.

Την ίδια ώρα, χωρίς αποτέλεσμα έληξε, στα γραφεία της ΓΣΕΕ, η πρώτη συνάντηση - διαπραγμάτευση της Συνομοσπονδίας με τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ - ΓΣΕΒΕΕ – ΕΣΕΕ - ΣΕΤΕ) για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η Συνομοσπονδία επέμεινε στις διατυπωμένες θέσεις της και έθεσε ως αφετηρία των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη νέα ΕΓΣΣΕ τη συμφωνία του Φεβρουαρίου του 2012 με τις εργοδοτικές οργανώσεις, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, κατώτατο μισθό 751,39 ευρώ.

Οι εργοδότες -όπως τονίζει η ΓΣΕΕ- με πρόσχημα τη νομοθετική ναρκοθέτηση του θεσμού της ΕΓΣΣΕ και της υπονόμευσης των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, δια του επιβαλλόμενου καθορισμού των όρων εργασίας από την εκτελεστική εξουσία, προέβαλαν αδυναμία προσέγγισης των οικονομικών αιτημάτων της ΓΣΕΕ.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να οριστεί νέα σύνάντηση, ενώ η ΓΣΕΕ ζήτησε κοινή συνάντηση της Συνομοσπονδίας και των εργοδοτικών φορέων με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, από τους οποίους ζητείται η επαναφορά της πλήρους και καθολικής ισχύος της ΕΓΣΣΕ, η επεκτασιμότητα των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, η αποκατάσταση της μετενέργειας, η αντιμετώπιση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας και η ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης γίνονται κυριολεκτικά σε κλεμμένο χρόνο σε διάστημα που ισχύει αυτή η κολοβή μετενέργεια, και είναι κυριολεκτικά υπονομευμένη λόγω της άθλιας νομοθετικής παρέμβασης που κυβέρνηση και Τρόικα έχουν κάνει σε βάρος των Συλλογικών Συμβάσεων, της συλλογικής διαπραγμάτευσης, του πυρήνα της προστασίας των εργαζομένων.

Υπέρ του κοινωνικού διαλόγου τάχθηκε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος τόνισε: «Ο ρυθμός ανάπτυξης  είναι αυτός που μετράει στην ανταγωνιστικότητα και όχι τόσο το εργασιακό κόστος ενός συμβατικού μισθού. Γνωρίζουμε όλοι ότι η μία και μόνη ΕΓΣΣΕ αποκαθηλώθηκε, αφού ο κατώτατος μισθός έπαψε να είναι "μόνιμος" και θα καθορίζεται κάθε Δεκέμβριο από το υπουργείο Εργασίας, μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Οι κοινωνικοί εταίροι υιοθετήσαμε σήμερα στο τραπέζι του διαλόγου μια νέα στρατηγική συναίνεσης, υπό τις νέες συνθήκες.  Είμαστε όμως ακόμα εδώ, γνωρίζουμε πώς να μιλάμε και να διαπραγματευόμαστε, αξιολογούμε το κλίμα, επιλέγουμε τις καλύτερες λύσεις για την αγορά και την κοινωνία και οφείλουμε να συμφωνήσουμε να απευθυνθούμε στην κυβέρνηση, ζητώντας να επιστρέψει σε εμάς, μέσω του νέου διαβουλευτικού ρόλου μας, την αρμοδιότητα καθορισμού των κατώτατων αμοιβών στη χώρα».